Now Reading
KLEM, aflevering 3: Niet vooruit te branden
1

KLEM, aflevering 3: Niet vooruit te branden

by R.M. van Dobbenfebruari 8, 2017

‘Als een kind zo blij’ heet de derde aflevering van KLEM, maar het is niet duidelijk waar dat precies op slaat. Geen van de personages loopt er namelijk vrolijk bij.

Na een samenvatting die bijna net zo lang duurt als de twee voorgaande afleveringen, begint KLEM eindelijk. Er wordt alles aan gedaan om de kijker zo veel en zo vaak mogelijk bij te praten over het voorafgaande. Af en toe voelt het alsof de serie niet vooruit te branden is.

Het langdradige karakter van KLEM komt deze week goed naar voren. In aflevering 1 was er voldoende dreiging, omdat zware crimineel Marius (Jacob Derwig) vrijkwam, in aflevering 2 werden Marius en Hugo (Barry Atsma) onder vuur genomen, maar in aflevering 3 gebeurt er bar weinig.

Stap effe in

‘Stap effe in,’ zegt Marius tegen Hugo. In de auto maakt de (ex-)crimineel nog maar eens duidelijk hoe dankbaar hij is dat Hugo zijn leven gered heeft, en dat Chrissie (Zoe Cusell) een tijdje bij Suus (Yenthe Bos) mag logeren. Er wordt niet geknuffeld dit keer, dat is al heel wat, maar de ‘dankjewel’-grammofoonplaat van Marius begint zo langzamerhand wel een beetje te vervelen. Hugo: ‘Ik zit in een sollicitatieprocedure. Voor een hogere functie.’ Ik zou zoiets hebben van: leuk voor je, Huug, maar wat heb ik daarmee te maken? Marius is sneller van begrip, want hij weet meteen wat hij hiermee wil zeggen: dat Marius zijn ‘kanis’ niet meer voor Hugo’s huis moet laten zien.

Soapig

Hugo wacht zo lang met zijn dochters te vertellen dat hij een vriendin heeft, dat het uitlekt. Via een ‘vriendin van een vriend van het vriendje’ van Laura (Marie-Mae van Zuilen) krijgt zijn oudste dochter het te horen en ze is not amused. Vooral omdat Hannah (Jamie Grant) pas 25 jaar oud is. Hier betreedt KLEM het soapige drijfzand van Goede Tijden Slechte Tijden. Een goedwillende vader en zijn verongelijkte puberdochter. Ongetwijfeld heel geloofwaardig en herkenbaar, maar wat moeten we hiermee in een serieuze dramaserie?

Laura wil een foto zien van Hannah om zich op de kennismaking voor te bereiden, en Hugo heeft er eentje op z’n telefoon staan. Het was leuk geweest als hij per ongeluk een pikante selfie laat zien, maar nee. Deze week is naast de spanning ook de humor gesneuveld.

Lekker sfeertje

Marius gaat even een balletje gooien in een bowlingcenter. Maar van dat balletje komt weinig terecht, want hij ontmoet daar zijn oude vriend Abdu (Eric van Sauers). Hij vraagt hem ‘een klein beetje hulp’. Dit is ontmoeting #1.

Kitty (Georgina Verbaan) zit nog steeds bij haar ouders, weggestopt in Overijssel. Ze is er net een paar dagen of ze vliegt al tegen de muren op. Haar vader stopt zijn onbegrip niet onder stoelen of banken, waardoor er in huis een lekker sfeertje hangt. Ze besluit om haar koffers te pakken en terug naar Amsterdam te gaan.

Overigens slaapt Kitty in haar oude kamer, die er wel héél kinderlijk uitziet. (Waarschijnlijk heeft de locatiescout van KLEM niets geschiktst kunnen vinden.)

Puh-rima

Intussen kijkt Marius op internet of er niet ergens een miljoentje te lenen is – via de legale weg. Hij wordt onderbroken door de deurbel. Een reclasseringsambtenaar in de vorm van een jonge uitvoering van Halina Reijn brengt hem een bezoekje om te vragen hoe het gaat. Alles gaat volgens Marius puh-rima.

Later op de dag is Marius weer in het bowlingcenter. Nee, Abdu kan hem echt niet helpen. Marius: ‘Het enige dat ik aan je vraag…’ We horen niet hoe deze zin eindigt. Dit is ontmoeting #2.

Kruisverhoor

Marius komt ’s avonds thuis en ziet schaduwen achter de vitrage van de slaapkamer. Gewapend met een fietspomp sluipt hij de trap op. Klik, het licht gaat aan en daar staat – verrassing – Kitty. Ze heeft hem niet even gebeld om te zeggen dat ze terug was, want ja, waarom zou je?

Hugo gaat met Laura, Suus en Chrissie naar het restaurant, waar Hannah al op hen zit te wachten. Wat de grote avond van het ‘ijs breken’ had moeten worden, loopt uit op een fiasco. Eerst krijgt Hannah een kruisverhoor van de achtjarige Suus (‘Wat is je favoriete kleur?’) en daarna flipt Laura helemaal de pan uit als Hannah een ‘moederlijke’ opmerking maakt. Ze stormt het restaurant uit en kijkt thuis op een lege maag een oude videoboodschap van haar moeder terug.

Scooter!

Marius en Kitty parkeren hun auto voor hun huis en stappen uit. Marius schrikt van een aankomende scooter en duikt met Kitty achter de auto. De scooter rijdt langs. Niks aan het handje. Dit zijn de momenten in het script waar KLEM het van moet hebben, maar ze worden zouteloos in beeld gebracht. In dit soort scènes moet je juist spanning creëren. Twee koplampen die in het donker opdoemen. Een muziekje eronder. Een scooter duikt op achter Marius, die niets doorheeft. De scooter komt dichterbij. Pas op het laatste moment krijgt Marius ‘m in de gaten – eigenlijk als het al te laat is. Hij duikt weg, valt over Kitty heen, maar het blijkt loos alarm: de scooter is ongevaarlijk en rijdt voorbij. Dat is spanningsopbouw.

75.000

Marius vindt het bowlen zo leuk dat hij wéér met Abdu afspreekt. Dit is ontmoeting #3 en nu horen we helemaal niet meer wat er gezegd wordt. Maar goed, blijkbaar heeft Abdu Marius in contact gebracht met twee ongure Oost-Europese huurlingen (wel erg cliché trouwens). In café ’t Kottertje spreekt hij met hen af. Wally, de schuldeiser, moet uit de weg worden geruimd, heeft Marius besloten, maar ook dat kost aardig wat geld. De huurlingen vragen daar €75.000 voor, met een aanbetaling van €25.000. Om dit te bekostigen heeft Marius Hugo’s hulp nodig. Hij heeft ergens zwart geld staan (op een bevroren rekening?) en Hugo weet vast wel een maniertje om dit vrij te krijgen, toch, Hugo?

Zoals ik vorige week al voorspelde: ‘Het is natuurlijk afwachten totdat Hugo door Marius wordt gedwongen om de schulden aan de Belasting met één druk op de knop kwijt te schelden, of zelfs van het minbedrag een plusbedrag te maken.’ Het ziet ernaar uit dat we daar niet ver vandaan zijn. Wanneer (niet als, maar wanneer) Hugo de wet overtreedt, zit hij in hetzelfde schuitje als Marius en zit hij KLEMMER dan ooit. Hopelijk komt dat de spanning ten goede.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response