Now Reading
Wie is de Mol 2017, aflevering 7: Ik ben geen Mol, ik ben een luchtballon
1

Wie is de Mol 2017, aflevering 7: Ik ben geen Mol, ik ben een luchtballon

by R.M. van Dobbenfebruari 19, 2017

Kleine ballonnen, grote ballonnen, en een genadeloos etherdiscipline-examen. Een spectaculaire aflevering van Wie is de Mol, waarin we afscheid nemen van een publiekslieveling.

De zevende aflevering is getiteld ‘verblinden’. Zo’n woord waar je alle kanten mee op kunt, dus laten we daar niet te lang bij stilstaan. Terwijl Diederik, Sanne, Thomas, Imanuelle en Jochem gezellig een broodje weghappen in de natuur, wordt er een nieuwe penningmeester aangewezen. Dat wordt Thomas. Hij weet nog steeds niet precies wat dat nou eigenlijk inhoudt, maar hij bevindt zich in goed gezelschap, want ik snap ook nog steeds niet waarom het zo belangrijk is wie de pot bij zich draagt.

Futuristische wereld

In de eerste opdracht wordt de etherdiscipline getest. Op een zwartgeblakerd veld van lavagesteente (Jochem: ‘Een futuristische wereld’) wordt iedere kandidaat bij twee portofoons neergezet. Eentje om te ontvangen, de andere om te zenden. Ze staan in een ketenopstelling: Diederik hoort Imanuelle, maar kan alleen berichten doorgeven aan Sanne. Iedereen heeft een lijst met vijf vragen over de anderen en elk antwoord dat goed doorkomt is € 100 waard.

Diederik houdt ellenlang de lijn bezet om zijn tactische plan uit te leggen, omdat hij denkt tegen de hele groep te praten, maar zijn publiek bestaat alleen uit Sanne. Als de tijd voor de helft om is, begint het eindelijk bij iedereen te dagen hoe de vork in de porto zit. Er komen een aantal leuke wist-je-datjes voorbij:
• Sanne jatte op haar vijftiende een tijdschrift;
• Diederik kreeg zijn eerste zoen op zijn negentiende van Femke;
• Thomas wordt emotioneel van klassieke muziek (en ook een beetje van dit spel);
• Imanuelle heeft bij de laatste test Diederik als Mol ingevuld, al geeft Jochem door dat dat Sanne was;
• Jochem is een babi pangang liefhebber.

Ze stuntelen uiteindelijk acht goede antwoorden bij elkaar = € 800. De kandidaten hebben na afloop weer een nagesprekje, waarvan ik me altijd afvraag wat daar het doel van is. Waarom zou je alles met iedereen delen? Alle verdachte acties die je hebt gezien, hou je toch voor jezelf?

Cabrio vs luchtballon

Art wil graag drie mensen meenemen voor een roadtrip in een cabriolet. Jochem, Sanne en Thomas hebben daar wel oren naar. Sanne maakt van de gelegenheid gebruik om full Thelma & Louise te gaan (inclusief hoofddoekje achter het stuur). Wat ze niet weten is dat Diederik en Imanuelle een spectaculairder vervoersmiddel krijgen toegewezen: twee luchtballonnen.

De drie in de auto moeten een telefoonnummer spotten op de onderzijde van de mandjes. Zo kunnen ze Imanuelle bereiken. Die heeft een code voor Diederik, waarmee hij een envelop kan openmaken.  De naam van de bestemming die in de envelop zit, geeft hij door aan de drie in de auto. Zoals het bedoeld is, zo gebeurt het ook. Ondanks verdachte acties van Diederik (die expres door het lawaai van de gasbrander heen praat) en Thomas (die het vaak net niet ziet of net niet kan verstaan), komen ze binnen de tijd aan op de juiste plek en verdienen daarmee € 1.500.

Wild Horses

De kandidaten komen voor de derde opdracht aan bij een simpel parcours dat ze te paard moeten afleggen. Voor de meesten is dat even wennen. Als ze beginnen horen we een klassieke uitvoering van ‘Paint it Black’ van de Rolling Stones, maar als het paard er eenmaal zin in heeft schakelen we over op de soundtrack van Back to the Future III. Maar dan begint de opdracht pas.

Ze moeten nu hetzelfde rondje rijden, binnen de tijd die ze net hebben neergezet, maar onderweg ook nog even zoveel mogelijk ballonnen kapot schieten. Thomas komt te laat binnen en geeft zijn oordopjes de schuld. Diederik raakt er één, Jochem en Imanuelle allebei drie (als ze over de finish komt schiet Imanuelle nog even vol enthousiasme de staart van haar paard eraf) en Sanne ‘Calamity Jane’ de Vries maar liefst vier.

Van ruilen komt huilen

Thomas heeft de joker van Jochem uit zijn rugzak gejat en voelt zich schuldig. Zo schuldig dat hij ‘m wel terug wil geven, maar niet voor niets. Ze komen overeen dat Thomas twee minuten in Jochems Molboekje mag bladeren. Een joker lijkt me veel meer waard, dus dit voedt de theorie dat Thomas de Mol is. Maar mijns inziens mag hij de Mol helemaal niet zijn, vanuit een conceptueel oogpunt.

Thomas wordt hoe dan ook niet veel wijzer, want Jochem heeft een handschrift dat alleen Jochem kan lezen.

De test en executie

Diederik en Jochem krijgen beiden een groen scherm. De laatste kan zijn lachen bijna niet inhouden (zit daar iets achter?) Imanuelle ‘I’m gonna rope you’ Grives ruikt de finale al, maar Art is onverbiddelijk. De publiekslieveling moet vertrekken. Ze neemt het sportief op, maar lijkt nog steeds te geloven dat ze goed zat. De enige reden dat ze eruit ligt, is het feit dat ze de test domweg te langzaam heeft gemaakt. Haar tunnelvisie is nog volledig intact. In de wereld van Wie is de Mol staat dit fenomeen bekend als ‘een Chris Zegersje’.

Verdenking top 1

Het wordt eentonig, maar mijn Mol is al zeven weken dezelfde.

1. Diederik

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response