Now Reading
Verloochent Wie is de Mol zichzelf?
1

Verloochent Wie is de Mol zichzelf?

by R.M. van Dobbenjanuari 11, 2017

Beste mede-Molloten, er moet mij iets van het hart. De eerste aflevering van Wie is de Mol 2017 blijft knagen, en niet op een leuke manier.

Zoals je afgelopen maandag hebt kunnen lezen in mijn recensie, heb ik Diederik Jekel aangewezen als Mol. Geen twijfel, het is Diederik. Al na één aflevering al je kaarten zetten op één van de overgebleven negen kandidaten is riskant, maar dit is Wie is de Mol; tunnelvisie moet. Dat maakt het spel juist zo leuk. Ik sluit niet uit dat Diederik er de volgende aflevering uit ligt en dat ik weer helemaal opnieuw moet beginnen. Alles kan. Zo zie ik her en der aardige theorieën opduiken waarom Jeroen Kijk in de Vegte de Mol is. Of Roos Schlikker. Stel dat één van deze twee – en dat weten we pas over negen weken – inderdaad de Mol blijkt te zijn? Dan is er iets goed mis met het programma. Ik durf te zeggen dat Wie is de Mol zichzelf in dat geval serieus heeft verloochend.

Has Wie is de Mol jumped the shark?

Een bekende term in serieland is ‘jumping the shark‘. Hiermee wordt een specifiek plot of scène bedoeld die volledig uit de toon valt bij de rest van de serie. De schrijvers hebben geen inspiratie of juist teveel, en gooien de geloofwaardigheid te grabbel. Er ontstaat een duidelijke scheidslijn tussen de eerste reeks afleveringen (met constante kwaliteit) vóor en de afleveringen ná het ‘jumping the shark’-moment. Als blijkt dat Jeroen, Roos of Thomas Cammaert de Mol is, dan ben ik bang dat Wie is de Mol al het opgebouwde krediet bij de kijker in één keer verspeelt. Ik zal uitleggen waarom.

Een opdracht van niks

In mijn recensie heb ik nagenoeg geen aandacht besteed aan Team Jeroen, Roos, Thomas en Vincent. Hun opdracht was zo ontzettend makkelijk, dat er weinig over te zeggen viel. Ze werden op het dak van een gebouw gedropt, kregen een verrekijker en zagen in de verte twee spandoeken met daarop de naam van een brug, een uitspraak die het wachtwoord bleek te zijn en het logo van Wie is de Mol. Kon niet missen. Ze vinden de brug, geven het wachtwoord, pakken de sleutel en openen het kistje met daarin vier vrijstellingen.

Je kon nauwelijks van een opdracht spreken, en dat is ook logisch, want de vrijstellingen moesten gevonden worden. Anders had de laatste opdracht, waarin Art de vier kandidaten vraagt hun vrijstelling weer in te leveren, nooit gespeeld kunnen worden.

Ik heb alle seizoenen van Wie is de Mol gezien, maar ik kan me niet herinneren dat er zo opzichtig een opdracht is gespeeld die geen opdracht was.

De primaire taak van de Mol

Dan komen we bij de Mol. Die kan zich simpelweg niet onder dit viertal (op dit moment drietal) bevinden, want er valt niets te saboteren. De plek waar de Mol kan mollen is in Team Diederik/Imanuelle/Sanne of in Team Jochem/Sigrid/Yvonne. Zij gaan achter geldbedragen aan en het is de primaire taak van de Mol om de pot zo laag mogelijk te houden. Hij is niet geïnteresseerd in vrijstellingen, hij wil geld.

Waar de Mol binnen een opdracht terecht komt, heeft niets met toeval te maken. Hij weet waar de helikoptertickets in het bos zijn verstopt. Stel dat Jeroen, Roos of Thomas de Mol is, wat zou dan de reden kunnen zijn dat ze de envelop toch pakten?

Reden 1

Er zijn twee redenen te bedenken, namelijk: in de volgende aflevering raken de kandidaten het geld toch weer kwijt. Dit zou ik een beetje flauw vinden. Dan hoeft de Mol in de eerste aflevering niets te doen en waar hebben we dan naar zitten kijken? Sterker nog: als in aflevering acht een opdracht komt waarbij de kandidaten tegen elkaar op moeten bieden of iets dergelijks – en de pot tot bijna nul terugbrengen – dan betekent dat dat de Mol zeven afleveringen lang geen poot hoeft uit te steken. Het argument dat er verderop toch weer geld wordt verspeeld, vind ik daarom nogal dun.

Reden 2

Een andere reden zou kunnen liggen in het feit dat de brugopdracht moest slagen, no matter what. De Mol “vindt” één van de helikoptertickets, zodat hij de groep kan bijsturen als het misgaat. Mocht het zo zijn dat de spandoeken niet gevonden worden, dan kan de Mol ze “toevallig” ontdekken. Maar als dit waar is, bevindt Wie is de Mol zich op glad ijs. De Mol wordt in dit geval namelijk een soort verlengstuk van het productieteam van het programma. Niet iemand die saboteert, verwarring zaait en geld verdonkeremaant, maar iemand die helpt.

Als in aflevering tien Jeroen, Roos of Thomas uit de bus komt als Mol 2017, dan hebben de makers het concept van Wie is de Mol zo verdraaid, dat ze het naar mijn mening hebben verraden. De kijker speelt mee onder een aantal voorwaarden. Eén daarvan is dat de Mol zich als Mol gedraagt. Wordt daarvan afgeweken, dan valt het vertrouwen in het spel en het programma als een kaartenhuis in elkaar.

Overigens is Diederik gewoon de Mol, dus we moeten nog even wachten voordat de Mol over de haai springt.

 

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response