Now Reading
12 films om naar uit te kijken in 2017
1

12 films om naar uit te kijken in 2017

by R.M. van Dobbenjanuari 6, 2017

Er valt weinig zinnigs te zeggen over welke films in december op de eindejaarslijstjes zullen prijken, maar wat is er leuker dan koffiedik kijken? Ik geef de volgende 12 films de beste papieren.

Er komt een tsunami aan blockbusters en sequels aan in 2017, maar eerlijk gezegd verwacht ik daar niet zo veel van (behalve rinkelende kassa’s). Er zullen ongetwijfeld enorme marketingapparaten in stelling gebracht worden voor robots (Transformers: The Last Knight), superhelden (Spider-Man: Homecoming, Thor: Ragnarok), speelgoed (The Lego Batman Movie), oude succesformules (Kong: Skull Island, Jumanji, Alien: Covenant, The Mummy, Baywatch), scholieren in gekleurde pakjes (Power Rangers), Jack Sparrow (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) en apen (War for the Planet of the Apes), maar je weet: hoe groter het budget, hoe dunner het subject.

bladerunner20492017Blade Runner 2049

Uitzondering op die regel zou best eens Blade Runner 2049 kunnen zijn. Het origineel uit 1982 met Harrison Ford en Rutger Hauer flopte, maar 35 jaar en talloze final, ultimate en director’s cuts later, is het uitgegroeid tot sci-fi klassieker. Ford is terug voor de sequel, Ryan Gosling speelt de hoofdrol, Robin ‘Claire Underwood’ Wright doet mee, Ridley Scott produceert de boel, en Denis Villeneuve (van Arrival en Sicario) is de regisseur van dienst. Laat dat droevige toekomstbeeld maar komen. De teaser trailer heeft de sfeer in elk geval weer goed te pakken.

 

 

wonder2017Wonder

De boekverfilming is meestal een slap aftreksel van het boek. Daarom zeg ik: lees eerst ‘Wonder‘ van R.J. Palacio. Een fantastisch, hartverscheurend relaas over een jongetje met een misvormd gezicht, dat voor het eerst naar school gaat. Laten we in vredesnaam hopen dat Hollywood er voorzichtig mee omspringt, want melodrama ligt op de loer. De cast is hoopvol: Julia Roberts, Owen Wilson en Jacob Trembley (Room) spelen de hoofdrollen. Regisseur is Stephen Chbosky, bekend van het lichtvoetige drama Perks of Being a Wallflower.

 

cargo2017Cargo

Ben Howling en Yolanda Ramke maakten in 2013 een korte film van zeven minuten, genaamd Cargo. Een vader raakt besmet met een Walking Dead-achtig virus en probeert – voordat hij in een zombie verandert – iemand te vinden waarbij zijn (gezonde) babydochtertje veilig is. Dat moet langer kunnen, dachten ze, en haalden Martin Freeman naar Australië voor een volwaardige bioscoopfilm. Alles wat Freeman tegenwoordig aanraakt wordt goud – Sherlock, Fargo, The Hobbit – dus dat is veelbelovend.

 

 

thehitmansbodyguard2017The Hitman’s Bodyguard

Dit is meer een tip vanwege de filmlocatie dan de plot, personages of regisseur Patrick Hughes (The Expendables 3). Afgelopen jaar waren alle ogen in Amsterdam gericht op een Amerikaanse filmcrew, want Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson waren in town. Er werd gestunt over en door de grachten, alsof het een remake van Amsterdamned betrof. The Hitman’s Bodyguard is met name interessant door het Nederlandse tintje, met de hoofdstad als decor en Barry Atsma en Abbey Hoes in kleine rolletjes.

tulipfever2017Tulip Fever

Nog meer Nederland in Hollywood, maar dan het Nederland van de zeventiende eeuw: Tulip Fever is een liefdesdrama in de wereld van de schilderkunst. Met Dane DeHaan als schilder, Alicia Vikander als onweerstaanbaar model, Zach Galifianakis als ene ‘Gerrit’ en Christoph Waltz in zijn element als bad guy. Gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1999 van Deborah Moggach, die na de succesvolle verfilming van haar boek ‘The Best Exotic Marigold Hotel’ de volgende film met haar naam erop met veel vertrouwen tegemoet ziet. En wij met haar.

 

 

thegreatwall2017The Great Wall

Er is niet veel dat me hoopvol stemt over The Great Wall. Geschreven door Edward Zwich (The Last Samurai, Jack Reacher: Never Go Back), lijkt het, afgaand op de trailer, een recht-toe-recht-aan actiefilm zonder al te veel diepgang: De Chinese Muur, kwaaie monsters en een dappere Amerikaan die iedereen redt. Dat gezegd hebbende, wordt De Amerikaan gespeeld door Matt Damon en hij kiest zijn rollen over het algemeen zeer zorgvuldig uit. Inhoudelijk zou The Great Wall zomaar interessanter kunnen zijn dan je op het eerste gezicht denkt. Regisseur is Yimou Zhang (House of Flying Daggers), een man die niet bekend staat om eendimensionaal weggooi-entertainment. Laten we hem en Damon het voordeel van de twijfel geven.

 

thedarktower2017The Dark Tower

De vertaling van papier naar beeld van de achtdelige boekenserie van Stephen King kent een hobbelige voorgeschiedenis. Het zou een filmreeks worden, een televisieserie, een film én televisieserie, Javier Bardem (Skyfall) en Viggo Mortensen (Captain Fantastic) werden genoemd, maar het einde van het liedje is vooralsnog één film. Niet zozeer een één-op-één verfilming, als wel een verhaal dat zich in hetzelfde universum als de boeken afspeelt. Idris Elba en Matthew McConaughey spelen de hoofdrollen; je kunt mindere namen uit de kaartenbak trekken.

 

 

mollysgame2017Molly’s Game

Dit wordt een geweldige film, mark my words. Na The Social Network en Steve Jobs komt scriptschrijver Aaron Sorkin opnieuw met een waargebeurd verhaal, dat hij – voor het eerst – zelf regisseert. Molly’s Game gaat over Molly Bloom (Jessica Chastain, Interstellar), een dame die lange tijd pokeravonden organiseerde in allerlei schimmige achterafkamertjes voor de rich & famous. Uiteindelijk liep ze tegen de lamp, en schreef haar ervaringen van zich af in het boek ‘Molly’s Game: From Hollywood’s Elite, to Wall Street’s Billionaire Boys Club, My High Stakes Adventure in the World of Underground Poker’.

 

 

americanmade2017American Made

Tom Cruise kan heel goed aan vliegtuigen hangen, tegen ramen opklimmen en aan kabeltjes naar beneden gehesen worden, en dan vergeten we wel eens dat hij ook gewoon een goede acteur is. Er zal alle ruimte voor zijn om dat te etaleren in het waargebeurde American Made. Hierin speelt hij Barry Seal, een piloot en drugssmokkelaar in de jaren zeventig en tachtig. Seal was vorig jaar slechts één van de personages in The Infiltrator, maar krijgt nu dus zijn eigen film. Regisseur is Doug Liman (The Bourne Identity), dus dat het een saaie biopic wordt is uitgesloten.

 

 

happyend2017Happy End

Isabelle Huppert is hot, met haar rol in Paul Verhoevens Elle vorig jaar, en dit jaar zit ze in een film van ander Europees zwaargewicht Michael Haneke (Funny Games, Amour). De Duitse regisseur weet zijn vinger vaak op de zere plek te leggen – en hard te drukken. In Happy End (hoe ‘happy’ het wordt valt bij Haneke altijd nog maar te bezien) neemt hij als onderwerp de vluchtelingencrisis en de taferelen in Calais in het bijzonder.

 

 

 

downsizing2017Downsizing

Nog een film met Matt Damon, en Christoph Waltz. Downsizing klinkt als een slechte comedy – een soort remake van Honey, I Shrunk the Kids – maar het project is in handen van niemand minder dan Alexander Payne. Die heeft met The Descendants en Sideways bewezen het klein te kunnen houden. Hij stelt meer dan het drama het realisme centraal, en laat zich niet verleiden tot platte humor of slapstick. Downsizing zou wel eens een veel diepere laag kunnen bevatten dan je op het eerste gezicht vermoedt.

 

 

fateofthefurious2017The Fate of the Furious

Eerst had je Rambo, toen Die Hard, daarna een reeks Jerry Bruckheimer producties, en nu hebben we alweer enige tijd de Fast and the Furious actiefranchise. Elk nieuw deel gaat nóg verder over de top dan het vorige. Daar moet toch een maximum aan zitten, zou je zeggen, maar de trailer van The Fate of the Furious, druipt weer van de adrenaline. Voor liefhebbers van – in willekeurige volgorde – auto’s, stunts en rollende bicepsen, is er geen beter vermaak dan de achtste F&F in de rij.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response