Now Reading
Een spoedcursus ‘Game of Thrones’ voor de kerstvakantie
2

Een spoedcursus ‘Game of Thrones’ voor de kerstvakantie

by R.M. van Dobbendecember 13, 2016

Met een immense cast, onduidelijke familiebanden, gebruiken en geografie, is Game of Thrones niet de makkelijkste serie om in te komen. Wél de ideale serie om in de kerstvakantie eens lekker doorheen te jassen.

Je vrienden hebben het over Essos en Westeros, je collegae raken niet uitgepraat over de Starks, Lannisters en Targaryens en op Facebook worden .gifjes van ene Hodor en de Night’s King driftig uitgewisseld, maar jij hebt geen idee waar ze ’t over hebben. Ja, Game of Thrones waarschijnlijk – die serie met 800 personages, evenzoveel verhaallijnen – en je vraagt je af: hoe spannend kan een serie over politiek gekonkel tussen koningen in een fantasiewereld (met af en toe een draakje dat overvliegt) nou helemaal zijn ?

Politieke spelletjes

Laat ik je meteen gelijk geven: voor spanning ben je bij het eerste seizoen aan het verkeerde adres. Afgezien van een sporadisch bloedstollende scène, gaat het in het begin inderdaad over politieke spelletjes, boring achterkamertjes en wordt er vooral heel veel voorgeschiedenis doorgenomen. Wie hoort bij wie, waar liggen de allianties, wie kun je vertrouwen, wie deelt het bed met wie en wat betekent dat, en waar zit nog oud zeer? Van één ding kun je blind uitgaan en dat is dat je in Westeros niemand kan vertrouwen.

gameofthrones_castleblack

Westeros, Essos en The Wall

Voordat je je rode sloffen en rendierentrui aantrekt, en de dvd erin schuift (of de stream aanzet), is het raadzaam om de hoofdrolspelers tenminste van gezicht te kennen. Er komen zoveel personages op je af dat je de helft van de tijd bezig bent met uitvogelen wie wie is. Op Westeros volgen we de families Stark, Lannister en Baratheon. Helemaal in het noorden bevindt zich de nederzetting Castle Black, die wordt belegerd door The Night’s Watch – een soort vreemdelingenlegioen – die The Wall bewaakt. Dit is een metershoge muur van ijs om de rest van het land te beschermen tegen de volkeren die erachter wonen. Klinkt spannend? Is het ook, maar dan zijn we alweer een paar seizoenen verder.

gameofthrones_targaryen

In Essos vinden we de laatst overgebleven leden van de familie Targaryen: Daenarys (‘Dany’ voor vrienden) en haar broer Viserys. De eerste wordt door de laatste uitgehuwelijkt aan het stamhoofd van de barbaarse Dothraki.

gameofthrones_starks

Westeros: Winterfell

In Winterfell zitten de Starks. Aan het hoofd: Ned (Sean Bean) en zijn vrouw Catelyn (Michelle Fairley). Ze hebben vijf wettige kinderen – Robb, Sansa, Arya, Bran en Rickon (die laatste mag je meteen weer vergeten) – en één onwettig kind: Jon (Kit Harington). Verwekt bij een andere vrouw en daarom mag Jon de naam Stark niet dragen. Alle buitenechtelijke ongelukjes krijgen in Winterfell de achternaam Snow.

gameofthrones_lannisters

Westeros: King’s Landing

Ned legt verantwoording af aan de koning. Dat is zijn oude vriend Robert Baratheon (Mark Addy), die in de hoofd- en havenstad King’s Landing op de troon – The Iron Throne – zit. Robert is getrouwd met serpent Cersei Lannister (Lena Headey). Samen hebben ze een aantal blonde kindertjes, waaronder de oudste Joffrey (Jack Gleeson). Een jongetje dat nooit door zijn ouders is gecorrigeerd en behoorlijk wat sociopatische trekjes heeft ontwikkeld. Hij heeft twee ooms, Cersei’s broers: legendarische zwaardvechter Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) en het zwarte schaap van de familie Tyrion (Peter Dinklage), spottend ‘the imp’ genoemd.

gameofthrones_littlefingervarys

Twee personages die dichtbij de macht staan – zeg maar de regelneven van Game of Thrones – zijn Baelor (door iedereen Littlefinger genoemd) en de eunuch Varys.

IJszombies

Ondanks dat Game of Thrones (gebaseerd op de boekenreeks ‘A Song of Ice and Fire’ van George R.R. Martin) fantasy is, blijven de eerste paar seizoenen behoorlijk down to earth. Liefhebbers van draken, reuzen, heksen en ijszombies moeten dan ook even geduld hebben. In de allereerste scène van de allereerste aflevering (getiteld ‘Winter is Coming’) worden de zogeheten ‘white walkers’ geïntroduceerd. Onmiskenbaar het engste volkje dat in Westeros rondloopt, maar net als jonge, getalenteerde voetballers, worden ze ‘rustig gebracht’. Heel rustig. Voordat ze echt een rol van betekenis gaan spelen, ben je ze eigenlijk alweer vergeten.

Lord of the Thrones

De serie heeft veel weg van Lord of the Rings. Martin heeft zich naar eigen zeggen door de trilogie van J.R.R. Tolkien laten inspireren, maar toch zijn er duidelijke verschillen. Gezien het een HBO-serie is, gaat het er veel bloediger aan toe. Vooral het afhakken van hoofden is een zeer populaire bezigheid in Game of Thrones. In het begin vallen de doden nog wel mee, maar naarmate de serie vordert, leggen er gemiddeld drie personages per aflevering het loodje. Dat kan makkelijk, want de cast is immens. Ook valt er veel (on)functioneel naakt te genieten, van zowel dames als heren, al neemt dit juist af in latere seizoenen.

En dan natuurlijk het coolste en hotste element: de draken. In het eerste seizoen zitten ze nog in een ei, dus je kunt je voorstellen dat ’t wel even duurt voordat ze volwassen zijn. Maar àls ze dan eindelijk zijn volgroeid, gaat het los.

60 x 60

De rest van de wereld heeft het zesde seizoen intussen achter de rug. Dat zijn in totaal zestig afleveringen van gemiddeld zestig minuten per stuk. Dat is prima te doen in twee weken. Fijne kerstvakantie!

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
2 Comments

Leave a Response