Now Reading
De beste films van 2016
2

De beste films van 2016

by R.M. van Dobbendecember 20, 2016

Blockbusters, sequels en special effects zakten door het ijs, waar klein, serieus drama en documentaires floreerden. Dit zijn de 17 beste films van het jaar – uiteraard volledig subjectief en persoonlijk.

De superheldenhype loopt op zijn laatste benen, met het lachwekkende Captain America: Civil War, het dikdoenerige Batman v Superman: Dawn of Justice en het plotloze X-Men: Apocalypse. Het was voor sequels sowieso een moeilijk jaar, met de ronduit vervelende Independence Day: Resurgence, de tweede Jack Reacher (Never Go Back), de derde Robert ‘DaVinci Code’ Langdon (Inferno), de vierde keer dat Matt Damon zijn geheugen kwijt was (Jason Bourne), de vijfde Ice Age (Collision Course) en de zoveelste Star Trek (Beyond).

Om nog maar te zwijgen van de ‘re-imaginations’; oude succesformules in een nieuw jasje, zoals The Legend of TarzanGhostbustersBen Hur en The Magnificent Seven.

Ach, er viel een hoop te zien en nog meer om in de pauze bij weg te lopen. Ik heb dan ook lang niet alles gezien, ik ben ook maar een mens. Het kan dus maar zo, dat jouw favoriet niet in de lijst voorkomt. Dan heb ik ‘m waarschijnlijk niet gezien. Of wel gezien, maar vond ik ‘m zo afgrijselijk slecht dat ik er nooit meer aan herinnerd wil worden. Hier volgen, wat mij betreft, de beste films van 2016:

17grimsby17. The Brothers Grimsby

Als je zin hebt in een gezellig avondje wansmaak, dan is The Brothers Grimsby een aanrader. Zoals we van Sacha Baron Cohen (Ali G, Borat, Bruno) gewend zijn, word je overladen met de ene poep-en-pies-grap na de andere, en ook nu weer pusht hij de envelope. Je zult in elk geval nooit meer normaal naar een olifant kunnen kijken. Vooral een film om op te zetten met naast je een krat bier. Dan is de slappe lach gegarandeerd.

 

16cafesociety16. Café Society

Woody Allen schiet af en toe in de roos, maar Café Society is een lichte afzwaaier. Dit is één van zijn niemendalletjes. Jesse Eisenberg (The Social Network) en Kristen Stewart (Twilight) zijn voor elkaar gemaakt, maar dan verschijnt Steve Carell (The Office) – die weer een mooie serieuze rol neerzet. Een veelbelovend begin? Dit is meteen het begin én einde van het verhaal.

 

15revenant15. The Revenant

Leonardo DiCaprio die eerst wordt aangevallen door een beer, en daarna in het dampende karkas van een paard overnacht; The Revenant is niet voor iedereen. Regisseur Alejandro Iñárritu (Birdman) sleept zijn hoofdrolspeler 2,5 uur lang door de sneeuw. Een lijdensweg met af en toe een spectaculaire scène. Een film gedraaid zonder kunstlicht, maar mét digitale special effects. Dat mocht blijkbaar wel.

 

14hologram14. A Hologram for the King

Auteur Dave Eggers houdt van open eindes, wat het voor Hollywood moeilijk maakt zijn boeken te verfilmen. Tom Hanks is een vis op het droge in A Hologram for the King. Zakenman in de woestijn, overgeleverd aan de grillen van de koning. De toon van het boek is zeer behoorlijk naar het scherm vertaald, maar het zoetsappige happy end doet meer teniet dan je lief is. Overigens speelt Hanks ook in Eggers’ volgende boekverfilming: The Circle, die volgend jaar uitkomt.

 

13cloverlane13. 10 Cloverfield Lane

Géén sequel van de found-footage-actiefilm Cloverfield uit 2008, maar meer een broertje ervan. Mary Elizabeth Winstead wordt in 10 Cloverfield Lane door John Goodman vastgehouden in zijn eigen privé-bunker – voor haar eigen veiligheid. Althans, dat zegt hij. Maar hoe langer je onder de grond leeft en niet naar buiten mag, hoe groter het verlangen om alles op alles te zetten om te ontsnappen. Hoe gevaarlijk het buiten misschien ook is.

 

12junglebook12. The Jungle Book

Niemand dacht dat het zou werken, maar Jon Favreau (Iron Man) verraste iedereen met de gecomputeriseerde versie van Disney’s klassieke tekenfilm The Jungle Book. Een levensechte jungle met pratende dieren waarvan de stemmen verdacht veel lijken op die van Bill Murray, Scarlett Johansson en Christopher Walken. Er is slechts één live-action hoofdpersoon: Mowgli (Neel Sethi). Het werkte zo goed, dat Favreau nu bezig is met een vervolg én ook The Lion King onder handen gaat nemen.

 

11moneymonster11. Money Monster

Een live-uitzending binnenvallen met een pistool. Dat overkwam de NOS op 29 januari 2015. Anderhalf jaar later was daar Jodie Foster met Money Monster, waarin hetzelfde gebeurt. Presentator George Clooney wordt in de studio live on the air gegijzeld door een indringer. Eindredactrice Julia Roberts probeert de boel zo goed mogelijk te managen. Vanaf het moment dat de indringer met Clooney naar buiten gaat en een stukje door New York City loopt, levert de film veel van zijn geloofwaardigheid in.

10room10. Room

Net als Money Monster heeft ook Room last van de tweede helft. Het hoogtepunt ligt eigenlijk nog eerder, al op een derde van de film. Niettemin is het een hartverscheurend drama over moeder Ma (Brie Larson) en zoontje Jack (een geweldige Jacob Tremblay) die gevangen zitten in ‘room‘. Ma wordt stelselmatig misbruikt door haar gijzelnemer, maar houdt Jack uit de wind, die geen weet heeft dat er überhaupt nog een buitenwereld bestaat.

 

9perfettisconosciuti9. Perfetti Sconosciuti

Een Italiaanse dinnerparty van goede vrienden, is dat interessant genoeg voor een speelfilm? Wel als ze besluiten om een aanvankelijk onschuldig spelletje te spelen. Iedereen moet zijn telefoon op tafel leggen en alle sms’jes, appjes, e-mails en telefoontjes (op de speaker) die binnenkomen met de hele tafel delen. Goede vrienden hebben toch niets voor elkaar te verbergen? Mamma mia, schatten ze dat even verkeerd in. Perfetti Sconosciuti (‘Perfect Strangers’) is een klucht, maar wel een hele spannende.

8deadpool8. Deadpool

De surprise hit van het jaar, en terecht. De enige superheldenfilm die zichzelf allerminst serieus neemt. Het gehele genre wordt in Deadpool door de mangel gehaald, genadeloos geparodieerd, van de main titles tot aan de post-credit scene. Veel over de top geweld, nog meer humor, en de zoektocht naar ware liefde zorgt ervoor dat de film gegrond blijft en niet in elkaar zakt. Het is geen aaneenrijging van Saturday Night Live-achtige sketches, maar een onvervalste love story. Met een knipoog.

7louistheroux7. Louis Theroux, My Scientology Movie

Waar documentairemaker Alex Gibney het vorig jaar bloedserieus aanpakte, met Going Clear: Scientology and the Prison of Belief, onderzoekt Louis Theroux de sekte dit jaar op geheel eigen wijze. Hij laat zich voorlichten door een oud-Scientologist en organiseert een zo accuraat mogelijk toneelstuk, om aan te tonen hoe mensen achter de sektemuren gehersenspoeld worden. Want je mag dan Louis Theroux heten, toegang tot het hermetisch afgesloten hoofdkwartier krijgt zelfs hij niet. Achtervolgd en geïntimideerd worden heeft hij daarentegen snel voor elkaar.

6snowden6. Snowden

Eén van de belangrijkste, maar zeker niet de spannendste film van 2016. Het verhaal van klokkenluider Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt), verteld door Oliver Stone, die nauw met de echte Snowden aan het script werkte. Het is evenzeer het verhaal van de relatie tussen Edward en zijn vriendin Lindsay (Shailene Woodley). Een relatie die ondanks alle geheimzinnigheid en classified operations wonderwel standhoudt.

 

5h8fuleight5. The Hateful Eight

Het is alweer bijna een jaar geleden dat The Hateful Eight – of Reservoir Dogs in a Blizzard, of Django Unchained in One Room, of Pulp Western – uitkwam. Quentin Tarantino is van plan om nog twee films te maken en daarna zijn 70mm-camera aan de wilgen te hangen. Het schrijven en regisseren van toneelstukken lijkt hem wel wat, en The Hateful Eight had wat dat betreft ook prima op de planken uitgevoerd kunnen worden. Een film die zich afspeelt in welbeschouwd twee locaties: paardenkoets en een koek & zopie avant la lettre, met veel Tarantinoaans oraal gekletter. Als iedereen elkaar heeft neergeschoten is het verhaal afgelopen.

4bloodfather4. Blood Father

Mel Gibson met baard. That’s all you need to know. Je zou bijna vergeten dat deze man tien jaar geleden door de hele wereld rücksichtslos werd afgeschreven vanwege een aantal zeer discutabele uitspraken. In dronken toestand, maar toch. Die baard maakt veel goed, hoor. Blood Father is een ouderwetse actiefilm/roadmovie, een testosteron-trip met veel pief-paf-poef, humor en snelheid. Je verveelt je geen moment. Maar goed ook, want zoveel heeft het verhaal niet om het lijf.

 

3forceawakens3. Star Wars VII: The Force Awakens

Ja, ik weet het. Officieel een film uit 2015, maar als je ‘m pas op 16 december uitbrengt, telt ‘ie mee voor het jaar erop, vind ik. Star Wars VII: The Force Awakens is de eerste Star Wars die ik met veel plezier heb uitgekeken. Geen bordkartonnen personages, geen krampachtige dialogen, geen irritante robotjes, beertjes of groene slecht Engels sprekende wezentjes. Gewoon een goed gemaakt, zeer vermakelijk ruimteavontuur.

2invadenext2. Where to Invade Next

Michael Moore op reis in (hoofdzakelijk) Europa. Op rooftocht, eigenlijk, want hij wil alle goede maatschappelijke ideeën die hij tegenkomt mee terugnemen naar de Verenigde Staten. We krijgen door zijn Amerikaanse bril een geweldig kijkje in de keuken van onze mede-Europeanen. Moore is nog niet bekomen van het ene fantastische beleid, of het volgende dient zich al aan. Sommige landen hebben het op sommige gebieden perfect begrepen. Het spreekt boekdelen dat Nederland in Where to Invade Next niet één keer genoemd, laat staan bezocht wordt.

1captainfantastic1. Captain Fantastic

Captain Fantastic is de juiste film op het juiste moment. Een verhaal over een vader (Viggo Mortensen) en zijn zes kinderen, die volledig teruggetrokken in en van de natuur leven. Als ze op een gegeven moment toch naar de bewoonde wereld moeten afreizen, zijn we getuige van een hilarische culture clash. Hilarisch, maar met tegelijkertijd serieus commentaar op de moderne, westerse manier van leven. Hoe heeft de mens zo ver kunnen afdrijven van zijn natuur? Waarom hebben we de belangrijkste zaken onbelangrijk gemaakt en andersom? Grote vragen in een kleine film, met een schitterende cast en vol bitterzoete momenten. Zonder twijfel de beste film van 2016.

 

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
2 Comments

Leave a Response