Now Reading
Vlucht HS13, aflevering 10: De ontsnapping
5

Vlucht HS13, aflevering 10: De ontsnapping

by R.M. van Dobbennovember 1, 2016

Eind goed, al goed. In de laatste aflevering van het eerste seizoen (een tweede zit er waarschijnlijk niet in) komt alles op zijn pootjes terecht.

De aflevering heet ‘The end’, wat de kans op een tweede seizoen nog onwaarschijnlijker maakt, maar zeg nooit nooit. In de ‘overige observaties’ zal ik kort uiteenzetten hoe het verhaal eventueel verder zou kunnen gaan. Het is zonde als die vliegtickets naar Oslo ongebruikt in de la blijven liggen, toch?

vluchths13_10_majid

Gekke henkie

Vorige week klungelde Majid (Alan Yadegarian) met zijn pistool en schoot per ongeluk Nawid (Tiam Igehie) neer. Simon (Daniël Boissevain) redt zijn leven met zijn gouden doktershandjes. Dat frustreert Majid eigenlijk alleen maar: ‘I don’t know what to do with you anymore’. Simon: ‘Let me go’. Maar Majid is gekke henkie niet.

Liv en Leyla

Leyla (Sachli Gholamalizad) en Omid komen gezellig bij Liv (Katja Schuurman) op de koffie. Waarschijnlijk heeft Leyla het adres (en routebeschrijving) uit Hajes dagboek overgeschreven. Liv doet verbaasd de deur open, maar ontvangt Simons geheime tweede vrouw zeer gastvrij. De kinderen worden achter de tv gezet, en Leyla vertelt over Majid. Een ‘man of two faces’, zegt ze. Deels Jekyll, deels Hyde.

Het is een zoete inval bij Huize Liv, want ook Marieke (Roos Ouwehand) staat op de stoep. Handig, want die kan nu mooi op Mart (Tygo Jansen) passen als zijn moeder op suicide mission naar Iran gaat.

Flatline, wrap

Haje (Jeroen Spitzenberger) waakt bij Alex (Annelies Appelhof) in het ziekenhuis. Erik (Reinout Bussemaker) komt langs om zijn ‘kleine broertje’ te steunen. Als hij echter vraagt hoe de ‘overdracht’ is verlopen, loopt Haje verontwaardigd weg. Even later krijgt Alex een flatline; voor Annelies Appelhof is het een wrap.

vluchths13_10_haje

Thuis heeft Haje een Alex-schrijn gemaakt met foto’s van haar. Een man weet niet wat ‘ie mist… Erik geeft het niet op en loopt naar binnen. Haje, lekker droog: ‘Zo, ben je d’r ook weer?’ Erik stelt de vraag die iedereen al wekenlang bezighoudt: ‘Wat heeft Simon jou ooit aangedaan?’ Het enige dat we weten is dat Haje als kind jaloers was op de aandacht die Simon kreeg, en natuurlijk zijn liefde voor Liv – gevoelens die op dit moment volledig verdwenen zijn, zo lijkt het. Haje: ‘Je hebt de mensenkennis van een zak aardappels, hè? Dag, Erik’. Vertaling: de schrijvers hebben ook geen idee waar Hajes haat voor Simon nou eigenlijk vandaan komt.

vluchths13_10_kevin

Het been van Kevin

Liv reist naar Iran, en wie staat haar daar lachend op te wachten? Eénarmige bandiet Kevin (Ali Ben Horsting). Liv: ‘Wat is er met je been?’ Zijn been? Wat dacht je van: Jezus, Kevin, waar is je linkerhand gebleven?!

Samen bedenken ze een plan dat gedoemd is te mislukken, en dat doet ’t ook. Liv wordt door Majid bij haar hoofddoek gegrepen en in de kelder vastgeketend. Eerst apart van Simon, daarna in dezelfde ruimte. Niemand begrijpt waarom. Ze zijn eventjes heel blij elkaar te zien, maar Liv heeft een waslijst aan verwijten, en die moet ook nog afgewerkt worden voordat ze de pijp uitgaan.

De ontsnapping

Majid laat de kelder vollopen met gas. Het ziet er niet best uit voor de Kraamers. Gelukkig heeft Kevin een ME-peloton opgetrommeld, dat het huis bestormt en iedereen bevrijdt. Iedereen, behalve kranige huishoudster Nadia (Mandy Stip-Akhbar). Majid en Nawid vluchten, maar worden snel ingehaald door Kevin. Terwijl Majid weer ergens bezig is met ruziemaken, kan Kevin Nawid makkelijk ongezien meenemen.

Simon heeft het helemaal gehad met zijn baard, dus die moet er eerst af. Dan reist hij samen met Liv terug naar Nederland, waar het welkomstcomité klaarstaat: Erik, Marieke, Leyla, Omid en Mart.

vluchths13_10_katja

Een vrolijk einde

Om het seizoen vrolijk af te sluiten, eindigen we met de crematie van Alex. Haje houdt een toespraak vol spijt. Aan het einde van de ceremonie moet Liv nog iets van het hart. Ze kan niet meer samen met Haje het designbureau runnen. Daar waren ze de laatste tijd toch al bijna nooit meer, dus dat lijkt me inderdaad beter. Haje laat weten dat ze sowieso geen last meer van hem zullen hebben, want hij gaat naar Nieuw-Zeeland.

Overige observaties

• In een piepkleine scène zien we ook Maarten Heijmans weer even. Die heeft zijn cameo voor deze week weer binnen.

• Paulus (Gijs de Lange) krijgt in de laatste aflevering alsnog een voornaam. Het is toch wat. En dat terwijl hij niet eens in beeld komt. Pierre Scheffers, heet hij. Zat ik er toch niet ver naast.

• Hoe nu verder? Mocht seizoen 2 ge-greenlit worden, waar zou het verhaal dan over moeten gaan? Majid loopt nog vrij rond, dus die kan moeiteloos de rol van bad guy weer op zich nemen. Haje komt terug uit Nieuw-Zeeland met zijn nieuwe verloofde: een vrouw die als twee druppels water op Liv lijkt. In de traditie van de Taken-filmserie, zullen Liv en Simon stuivertje wisselen. Dit keer wordt Liv gekidnapt en zal tien afleveringen lang nauwelijks te zien zijn.

We komen te weten waarom Haje een diepgewortelde rancune voelt voor Simon (alleen ‘jaloezie’ is niet genoeg). Het liefste zou Haje hem een ‘kogel door zijn kop’ schieten, maar ze hebben elkaar nodig om Liv te redden. Wat mij betreft mogen de kinderen, Erik en Pierre dit keer thuisblijven.

What's your reaction?
Eens
67%
Oneens
33%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
5 Comments
 • Allstar's Reggae Band
  november 1, 2016 at 11:11 am

  Hahaha ken je nog de Young Ones, die absurde Britse serie met die 4 studenten in dat huis uit begin jaren 80? Die Vivian, die had een hamster en die heette ME-peloton. Hahaha zie je het voor je, hahaha, dat Kevin daar met die hamster aan komt! Hahaha dat zou pas fantastisch zijn geweest, hahaha.
  Maar goed, bedankt voor deze beshrijving, ik was na 4 aflevering afgehaakt vanwege de slechtheid van alles.

  • Leeuwin
   maart 17, 2017 at 3:42 pm

   Serie is een bewerking van Turkse serie “The End”. Het bewerken schijn nogal een klus geweest te zijn voor de schrijvers.
   Daardoor is er het een en ander misgegaan.
   Oorspronkelijk speelde het meeste zich af in
   Turkije en Iran. In de bewerking dus Nederland en Iran, die natuurlijk niet aan elkaar grenzen. Dat heeft het natuurlijk lastig gemaakt om verhaal/script letterlijk over te nemen.
   Dat veroorzaakte waarschijnlijk dat er dingen veranderd of weggelaten worden. Gebeurtenissen/personages worden minder goed uitgelegd.
   Origineel had 25 afleveringen, bewerking 10 afleveringen. Daardoor was er meer ruimte/tijd om dingen uit te leggen.

   Bijvoorbeeld: er werd beter/uitgebreider verteld wat voor persoon Simon is.
   Dat heeft invloed op hoe Haje handelde of juist niet handelde.
   Haje moest Simon helpen met Leyla en haar kinderen, in plaats van Kevin en die oude man.
   Simon werd niet ontvoerd door Majid.
   Alex ontdekte wel degelijk waar Simon is en wie het gedaan had.
   Er werd meer achtergrondinformatie over het Alex personage gegeven, wat een meer genuanceerd beeld gegeven zou kunnen hebben in de bewerken.
   In het origineel is de therapeut (van Alex) een hele rare gast. Dat heeft misschien bijgedragen aan het thrilleraspect, maar is in de bewerking sterk afgezwakt, en komt minder goed over.
   Haar verhaallijn stopt niet na haar dood.
   Liv kent Leyla via via, daardoor weet Leyla waar Liv woont.
   De Haje-Alex relatie word realistischer verteld en beter uitgelegd.

   Kevin is geen familielid, maar de zoon van de eigenaar van het vakantiehuisje.
   Mocht je geïnteresseerd zijn, dan kan ik je een link sturen naar informatie die ik over de originele serie heb.

 • Moes
  november 2, 2016 at 12:31 pm

  “Wat dacht je van: Jezus, Kevin, waar is je linkerhand gebleven?!” Ze wist toch al dat het Kevins hand was die ze opgestuurd had gekregen?

  • Leeuwin
   maart 12, 2017 at 6:38 pm

   Inderdaad, dat zat gewoon in aflevering 8.
   Werd door de politie aan Liv verteld, en Liv ging daarna bij Ludmilla (Kevin’s vriendin) op bezoek.

 • Leeuwin
  maart 12, 2017 at 6:46 pm

  De diepgewortelde rancune van Haje naar Simon werd in de originele serie beter uitgelegd.
  Namelijk wat voor persoon Simon is: verwend, krijgt altijd zijn zin. Haje had er genoeg van dat anderen altijd de problemen moeten oplossen die Simon veroorzaakte.
  Helaas is dit niet in de Nederlandse versie verwerkt.
  Dat geld helaas voor meer dingen in de originele serie, en dit is er een van.

Leave a Response