Now Reading
Heel Holland Bakt 2016, aflevering 6: Drankorgels en spekkopers
1

Heel Holland Bakt 2016, aflevering 6: Drankorgels en spekkopers

by R.M. van Dobbenoktober 10, 2016

De laatste aflevering voor de halve finale heeft als thema ‘Holland’. In tegenstelling tot vorige week (‘Internationaal’), zijn de molens nergens te bekennen.

Jurylid Mina Bakgraag, eh… ik bedoel Janny van der Heijden, stond afgelopen weekend in het AD met een groot interview (met prachtige foto’s – dat mag ook wel eens gezegd worden). Het ging over eten, de dood en de liefde. De culinair journaliste is vrijgezel, wat haar rol in Heel Holland Knipoogt verklaart. En tóch Alper naar huis sturen; dan ben je een echte professional.

hhb_6_slof

De signatuuropdracht

We zijn na de exit van de karatebakker nog met de helft van waar we mee begonnen. Vijf hobbybakkers strijden om een plek in de halve finale. Niemand wil afvallen vlak voor de ronde ‘met finale ergens in de titel’. André van Duin onthult de eerste opdracht en die is, net als het thema, bijzonder plat: maak een slof. In bakkersjargon betekent dat een kano-achtige koek, met amandelspijsvulling en aardbeien erop. Althans, zo ziet de traditionele slof eruit. Janny: ‘Eigenlijk kun je alle kanten op.’

De hobbybakkers grijpen de signatuuropdracht aan om flink aan de drank te gaan. Francis ontkurkt de mousserende wijn, Manuela maakt haar deeg met kersen en Amaretto (André moet zich beheersen om niet de beslagkom meteen aan zijn mond te zetten), en Annemarie maakt advocaat met wodka (Janny: ‘Stoer!’).

Emma blaakt van het zelfvertrouwen. Waarschijnlijk heeft ze thuis veel geoefend, nadat haar Zaanse Molen vorige week de mist inging. Amandelspijs? Emma: ‘Gewoon suiker, amandel, meel en eiwit’. Dat komt dus wel goed. Guido heeft een specifiek doel, namelijk de korst van de slof de enige juiste hardheid te geven. ‘Dat je ‘kr’ hoort als je ‘m doormidden snijdt.’

Guido krijgt niet het commentaar waar hij op hoopte. Ondanks dat de slof lekker stevig is, heeft Guido volgens Robèrt van Beckhoven ‘op safe gespeeld’. Het woord ‘jammer’ ligt bij Robèrt vooraan op de tong, want dat is het eerste dat Manuela te horen krijgt. Emma is de middenmoter, want zowel Francis als Annemarie krijgen van Janny allebei een ‘vurrukkulluk’ om hun oren. Bij Francis is Robèrt niet meteen overtuigd: ‘Vind ik het lekker? Ja, ik vind het lekker.’

hhb_6_tentje

De technische opdracht

De crypto-opdracht van deze week bestaat uit het maken van 6 Romia-koeken. Geen koekjes, maar koeken; André benadrukt het nog maar eens. Het is naar een recept van Robèrt, dus zo moeilijk kan het niet zijn, of in Emma’s woorden: ‘Makkie!’

Guido krijgt het toch lastig, want er staat geen plaatje bij het recept. Hoe horen deze Romeo’s er in hemelsnaam uit te zien? Guido: ‘Ik heb gewoon geen idee’. Ze moeten in elk geval rond worden, maar hoe groot? Voordat hij ze de oven inschuift, maakt hij snel nog wat aanpassingen met een natte vinger.

Manuela veroorlooft zich veel vrijheden – misschien te veel: ‘Wegen? Wat wegen! Ik doe het gewoon op het oog’. Dat blijkt toch geen al te beste tactiek, want op een gegeven moment is ze ’t kwijt: ‘Ik moet even nadenken. Hoor je me denken?’ En even later: ‘Ik kan niet meer nadenken’. Emma is zo geconcentreerd bezig dat ze niet doorheeft dat haar bak/kookeiland bijna in de hens vliegt. Het is een pannetje op het fornuis dat aan het droogkoken is. De tent wordt in een dichte mist gezet, maar Emma decoreert vrolijk verder.

Het mag niet baten. Haar koekjes zijn te grof en te klein, net als die van Francis. Die van Manuela zijn te warm op elkaar gestapeld en zijn nog taai. Guido’s nattevingerwerk verschilt in kleur, is te donker gebakken en trekt Janny’s keizen uit haar gehemelte. Alleen Annemarie benadert de Romia’s zoals Robèrt ze bedoeld heeft. Guido: ‘Het was een tragedie, net als Romeo en Julia’. Romia, Guido, Romia.

hhb_6_spekkoek

Het spektakelstuk

‘Niet speciaal Hollands, maar we hebben het geadopteerd’; de laatste opdracht behelst spekkoek. Dat betekent eieren, heel veel eieren, en nog meer laagjes. Robèrt: ‘Hij moet spekkig zijn, maar ook gaar’. Het is een bewerkelijk gerecht, waarbij je een laagje strijkt, heel eventjes bakt, het volgende laagje strijkt, bakt, strijkt, bakt, enzovoort, tot er 4 uur zijn verstreken. Janny: ‘Er kan veel gebeuren in 4 uur’. Dat moeten vooral zorgenkindjes Guido en Manuela goed inprenten, want zij zitten na twee opdrachten op de wip.

Guido heeft ‘uitgebreid’ door Indonesië gereisd, dus gaat twee verschillende spekkoeken maken. Die stapelt hij op elkaar, drapeert er een bloempotje omheen, en laat er ook nog een bloem uit verrijzen. Voor Francis is het een principezaak. Om er op spekkoek uit te gaan, is haar eer te na – haar familie-eer. Zelf is ze half-Indisch, haar recept is van tante Ippy, en als ze hierdoor het programma moet verlaten, onterft ze zichzelf. De druk is hoog. This time it’s personal. Het wordt nog hoger als Francis de prachtige, kleurrijke creatie van Annemarie in de smiezen krijgt.

Francis ziet de bui al hangen als Annemarie haar spekkoek aan de jury aanbiedt. Robèrt maakt een diepe buiging. Dit is hogeschool spekkoek. Janny: ‘Perfect’. Ook Guido en Emma krijgen complimenten. Manuela heeft een letterlijke spek-takel gemaakt. In de wereld van Heel Holland Bakt met al zijn woordgrappen een dijenkletser. Maar het gaat uiteindelijk om de smaak, en daar is nog wel wat op af te dingen. En dan Francis. Haar spekkoektaart met rum en rozijnen is volgens Robèrt ‘overheerlijk’ én ‘superlekker’. Kan iemand Francis even vertellen dat ze weer adem mag halen?

hhb_6_manuela

Annemarie is spekkoper, want zij wordt meesterbakker van de week. Dat dat geen enkele garantie geeft, wordt duidelijk als Manuela wordt aangewezen om te vertrekken. Twee keer meesterbakker, maar haar takel is een galg gebleken.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response