Now Reading
Vlucht HS13, aflevering 4: Weinig progressie, maar mét Maarten Heijmans
1

Vlucht HS13, aflevering 4: Weinig progressie, maar mét Maarten Heijmans

by R.M. van Dobbenseptember 21, 2016

In ‘Het tweede kind’ zit Simon nog steeds in de auto, traceren Liv en Erik opnieuw een geheimzinnig telefoontje, en maken Haje en Alex nog steeds ruzie.

De spanningsboog heeft een weekje vrijaf. Er wordt veel gepraat, in auto’s en huiskamers, maar het verhaal komt geen steek verder. Driekwart had weggegooid kunnen worden. In het kwart dat wel de moeite waard is, krijgen we interessante achtergrondinformatie over Simon en speelt Maarten Heijmans een bijrol.

Kashan, Iran

Om te laten zien dat de man van Leyla, Majid (Alan Yadegarian), een echte bad guy is – en geen Iraanse jan doedel – geeft hij in de eerste minuten opdracht aan zijn bodyguards om iemand te executeren. Met deze man moet je geen ruzie krijgen. Als hij zegt tekenen, dan ga je tekenen; dat heeft zijn zoontje goed door. Vandaar dat Kevin (Ali Ben Horsting) op zijn tellen moet passen. De neef van Simon maakt een plan om Majids zoontje – wat dus eigenlijk Simons zoontje is – naar Nederland te brengen, maar is met zijn volle baard en zonnebril toch minder anoniem dan gedacht. Hij wordt bij zijn nekvel gegrepen door Majids bodyguard.

vluchths13_4_maartenheijmans

Ramses

Liv (Katja Schuurman) krijgt ondertussen bezoek van… drumroffeltje… Ramses Shaffy! De jonge Ramses, welteverstaan. Maarten Heijmans (Ramses, S1ngle) staat voor de deur, noemt zichzelf Martijn en is rechercheur. De man die op Simons plek in het vliegtuig (vlucht HS13) zat, was een terrorist, en dus heeft Martijn al zijn recherchevriendjes opgetrommeld om het huis van Liv op z’n kop te zetten. Daar heeft hij 24 uur voor uitgetrokken. Hebben Liv en Mart (Tygo Jansen) een plek om te overnachten? Zo niet, pech gehad. Laat Martijn zijn gang maar gaan, hij heeft het altijd zo gedaan.

vluchths13_4_meneer

Meneer

Liv wordt gebeld op het geheime nummer van Simon, door de man die Leyla (Sachli Gholamalizad) en haar andere zoontje in het vakantiehuisje heeft opgesloten (voor hun eigen veiligheid). ‘Is Simon daar?’ vraagt hij, en hangt dan op. Hij belt vanuit een ziekenhuis, gezien hij daar toch moest zijn. Ik zou je graag zijn naam willen vertellen, maar zelfs de verpleegster noemt hem alleen ‘Meneer’. Ik geef de schrijvers nog één aflevering om hem een fatsoenlijke naam te geven, anders wordt het Paulus de Boskabouter.

Bewijs

Na veel gesmeek en passief-aggressief gedrag van Liv, traceert Erik (Reinout Bussemaker) het telefoontje. Hij is allang van Simons zaak afgehaald (en tot teamleider gepromoveerd), maar de rechercheurs hebben een T-shirt gevonden, in Marts maat. Liv kent het T-shirt niet; dat moet Simon meegebracht hebben als cadeautje, vlak voordat hij werd gekidnapt. Dit is het ultieme bewijs dat Simon terug wilde komen en dus dat Erik nu in de auto moet springen om naar het ziekenhuis te rijden. Erik heeft wel wat beters te doen; hij kan ieder moment opgeroepen worden om een belangrijke ‘inval’ te coördineren, dus hij zegt: ‘Dat doen we vanavond wel’. Of niet? Nee, inderdaad: bij Vlucht HS13 moet alles op stel en sprong, en met zo weinig mogelijk logica, dus stappen Erik en Liv vrolijk in de auto.

Vakantiehuisje

Ze bekijken de beveiligingsbeelden. Liv: ‘Kun je ons de beelden van gisterochtend half negen laten zien?’; nog maar een voorbeeld van iets dat op de montagevloer had moeten blijven liggen. Ze weten niet dat ze op zoek zijn naar Paulus de Boskabouter, dus het spoor loopt dood. Ze rijden weer naar huis, maar wacht eens… Heeft de familie Kraamer geen vakantiehuisje in de buurt? Erik: ‘Als het er nog staat, is het helemaal verrot’. Liv wil toch gaan kijken, maar dan wordt Erik gebeld. De inval begint over een uur! Hij kan Liv makkelijk even afzetten; ze weet waar het is (‘vlakbij’ namelijk), maar dat is blijkbaar geen optie.

We krijgen een interessante flashback te zien als het vakantiehuisje ter sprake komt. De familie van Simon, als hij een jaar of 8 is, krijgt een auto-ongeluk. Hierbij verliest hij zijn ouders en tweelingbroer. De familie Kraamer, vlakbij op vakantie, vangt Simon liefdevol op en zo wordt hij deel van het gezin.

vluchths13_4_kevin

Overige observaties

• Kevin is terug van weggeweest. Helaas doet hij niet meer dan het vragen om een auto en afrekenen van tomaten.

• Simon (Daniël Boissevain) ligt afwisselend in de kofferbak en op de achterbank. Aan het landschap te zien, is hij bijna in Kashan. Het mocht tijd worden.

• Erik wordt gepromoveerd en het eerste dat hij zegt is: ‘Moet Frank niet een keer zo’n kans krijgen?’

• Als Haje (Jeroen Spitzenberger) en Alex (Annelies Appelhof) in beeld komen, weet je genoeg: dat wordt binnen twee tellen ruzie. En ja hoor: Alex ziet dat Haje een mailtje typt dat begint met ‘Lieve Liv’ en de boot is aan.

• Waarom vertelt Liv niet gewoon alles aan het rechercheteam? Dan hoeven er geen telefoontjes meer stiekem getraceerd te worden, heb je meer mankracht etc. De schrijvers hebben hier ook over nagedacht, want Liv geeft als reden: ‘Ze denken dat Simon een terrorist is’. Tja. Het is mogelijk dat ze de politie niet vertrouwt (en dan zou ik graag willen weten waarom), maar hallo: Maarten Heijmans!

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response