Now Reading
Heel Holland Bakt 2016, aflevering 3: Brood op de plank
2

Heel Holland Bakt 2016, aflevering 3: Brood op de plank

by R.M. van Dobbenseptember 19, 2016

Het thema is deze week: brood. Dat betekent gist, en gist betekent rijzen, en rijzen betekent wachten. Heel lang wachten.

André van Duin, Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven buigen zich in de derde aflevering van Heel Holland Bakt over brood, en met brood kun je niet zoveel. Zowel het maken ervan als het eindproduct zijn weinig spectaculair. Brood is brood. Degelijk. Voedzaam, je moet er heel wat voor doen als je er iets speciaals van wilt maken.

hhb_3_boom

De signatuuropdracht

De signatuuropdracht hebben de hobbybakkers thuis tot in den treure kunnen oefenen. Marcel heeft er zelfs een week vrij voor genomen. Het is de bedoeling dat ze een bloembrood maken. Voor Manuela geen probleem; die bakt al haar brood altijd zelf. Terwijl de meesten het kneden van het deeg overlaten aan de keukenmachine, doen Alper en Francis het ouderwets met de hand. Al heeft Alper iets te lang in de sportschool aan gewichten gehangen, dus bij elke beweging speelt zijn spierpijn op. Voor Francis is het ‘goeie therapie’, het deeg alle hoeken van haar kookeiland laten zien.

Emma heeft medelijden met de keukenmachine, die zich een slag in de rondte werkt, maar dan mag het deeg in de rijskast. André: ‘Een soort sauna’. Daar blaast het zich – met een beetje geluk – op tot 200%. Dan moet het ‘opgebold’ worden, door middel van een speciale kneedtechniek, en kan de vulling erin. Marcel verbindt zijn lot aan kikkererwten en artisjok, Patricia aan groene pesto, tomatenpesto en pistache. Emma houdt ’t bij tapenade, of in haar geval tapenaarde. Er is geen programma dat zoveel woordspelingen gebruikt als Heel Holland Bakt.

Patricia schuift haar bloem in de oven, maar hij rijst niet. (Te weinig passie tussen de lakens dit keer.) De jury proeft het meteen: ondanks een goede smaak, is haar creatie veel te droog. Ook het deeg van Emma’s ‘Quasimodo-bloem’ is ‘niet goed ontwikkeld’. Beoordelen we brood of fotorolletjes, Robèrt? Marcel is erg zenuwachtig voor de mening van de jury en vindt dat raar van zichzelf, want hij is een ‘volwassen man’. Marcel – nogmaals: volwassen man – heeft een tekening gemaakt van een boom, en daar zijn brood opgelegd. Hij krijgt er in elk geval creativiteitspunten voor (en een stickertje in zijn schrift).

Brokkenpiloot Guido krijgt een compliment van Janny: ‘Je bolletjes zijn heel zacht’. Hij begint lichtelijk te blozen.

hhb_3_guido

De technische opdracht

Opdracht 2 klinkt simpel, maar blijkt een vlechtmerrie. De bakkers moeten een vlechtbrood in elkaar draaien, en krijgen daarvoor anderhalf uur de tijd en een minimale beschrijving. Guido en Marcel hebben beiden dochters, maar geen ervaring met vlechten. Alper: ‘Vlechten is niet echt een mannending.’

Iedereen krijgt zes deegstengels, die op een ingenieuze manier over en onder elkaar gelegd moeten worden. Als bakker kun je maar beter een wiskundeknobbel hebben. Emma ziet de bui al hangen, zonder ‘ruimtelijk inzicht’, en Guido probeert de formule (π³ : 6) x 7 te ontcijferen. Het belangrijkste onderdeel van het recept is echter gewoon weer geduld. Wachten. André: ‘Het spreekwoord zegt niet voor niets: Brood. Verveel je dood.’

Guido ziet de meesterbakkertrofee al voor zich. Hij is er heilig van overtuigd dat hij de juiste vlechtvorm heeft: in een rondje. Robèrt helpt hem snel uit de droom. Bij het jureren legt hij nog even kort uit hoe er precies gevlochten had moeten worden. Niemand die het kan volgen, maar één ding is zeker: het vlechtbrood – een zesvlecht, in bakkersjargon – is langwerpig.

Marcel en Francis komen heel dicht in de buurt bij hoe het hoort, en die van Emma is ‘zeker verkoopbaar’. De onderste regionen worden bezet door Guido (8e) en, verrassend, Annemarie (7e), die een off-day heeft. Francis wordt nummer 2, en nummer 1 wordt de nerveuze volwassen man uit de groep.

hhb_3_patricia

Het spektakelstuk

Spektakel en brood; niet bepaald een logische combinatie. Het spektakelstuk is min of meer bladerdeeg revisited, want de bakkers moeten opnieuw werken met laagjes. Rollen, vouwen, een ‘tour’ maken, en je constant afvragen: wat is een tour nou ook alweer? En dat Robèrt bij je komt staan om het uit te leggen, en je alleen nog maar meer in vertwijfeling raakt.

Alper maakt zijn bladerbroodjes met mango, maar volgens Janny is dat zeer riskant. Als mango namelijk opwarmt, kan het naar boenwas gaan smaken. Tijdens het jureren, geeft Janny hem een knipoogje. Niets aan de hand. De mango is goed gebleven. Het deeg is echter niet ‘losgebladerd’, en daar hebben meer mensen last van.

Manuela, Annemarie, Marcel en Emma krijgen allemaal een tik op de vingers vanwege hun deeg. Patricia is er het ergste aan toe. Ondanks dat haar smaakcombinaties ‘heel mooi’ zijn, is het deeg én te flauw, én ‘doodgetourd’. Guido’s crème is stijf en korrelig, maar zijn resultaat is volgens Robèrt ‘mooier dan de manier waarop je werkt’. Een compliment in de vorm van een belediging, of andersom. Degene die volledig aan de opdracht heeft voldaan is Francis.

Met Annemarie die veel steekjes liet vallen, is het moeilijk kiezen voor de jury wie meesterbakker wordt. Janny: ‘Ze hebben allemaal plussen en minnen’. Het wordt uiteindelijk Manuela.

We nemen afscheid van de wulpse Patricia (‘Ik zal altijd blijven bakken’). Er had meer ingezeten, maar brood heeft haar voortijdig de das om gedaan.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
2 Comments

Leave a Response