Now Reading
Heel Holland Bakt 2016, aflevering 2: Bladerdeeg Blues
1

Heel Holland Bakt 2016, aflevering 2: Bladerdeeg Blues

by R.M. van Dobbenseptember 12, 2016

In de tweede aflevering van Van Duin Bakt Ze Bruin, krijgen de hobbybakkers drie opdrachten met bladerdeeg. Achtereenvolgens maken ze 1 pithivier, 6 roomhoorns en 20 borrelhapjes.

In de reguliere uitzendingen komt het minder tot uiting, maar André van Duin is geweldig in zijn nieuwe rol. Vooral in het post-Bakt programma Smaakt Naar Meer op woensdagavond, laat hij zien dat hij een verborgen talent bezit. Naast komiek, acteur, zanger, Wie Ben Ik-panellid en theatermaker, zit er ook een zeer aimabele presentator in hem verscholen. Om in baktermen te blijven: laten we ervan smullen zolang het nog kan, want zijn MAX-uitstapje is vooralsnog tijdelijk.

hhb_2_patricia

 De signatuuropdracht

Zoals bekend, wordt André bijgestaan door Janny van der Heijden, dit keer gestoken in een kek matrozenpakje, en Robèrt van Beckhoven. Hij heeft zich speciaal voor de gelegenheid een bladerdeegtenue aangemeten. Het thema is namelijk ‘Millefeuille’ (duizend laagjes).

Voor de signatuuropdracht moeten de hobbybakkers en -bakkerettes een zogeheten ‘pithivier‘ (spreek uit pietievjeej) maken. Een ronde bladerdeegtaart met vulling naar keuze. Het deeg van boter en bloem rol je uit tot een lange lap die je opvouwt, weer uitrolt, opvouwt, uitrolt, etc. Elke keer dat je de boel opvouwt, heet een ‘tour’. Dit doe je net zolang tot je duizend laagjes op elkaar hebt. Robèrt: ‘Je moet ervoor zorgen dat ‘ie blijft bladeren’. Dank je voor het advies, Robèrt.

Voordat Patricia is begonnen, snijdt ze zichzelf van de stress in haar vinger. Gelukkig is daar zuster Janny met een pleister. Alper gooit teveel kaneel door de vulling en probeert dat eruit te vissen. Emma heeft de rum al klaargezet voor het geval ze ’t echt niet meer ziet zitten (‘Er zit ook water in, hoor’). Toch lijken de problemen mee te vallen. Alle taarten gaan op tijd de oven in – zelfs die van Hidde – en zien er na het bakken veelbelovend uit. Hidde: ‘Hij is goed genoeg, denk ik.’

Maar looks can be deceiving; Marcels ‘I love you honey’-taart is niet gaar, en ook het bladerdeeg is niet goed. Te kort ‘gebladerd’ waarschijnlijk. Patricia’s creatie heet ‘Passie tussen de lakens’ en ze kan niet meer ophouden met blozen. Maar ook hier geldt: niet gaar. Hiddes ‘L’amour feuillette’ is zelfs ‘echt niet gaar’. De taarten van Annemarie, Francis, Guido, Emma en Alper kunnen de goedkeuring van de jury wel wegdragen. Robèrt is in het bijzonder gecharmeerd van de ‘Go ‘Hazel’ Nuts’ van Manuela, die hem heel gelukkig maakt. Famous last words van Hidde: ‘Het was echt prut.’

hhb_2_hoorntjes

 De technische opdracht

Opdracht 2 luidt: ‘Maak 6 roomhoorns, waarvan 3 met mokkavulling’. De subtitel zou kunnen zijn: ‘Iedereen in de schift’, want het lijkt zo makkelijk, het mixen van slagroom met mokka-extract, maar het blijkt een Heel Holland Bakt Death Trap.

De kandidaten krijgen van het programma een cryptische bereidingswijze en hebben een uur de tijd. Alper is zijn chaotische zelf, maar Guido kan er ook wat van. Eerst maak je het deeg en dat wikkel je om de hoorntjes. Met water plak je er suiker op, je legt ze in de oven, en als ze gaar en afgekoeld zijn, spuit je ze vol met mokka. De meesten leggen de hoorntjes plat op de bakplaat. Zo niet Guido. Hij zet ze rechtop, waardoor het deeg er tijdens het bakken langzaam afglijdt. Hij probeert te redden wat er te redden valt, maar spreekt dan de historische woorden: ‘Je moet het niet zien als een wedstrijd.’

Het kan altijd erger. Dan hoef je alleen maar even op het Friese kookeiland te kijken. De hoorntjes van Hidde liggen keurig in de oven, maar er gebeurt niet veel. Misschien was het een idee de oven aan te zetten? Tip voor de volgende keer. De laatste plaatsen zijn dan ook voor Guido (9e) en Hidde (8e). Op de tweede plaats eindigt Alper, waarvan ik de chaotische act niet meer helemaal geloof, en de nummer 1-positie is voor Annemarie. Na twee afleveringen heeft ze de favorietenrol stevig in de pocket.

hhb_2_hidde

4 x 5 borrelhapjes

Voor de laatste opdracht – op de tweede dag van deze ronde – is er regen voorspeld. Vandaar de logische vraag van André aan Janny en Robèrt: ‘Kan bladerdeeg kromtrekken bij slecht weer?’

Niet gehinderd door de regen, gaan de hobbybakkers aan de slag met 4 verschillende borrelhapjes. Van elke soort moeten ze er 5 maken. Voor de bakbarbaren onder ons: dit zijn geen kroketten en frikadellen, maar kleine, veelal hartige bladerdeegbakseltjes. Na twee opdrachten mag het maken van het deeg niet meer misgaan. Boter, bloem, rollen, vouwen, rollen, boutje, moertje, schroefje en een nippeltje.

Guido heeft een nieuwe tactiek: hij maakt alleen hapjes die hij zelf lekker vindt. Manuela gaat een zalm roken, want: ‘die heeft lekker vrij in de zee gezwommen’. Er is een tijd voor zwemmen en een tijd voor roken, moet je maar denken. Voor Alper voelt het maken van 20 hapjes ‘als een bevalling’, en Hidde gaat voor het eerst zelf mayonaise maken. Janny kijkt hem ongelovig aan. Heeft hij een Plan B? Bij Patricia wil het niet lukken. Eerst komen de scheldwoorden (‘Merde!’), daarna de tranen. Janny proeft Hiddes brouwsel dat voor mayonaise moet doorgaan en gaat snel op zoek naar een teiltje. ‘Niet gebruiken.’

Het is veel proeven voor de jury. Ze zijn zeer te spreken over Alper, Emma, Manuela (‘verfijnde hapjes’), Francis (‘fantastische happen’) en Annemarie (Robèrt: ‘Ik vind het een feestje. Ook om te eten’). Marcel dacht slim te zijn door te kiezen voor een Grieks thema, maar de jury doorziet zijn plannetje. In elk borrelhapje heeft hij feta gestopt. Ze eten in Griekenland echter wel iets gevarieerder dan dat, Marcel. De baksels van Guido en Patricia zijn ongaar, maar als ik het even op mag nemen voor Guido: dat is zijn persoonlijke smaak. Hidde serveert een ‘droge Friese hap’, waar Janny en Robèrt maar één woord voor over hebben: ‘Jammer.’

De meesterbakker van de week wordt gedoodverfde winnaar Annemarie (‘Niet normaal hé, wat moet je daar nou van zeggen?’). Er wordt afscheid genomen van het Friese foutenfestival, de zeer sympathieke Hidde.

Folgjende kear better.

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response