Now Reading
Heel Holland Bakt 2016, aflevering 1: Er staat een tent in de tuin
1

Heel Holland Bakt 2016, aflevering 1: Er staat een tent in de tuin

by R.M. van Dobbenseptember 7, 2016

De rol van Martine Bijl wordt in dit derde seizoen Heel Holland Bakt waargenomen door André van Duin. Van hele grote bloemkoole, Joep Meloen, het bananenlied en – effe wachte – pizza, naar het suikerzoet van MAX.

André wordt bijgestaan door vleesgeworden slagroomtaart Janny van der Heijden en menselijke taai-taai-pop Robèrt van Beckhoven. Experts als het gaat om de nobele kunst van het klutsen, bakken, rollen en glazuren. Martine was in haar commentaar tuttig met een ondeugend randje, André is meer van het gezellige. Hij haalt kopjes koffie en thee voor de kandidaten, maakt grapjes, maar heeft de handrem er goed op. Het is niet de Dik-Voormekaar-Taarten-Bakken-Show.

HHB2016_1_cast

De signatuuropdracht

De eerste opdracht van de 8 weken lange afvalrace is het maken van een gevulde cake. Alles mag, zolang er maar een cake wordt afgeleverd met iets erin. Terwijl André en co aan de koffie gaan, beginnen de 10 kandidaten aan wat op papier een simpele opdracht lijkt. Je zou denken dat de hobbybakkers met twee vingers in de neus een cake kunnen fabriceren, maar dat valt tegen. Advocaat en karate-beoefenaar Alper loopt als een kip zonder kop door de tent, app-ontwikkelaar Marcel probeert een complete fruitmand in het beslag te proppen (Janny: ‘Wordt ‘ie niet te vochtig?’) en dierenarts Guido heeft slechts zeven lullige framboosjes meegenomen.

Als de cakes uit de oven worden gehaald, krijgt Friese korfballer Hidde de schrik van zijn leven: ‘Uh-oh’. Zijn cake kruimelt deels uit de bakvorm, maar lijkt nog te redden. Burgemeester van Uithoorn Dagmar is minder gelukkig, wat heet: haar cake heeft iedere vorm verloren. Ze kijkt beduusd naar het hoopje gruis dat op haar kookeiland ligt. Een slechter begin had ze zich niet kunnen voorstellen. Vitaalcoach Manuela ziet haar cake in de oven ‘wiebelen’. Je bent vitaalcoach of je bent het niet.

Wanneer de tijd om is buigt de jury zich over de resultaten. Managementassistente Francis – en lookalike van Farida, kandidaat uit 2015 – presenteert een zesty lemon cake. Hard van buiten, zacht van binnen. Alpers ‘Lost in translation’ is niet helemaal gaar, Patricia’s crème iets te vettig, en Hiddes ‘Limone Pistacio’ ‘heel vast’. De carrot cake van Annemarie heeft veel verschillende structuren, Guido’s ‘Danse’s cake’ is te droog, en het fiasco van Dagmar is heerlijk, maar ja. Het oog wil ook wat.

HHB2016_1_manuela

Sociaal werker Emma springt eruit. Janny heeft nog nooit zo’n lekkere ‘Sticky toffee pudding cake’ geproefd. Maar Manuela’s ‘Evenveeltje’ steelt de show. Het is een kunstwerkje op zich, in de vorm van een bijenkorf. Janny vindt de smaak ‘mals’, wat dat ook moge betekenen.

De technische opdracht

De tweede opdracht: maak 8 mergpijpjes binnen 75 minuten. De kandidaten krijgen het recept, maar het team van Heel Holland Bakt heeft expres een paar stappen weggelaten.  ‘Op hoop van zegen’, zegt Patricia. Janny en Robèrt trekken zich ondertussen terug in hun eigen tentje en bespreken de techniek. Het belangrijkste is dat de marsepein goed aansluit. Robèrt: ‘Anders heb je twee lagen marsepein op elkaar en dat is niet lekker’. Dat maken wij wel uit, Robèrt.

Vooral Alper heeft moeite met het recept (‘Het leest als Chinees dit’), en Marcel houdt de tijd niet goed in de gaten. Hij krijgt er maar drie af, en wordt bij de beoordeling laatste. De mergpijpjes van Alper plakken niet alleen aan elkaar, maar ook aan de plank. De één-na-laatste plek is voor hem. Francis wordt tweede, Annemarie eerste.

HHB2016_1_annemarie

Het spektakelstuk

Op de tweede dag krijgt iedereen 2,5 uur de tijd voor een taart met marsepein. Het wordt wel wat eentonig zo, maar goed. Alper zet zijn geheime wapen in: lavendel, en Marcel gaat voor de originaliteitsprijs: zijn creatie, vol gekke figuurtjes, krijgt de naam ‘Planeet Mars’. Guido doet iets soortgelijks, met een Fabeltjeskrant-taart. Dagmar neemt revanche met een grote fruitstolp, maar de uitschieters zijn Patricia (Janny: ‘Vurrukkulluk’), Francis en Annemarie. De laatste wordt gebombardeerd tot meesterbakker van de week, voor haar mintgroene dubbeldekker. Helaas is de revanche van Dagmar niet spectaculair genoeg om te blijven; de burgemeester is de eerste afvaller van 2016.

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response