Now Reading
Stranger Things, aflevering 3: Kerstverlichting, Coca-Cola en de bibliothecaresse
2

Stranger Things, aflevering 3: Kerstverlichting, Coca-Cola en de bibliothecaresse

by R.M. van Dobbenaugustus 12, 2016

Stranger Things, de Goonies-XY-Twin-Pines-show van Netflix kun je met ‘Holly, Jolly’ officieel rekenen tot de series die je niet net voor het slapengaan moet kijken.

Deze recensie bevat spoilers.

Hoe minder je van het monster laat zien, hoe enger het is. Dat hebben the Duffer Brothers goed begrepen. Voor ‘Holly, Jolly’ heeft de tweeling zichzelf echter vrijaf gegeven en de taken gedelegeerd. De aflevering is geschreven door Jessica Mecklenburg (Huff) en geregisseerd door Shawn Levy (Night at the Museum). We worden meteen in het diepe gegooid, letterlijk, met Barbara (Shannon Purser) in het hol van de leeuw. Ze is op een of andere manier getransporteerd naar het nest van het monster – een Gollum-achtig figuur. (Knipperde je op dat moment, dan heb je ‘m waarschijnlijk gemist.) Ze probeert te ontsnappen, maar dat vindt Sméagol niet zo’n goed idee.

strangerthings_3_blikje

Jaren tachtig in een notendop

Terwijl Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo) en Lucas (Caleb McLaughlin) naar school gaan, lummelt Eleven (Millie Bobby Brown) door Mike’s huis. Ze doet de televisie aan, zapt, en een betere samenvatting van de jaren tachtig is nauwelijks denkbaar: Ronald Reagan, He-Man en Coca-Cola-reclames. Het doet haar terugdenken aan haar tijd in het Hawkins National Laboratory, waarin ze met haar gedachten colablikjes moest fijnknijpen. Mensen – haar bewakers, namelijk – telepathisch de nek omdraaien was ook geen probleem, maar bij katten trok ze de grens.

Kerstverlichting

Joyce Byers (Winona Ryder) gelooft er heilig in dat Will met haar communiceert via de lampen in huis, en om hem wat meer variatie te geven, koopt ze zich scheel aan kerstverlichting. Het wordt een ingenieus systeem, als ze het alfabet onder de lampjes schrijft. Will hoeft zo niet alleen met ja (één keer knipperen) of nee (twee keer) te antwoorden. Wat hij te zeggen heeft, is helaas niet al te opbeurend. Waar hij is? R-I-G-H-T-H-E-R-E. Wat kan Joyce doen? R-U-N. Hij heeft het nog niet gezegd, of het behang begint weer te bobbelen en Gollums evil twin klauwt zich een weg naar buiten.

Winona Ryder komt steeds meer in haar element als Joyce. Hier speelt een actrice die 15 jaar geleden nog gold als groot talent, met een gouden toekomst voor zich. Dat liep allemaal anders, toen ze gepakt werd voor winkeldiefstal en in Hollywood uit de gratie viel. Stranger Things zou wel eens haar wederopstanding kunnen worden, want het talent spat er in elke scène vanaf.

strangerthings_3_steve

Stalker

Moeten we het nog even hebben over Nancy (Natalia Dyer) en Steve (Joe Keery) en hun eerste seksuele ervaring? (Al heb ik het idee dat Steve er al een paar achter de rug heeft.) Zoals ze bij Dit Was Het Nieuws altijd zeiden: Gelukkig hebben we de foto’s nog. Want ze zijn erachter gekomen dat ‘stalker’ Jonathan (Charlie Heaton) stiekem in de bosjes met zijn toestelletje in de weer was. Als dank voor het vastleggen van Nancy’s eerste keer, versnippert Steve de afdrukken en gooit hij de fotocamera kapot. De Nancy/Steve/Jonathan-verhaallijn is niet de meest interessante, maar de charme van Steve maakt normaal gesproken veel goed. In ‘Holly, Jolly’ is ‘ie echter behoorlijk de bully aan het uithangen.

Overige observaties

• Will is eindelijk gevonden. Hij wordt levenloos uit het water gevist. Dat is wel een erg droevig einde voor hem, om niet te zeggen macaber. Misschien dat Eleven, met haar superpowers, nog iets voor hem kan betekenen.

• Met andere mensen aan het roer – waaronder een regisseur die nota bene een succesvolle comedy-franchise op zijn naam heeft staan – is de serie een stuk serieuzer. Taaier. Afgezien van een awkward weerzien tussen Jim Hopper (David Harbour) en zijn bibliothecaresse-scharrel, valt er dit keer weinig te lachen.

• Jim bezoekt het top secret laboratorium, maar wordt met een kluitje in het riet gestuurd. ‘Ze hebben iets te verbergen’, zegt hij. Kom op, Jim. Hou op met slaapwandelen en treedt eens wat steviger op.

• In Nancy’s kamer, ziet Eleven een foto van Barbara. Het lijkt erop dat ze haar ook, net als Will in de foto bij Mike, herkent. Heeft ze een soort mentale link met het monster?

• De scène waarin Eleven de Millennium Falcon laat zweven: cool, of overbodig (want alleen leuk voor die hard Star-Wars-fans)?

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
2 Comments

Leave a Response