Now Reading
Stranger Things, aflevering 2: Wafels, takkenfoto’s en een drupje bloed
1

Stranger Things, aflevering 2: Wafels, takkenfoto’s en een drupje bloed

by R.M. van Dobbenaugustus 9, 2016

‘The Weirdo on Maple Street’ is een rustige, kabbelende aflevering, zonder al te veel spanning. Tot The Clash keihard begint te spelen en de muur Joyce letterlijk aanvliegt.

Deze recensie bevat spoilers.

Will Byers is nog steeds niet gevonden, en dat trekt een zware wissel op zijn moeder Joyce (Winona Ryder) en oudere broer Jonathan (Charlie Heaton). Helemaal omdat hij af en toe opbelt. Joyce hoort niet veel meer dan een ademhaling en veel gepiep en gekraak, maar ze is ervan overtuigd dat ze Will aan de lijn heeft. Het vervelende is wel, dat de telefoon het na een aantal seconden begeeft. Duur grapje, Will.

strangerthings_2_monster

Dungeons & Dragons-poppetjes

Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo) en Lucas (Caleb McLaughlin) ontfermen zich ondertussen over Eleven (Millie Bobby Brown), afgekort ‘El’. Ze is een snelle leerling, want er komen al een paar woorden uit (‘yes’, ‘no’, ‘night’, ‘bad’). Hele zinnen is nog wat moeilijk. Maar daar hebben ze snel iets op gevonden. Nadat Mike een wafel voor haar heeft meegesmokkeld voor ontbijt, wijst ze naar Will op een foto. Ze herkent hem. Mike geeft haar zijn Dungeons & Dragonspoppetjes om uit te beelden waar Will is. Hij heeft zich verstopt, zegt ze. Voor wie? El pakt het meest monsterachtige poppetje dat erbij zit.

Stroperige substantie

Terwijl Joyce een nieuwe telefoon probeert te ritselen en Jonathan afreist naar zijn vader om er zeker van te zijn dat hij niets met Wills verdwijning te maken heeft, verschijnen de schimmige figuren van het Hawkins National Laboratory weer ten tonele. Gekleed in zogenaamde ‘hazmat suits‘, onderzoeken ze de schuur van de familie Byers. Bingo. Langs één van de planken druipt een stroperige substantie. Dezelfde als we eerder zagen in het laboratorium.

Poolparty

De ouders van Steve (Joe Keery) zijn er niet en dat is reden voor een feestje. Hij nodigt een paar vrienden uit, waaronder Nancy (Natalia Dyer) en haar beste vriendin Barbara (Shannon Purser). Er worden clichés uitgewisseld, biertjes gedronken en ze gooien elkaar met kleren en al in het zwembad. Wat ze niet weten, is dat Jonathan stiekem in de bosjes foto’s van ze maakt. De broer van Will was toch in de buurt. Hij was bezig om – in het donker – takken te fotograferen, op zoek naar aanwijzingen. Blijkbaar leek hem dat het handigst om ’s avonds laat te doen en niet gewoon overdag. Hij wordt afgeleid door het gezellige gekeuvel van de poolparty en ziet even later Nancy naar Steve’s kamer gaan om haar natte kleding uit te trekken.

Jaws

Terwijl Steve boven Nancy’s nieuwe bh bewondert, zit Barbara beneden op de duikplank, droevig voor zich uit te staren. Jonathan neemt nog maar een foto. Eerder die avond sneed Barbara zich aan een blikje bier en ondanks het verband valt er een druppel bloed in het zwembad. Jonathan is afgeleid door zijn volle fotorolletje dat hij moet terugdraaien (voor mensen die na 2000 geboren zijn, moet ik dit misschien even uitleggen) en ziet dus niet dat het water pikzwart wordt. Even verwacht je Jaws die plotseling tevoorschijn springt, maar dat gebeurt niet. Barbara voelt iets achter haar staan, kijkt om, en in een flits zien we… tja, wat zien we eigenlijk? Een grote, opengesperde bek? Jonathan kijkt op en weg is Barbara.

strangerthings_2_winonaryder

Should I Stay or Should I Go

Joyce heeft ook geen gezellige avond. Na weer een telefoontje met veel noise houdt haar nieuwe telefoon er, zwartgeblakerd, mee op. Maar dit keer blijft het daar niet bij. Alle lichten in huis zijn van slag. Ze loopt naar Wills kamerdeur, zijn cassettedeck begint uit zichzelf ‘Should I Stay or Should I Go’ van The Clash te spelen. Joyce loopt naar binnen, naar de bureaulamp, maar dan stopt de muziek, gaan alle lichten uit en komt het behang tot leven. Ze rent het huis uit en stapt in de auto. Op dat moment begint The Clash weer. Is het Will, die haar iets duidelijk probeert te maken? Haar moederinstinct wint het van haar angst en ze gaat terug naar binnen.

Overige observaties

• Chief Jim Hopper (David Harbour) loopt tot dusver een beetje met zijn ziel onder zijn arm door de serie. Praatje hier, praatje daar, midden in de nacht in de kou op het balkon gaan staan; dat zijn leven vol actie zit kun je toch niet zeggen.

• In de vorige aflevering, werd Eleven met haar kortgeschoren koppie aangezien als jongetje. Heel slim, van de schrijverstweeling ‘the Duffer Brothers’, want als Jim het lichaam van zijn vriend Benny vindt, en de klanten ondervraagt, herinneren ze zich een jochie. Jim denkt meteen aan Will en wordt zo met een verkeerd ooggetuigenverslag op het goede spoor gezet.

• Met de muziek zit het wel goed. Afgezien van The Clash, worden we getrakteerd op de heerlijk foute Simon & Garfunkel-cover ‘A Hazy Shade of Winter’ van The Bangles.

• Steve, wanneer Nancy haar truitje uittrekt: ‘Damn.’

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response