Now Reading
House of Cards: van serie naar realiteit?
1

House of Cards: van serie naar realiteit?

by Nick Keijzerapril 15, 2016

Netflix trakteerde ons onlangs op het vierde seizoen van House of Cards, waarin Frank Underwood de strijd aangaat voor zijn herverkiezing. Deze tijdlijn loopt vrijwel samen met de werkelijkheid, waarin Amerika moet kiezen voor een nieuwe president.

Wie is Frank Underwood?

house of cardsFrancis “Frank” Underwood wordt in House of Cards gespeeld door Kevin Spacey. Frank is een meedogenloze en ambitieuze politicus in Washington D.C. Samen met zijn vrouw Claire gaat hij recht op zijn doel af, president worden.

Frank is een democraat uit South Carolina die zich door verschillende intriges en duistere praktijken omhoog werkt. In de eerste aflevering wordt Frank door de president gepasseerd voor de functie van Minister van Buitenlandse Zaken. De strijdlustige Frank laat het hierbij niet zitten en strijdt, gesteund door zijn vrouw, voor de functie van whip van de regeringsfractie in het Huis van Afgevaardigden.

*(Whip is een persoon die voorafgaand aan een stemming ervoor moet zorgen dat de leden van zijn eigen partij aanwezig zijn en de stem op het juiste voorstel uitbrengen).

Dus dit is Frank Underwood. Een man die zeer gelovig en betrouwbaar richting het volk overkomt, maar ondertussen geniepig is en strategisch te werk gaat.

Frank Underwood vs Donald Trump

Trump tegen UnderwoodMaar nu even terug naar de realiteit, de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Voor de Republikeinen is Donald Trump kandidaat. Wie kent hem niet van televisieprogramma’s, van de Trump Tower of van één van zijn vele restaurants. Trump heeft een zeer grote groep aanhangers die hem adoreren. Daarnaast heeft hij ook een grote groep tegenstanders die hem liever achter zijn bureautje in de Trump Tower zien zitten.

Net als Frank Underwood is Donald Trump uit op macht, veel macht. Het verschil is echter dat Frank Underwood een strateeg en een politicus is. Donald Trump is een extravagante vastgoedmagnaat die niet altijd even doordacht te werk gaat.

Onlangs werd aan Kevin Spacey ( Frank Underwood ) in de Today Show de vraag gesteld of Frank Underwood een kans zou maken tegen Donald Trump. Spacey kon daarop geen antwoord geven, omdat hij niet wilde dat feiten en fictie door elkaar heen zouden lopen gedurende de verkiezingen.

Frank Underwood vs realiteit

underwoodEn daar is nu net het punt waar momenteel veel mensen over spreken. Lopen fictie en realiteit te veel door elkaar met House of Cards en de race om het echte presidentschap?

Sinds februari hangt het portret van Kevin Spacey als Francis J. Underwood naast de echte, voormalige presidenten in de National Portrait Gallery in Washington. Fictie en realiteit die in een galerie naast elkaar hangen.

House of Cards is vaak bekritiseerd om het feit dat de serie ‘niet realistisch’ was, vooral door recensenten. Gaandeweg de serie vordert blijkt deze kritiek niet terecht te zijn. Het derde seizoen was niet heel sterk en ging te veel over de relatie tussen Frank en Claire. Maar in het nieuwe seizoen zijn de Underwoods weer terug, met nog meer bedrog, intriges en snode plannetjes. Zelfs Bill Clinton, groot fan van House of Cards, vertelde dat 99% van de gebeurtenissen in de serie op waarheid berust. Die ene procent die niet helemaal realistisch is, gaat over de onderwijswet. In de realiteit komt een wet er nooit zo snel doorheen. Ook president Obama kan dit bevestigen. Obama is, net als Clinton, fan van de serie maar zou het wel erg prettig vinden als de wetten in ‘real life’ ook zo snel geregeld kunnen worden.

Dus, is de scheiding tussen fictie en realiteit bij House of Cards verdwenen? Absoluut niet. House of Cards mag dan een zeer realistische serie zijn die gelijk loopt met de presidentsverkiezingen, maar het blijft fictie. Hoewel de meeste gebeurtenissen overeen komen met de realiteit, gaan Frank en Claire Underwood toch echt tot het uiterste. Zo duwt Frank de jonge journaliste Zoë Barnes voor de tram, omdat ze te veel van hem weet dankzij hun affaire. Washington kent wel wat seksschandalen maar doodslag is wel erg extreem. De gemiddelde Amerikaanse politicus gaat zeker niet zo ver, zelfs bad guy Donald Trump niet.

De eerste vier seizoenen van House of Cards zijn exclusief bij Netflix te zien.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Nick Keijzer
Delft. 1985. Schrijven. Passie. Theater. Reizen. Boeken. Liedjes. Nieuwsgierig. Blogs schrijven voor onder meer: Klik Proces Klik Proces Sollicitatiehulp Jobbird ManMag Doei.
1 Comments

Leave a Response