Now Reading
Red Seats tipt: 6 VPRO Zomergasten 2016
1

Red Seats tipt: 6 VPRO Zomergasten 2016

by R.M. van Dobbenmaart 18, 2016

Eén gast. Eén interviewer. Een tiental televisiefragmenten. Drie uur lang. Live. Voor de 29e keer, presenteert de VPRO deze zomer weer de interessantste en tegelijkertijd loomste talkshow van de lage landen: Zomergasten.

Na 28 reguliere seizoenen en een jubileumuitzending in 2007, is het programma inmiddels een monument. Terwijl de VPRO recentelijk afscheid heeft genomen van die andere, originele interviewinvalshoek – 24 Uur Met – na slechts 10 seizoenen, blijft Zomergasten stug de zwoele zomeravonden bestieren. Hoe meer jaren er verstrijken, hoe revolutionairder het format wordt. Televisie anno 2016 is snel, gescript, vaak plat geproduceerd, en ook bij de Publieke Omroep draait het meer dan ooit om kijkcijfers. Dat was in de Peter van Ingen-jaren (1988-1995) wel anders.

Gast of eindredacteur

Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, toch is Zomergasten met zijn tijd meegegroeid. Waren de gasten in het begin vooral gast, tegenwoordig zijn ze de eindredacteur van dienst. Ze mogen niet alleen de fragmenten bepalen, maar ook de volgorde, tot op zekere hoogte de gespreksonderwerpen, en het overkoepelende thema van hun uitzending. Vooral voor politici is dit natuurlijk heerlijk, want ze krijgen drie uur lang zendtijd om al hun stokpaardjes van stal te halen.

De gastenkeuze

Wat betreft de gastenkeuze: daar is geen pijl op te trekken. Het zijn niet de vier-tot-zes spraakmakendste personen van het afgelopen jaar. Ze zijn ook zeker niet allemaal algemeen bekend. Of even oud. Of even boeiend. Ieder jaar lijkt de VPRO weer met een pijltje op het telefoonboek te gooien, om hun gasten uit te kiezen. Wat je wel kunt stellen, is dat het altijd een zeer gevarieerde selectie is. Ik zou Zomergasten dit jaar een voorzetje willen geven. Voor de volgende 6 gasten zou ik aankomende zomer thuisblijven:

Gast 1: De politicus

zg16_lutzjacobiZoals ik al aangaf, is de keuze voor een politicus een lastige. De kans dat je de hele avond naar een promotiepraatje voor een Politieke Partij zit te kijken is groot. Kijk maar naar Ahmed Aboutaleb (2015), Wouter Bos (2013) en Alexander Pechtold (2009). Je moet iemand hebben die niet bang is zijn of haar eigen mening te geven. Die durft tegen het standpunt van de partij in te gaan. Wat dat betreft heb je aan Lutz Jacobi (PvdA) een goeie. Niet alleen is ze bevlogen (tweemaal werd ze verkozen tot ‘Groenste Politicus van Nederland’) en heeft ze een prettig stemgeluid (ook niet onbelangrijk), ze is niet te beroerd om tegen het advies van de PvdA Kamerfractie in te stemmen.

Gast 2: De schrijver

zg16_maartenvanrossemIeder jaar worden er één of meerdere schrijvers uitgenodigd (met uitzondering van 2007), al dan niet in de hoedanigheid van journalist of columnist. Een auteur die ik graag zou willen zien, ondanks dat hij tegenwoordig bekender is van spelshows en een realityserie met zijn familie, is Maarten van Rossem. Dat hij nog nooit is gevraagd, verbaast me. De heerlijk ongezouten mening. De spitsvormige humor, waar normaal gesproken alleen de Britten patent op hebben. Het historisch besef. Het vermogen te relativeren. De morsige kleding. De verzachtende bromtoon.

Gast 3: De TV-persoonlijkheid

zg16_maximhartmanHet zijn soms presentatoren (Katja Schuurman in 2005, Linda de Mol in 2007). Vaker zijn het cabaretiers (Freek de Jonge in 2014, Hans Teeuwen in 2013, Micha Wertheim in 2012 en Marc-Marie Huijbregts in 2011). Acteurs zijn al helemaal ondervertegenwoordigd (Thom Hoffman in 1996). Maxim Hartman is het alledrie en ook weer alledrie niet. Hij is hokjesloos. Een luis in de Hilversumse pels. Dat alleen al belooft een interessante en ontregelende avond. Als hij zijn Nog Meer Voor Mannen-persona thuislaat, de diepte ingaat, wie weet wat er dan uitkomt. Het wordt hoe dan ook legendarisch, daar ben ik van overtuigd.

Gast 4: De wetenschapper

zg16_wimhofWetenschappers, filosofen, medici, maken er doorgaans geen gewoonte van om de spotlight op te zoeken. Bij het grote publiek zijn ze dan ook vaak onbekend. Nog een manco aan ‘de wetenschapper’: de fragmenten die ze uitkiezen, hebben – uitzonderingen daargelaten – altijd iets te maken met hun vakgebied. Zo zou ik graag Vincent Icke, de sterrenkundige van De Wereld Draait Door, willen zien, maar ik haak af als er drie uur lang filmpjes over het heelal worden ingestart. Daarom kies ik voor Wim ‘the Iceman’ Hof. De man die in blote bast en korte broek bergen beklimt. Op de Noordpool een stukje onder het ijs zwemt. Urenlang in een bad met ijsklontjes de krant leest. Een Zomergasten uitzending met daarin voorbeelden van waartoe de mens, in de meest barre omstandigheden, in staat is, verveelt geen moment.

Gast 5: Het jong talent

zg16_jetsteinzDe wildcard. Dat een relatief jonge gast zeer inspirerend kan uitpakken, bewezen Daan Roosegaarde (2013), Carice van Houten (2009) en Arnon Grunberg (1997). Dat het ook wel eens verkeerd gaat, zagen we vorig jaar. Simone van Saarloos, de jongste Zomergast ooit met 25 jaar, maakte een uitzending waar geen touw aan was vast te knopen. Ongeveer van dezelfde leeftijd, is Jet Steinz. Ze stelde samen met haar vader, columnist en schrijver Pieter Steinz, het monnikenwerk annex gids voor de wereldliteratuur samen (simpelweg getiteld ‘Steinz’). Ze heeft al meer boeken verslonden dan de gemiddelde Nederlander in twee levens kan uitlezen, voelt zich niet geremd als er een camera in de buurt is, heeft kennis van zaken en een sprankelende uitstraling.

Gast 6: De selfmade man

zg16_duncanstutterheimDe selfmade man. Entrepreneur. Uit de Nederlandse klei getrokken, in een garage begonnen en uitgegroeid tot een succesvol ondernemer tot ver buiten de landsgrenzen. Zo verging het Duncan Stutterheim, de man die dance en met name dance festivals (‘Sensation’, ‘Mysteryland’, onder andere) op de kaart zette. In 1992 richtte hij met twee vrienden ID&T op, injecteerde de ‘hakkûh!’-bijeenkomsten met een vleugje science fiction, en verkocht het bedrijf in 2013 aan de Amerikanen. Die maakten er binnen twee jaar een potje van. Stutterheim, getransformeerd van (Aussie)broekie tot godfather van de hardcore-scene, zet zich anno 2016 in voor humanitaire doelen. Tijd voor een mooi Zomergasten-interview als afsluiting en nieuw begin.

Medio juni zullen de echte gasten door de VPRO bekend gemaakt worden. Hopelijk kunnen ze zich meten met mijn wishful thinking.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response