Now Reading
Saoirse Ronan maakt in “Brooklyn” een hartverscheurende keuze
460 82 1
Review

Saoirse Ronan maakt in “Brooklyn” een hartverscheurende keuze

by februari 26, 2016
Overview
Titel

Brooklyn

Regisseur

John Crowley

Jaar

2015

“Brooklyn” is een charmante film over een Ierse immigrante die een nieuw leven begint in het verre Amerika en plots een moeilijke keuze moet maken.

Waar gaat het over?

1950, Brooklyn. Eilis is verhuisd vanuit een klein dorp in Ierland naar Brooklyn om er te werken en carrière te maken. Daar wordt ze verliefd op de Italiaans-Amerikaanse Tony. Wanneer een tragedie binnen de familie haar dwingt terug te keren naar haar oude gemeenschap en een jongeman genaamd Jim haar daar het hof maakt, zit ze in dubio over waar haar toekomst ligt.

Brooklyn

“Would you like to dance?
Are you here with that guy? The one who was teaching you to dance?
No.
So would you dance with me?
I’m not sure he taught me anything.
Doesn’t matter. The secret is to look as though you know what you’re doing.
Ah. I wish someone had told me that years ago.”

Saoirse Ronan

Nee, ik ben niet echt te vinden voor romantische films waar een vrouwelijk publiek voor smelt en al grienend in een zakdoek meeleeft met het hoofdpersonage. En nee, ik ben geen ongevoelige brok testosteron die enkel alleen naar actierijke machofilms kijkt. Maar ja, meestal mijd ik dit genre films. En toch wou ik dolgraag deze film zien. Niet omdat ik me vergist heb bij het aankopen van papieren zakdoekjes en daardoor met een overschot zit. En ook niet omdat ik in een emotioneel dalletje zit en dus de noodzaak zag om met een trillende onderlip en vochtige ogen naar het scherm te kijken. De enige reden waarom ik dolgraag deze film wou kijken is vanwege Saoirse Ronan. In mijn ogen een revelatie in Hollywood. Een jonge, frisse en zeker niet onaantrekkelijke verschijning die een nieuwe, frisse wind doet waaien. En naast haar fysieke eigenschappen heb ik ook nog eens een diepe bewondering voor de eigenzinnige keuzes die ze maakt qua filmrollen die haar aangeboden worden.

Brooklyn

Bron : Official Trailer “Burnt”

Plattelandsmeisje transformeert naar Amerikaans stadsmeisje

Ronan is het pulserende hart van deze film. Ze eist de volledige aandacht op gedurende de hele film als het jonge Ierse meisje Eilis Lacey, dat de kans krijgt om een nieuw leven op te bouwen in de VS. Helemaal in haar eentje reist ze af naar dit verre land, onwetend wat haar te wachten staat. Haar moeder en zus laat ze achter en voor ze het weet wordt ze verscheurd door heimwee. Zelfs haar job als verkoopster bij Bartocci en een cursus boekhouding kunnen niet verhelpen dat deze emotie haar in de greep houdt. Totdat ze op een dansavond de schuchtere jonge Italiaan Tony (Emory Cohen) ontmoet en ze langzaam transformeert van het introverte, oppervlakkige Ierse plattelandsmeisje naar een typisch Amerikaans stadsmeisje dat fleurige kleedjes draagt en make-up ontdekt. Haar houding en zelfvertrouwen wijzigen drastisch. Vergelijk maar eens het verlegen, verloren meisje dat zich bij de douane aanmeldt met de vastberaden, jonge vrouw die samen met Tony een vallei overschouwt waar hij zijn toekomstplannen openbaart. Een zelfstandige, besluitvaardige vrouw die met strakke blik en de handen in haar zij naar de horizon tuurt.

Brooklyn

Bron : The New York Times

Schitterende vertolkingen over het algemeen

Niet alleen Saoirse Ronan schittert in deze film. Ook de haar omringende nevenpersonages zijn meesterlijk uitgekozen en passen perfect in het totale concept. Jane Brennan als de moeder van Eilis. Een zwijgzame, in haar lot schikkende vrouw die emotieloos en zakelijk overkomt. Fiona Glascott als de zus Rose. Brid Brennan die de rol van hautaine roddeltante Miss Kelly speelt en verrassend genoeg een belangrijk aandeel heeft in de uiteindelijke beslissing van Eilis. Julie Walters als de principiële eigenares van het pension die telkens weer twee lichthoofdige bewoonsters de les moet spellen. DomhnallAbout timeGleeson als de Ierse dorpeling die een poging doet om Eilis te overtuigen om in Ierland te blijven. En vanzelfsprekend Emory Cohen en zijn Italiaanse familie. Een zelfzekere jongeman die langzaam maar zeker het hart weet te veroveren van de jonge Ierse.

Brooklyn

Bron : Gwinnett Daily Post

Give the girl an Oscar

Het is niet het vanzelfsprekende dat me ontroerde. Waarschijnlijk zullen er wel wat traantjes bij het vrouwelijk publiek vloeien tijdens de eindscène. Maar ikzelf werd vooral ontroerd op het moment dat een dakloze tijdens een etentje, georganiseerd door de priester (Jim Broadbent) die er ook voor gezorgd heeft dat Eilis ergens terecht kon in Brooklyn, een Keltisch lied aanhief. Zo puur, zo gemeend en zo doordrenkt van heimwee naar hun vaderland. Pakkend en intens tegelijkertijd. Men slaagde er in deze film in om de valkuil van te veel sentimentaliteit en kitscherigheid te mijden, wat resulteert in een prachtige, oprechte en soms zelfs grappige film.

Maar vooral het acteerwerk van Ronan is schitterend. Ze is expliciet aanwezig in deze film. Haar grote staalblauwe ogen, haar bescheidenheid en haar frêle persoonlijkheid die diepe emoties toont gewoonweg door haar sereniteit. Een performance om u tegen te zeggen. De hartverscheurende keuze die ze moet maken tussen het saaie, druilerige Ierland en het spannende, levendige Amerika wordt perfect door haar uitgebeeld. Voor mij staat de Oscar winnares van “Beste actrice” al vast. Ronan mag van mij gerust dit gouden beeldje in ontvangst nemen.

Jouw mening
Our Rating
User Rating
Rate Here
Verhaallijn
Acteerwerk
Regie
Our Rating
User Rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Peter Pluymers
Ik ben Peter, 49 jaar, getrouwd en pappa van 2 schattige ukkies (Karolien 6 en Filip 4). Ik ben een echte film-freak. Ik heb geen idee meer hoeveel ik er heb gezien in mijn leven. Ik kijk werkelijk alles (alleen musicals en echte romantische chick flicks kunnen me niet echt bekoren), maar mijn voorkeur gaat toch uit naar horror en SF. Liefst van alles kijk ik naar onbekende (en meestal onbeminde) low-budget films, want daar kom je af en toe wel eens een pareltje tegen die gespaard bleef van elk denkbaar commercieel managementplan ! Mijn filmblog vind je hier : http://meningvanfilmfreak.blogspot.be/
1 Comments

Leave a Response

Verhaallijn
Acteerwerk
Regie