Now Reading
Wie is de Mol 2016, aflevering 7: ‘iets is niets’
4

Wie is de Mol 2016, aflevering 7: ‘iets is niets’

by R.M. van Dobbenfebruari 15, 2016

De kandidaten nemen in de zevende aflevering een kijkje in het hotel van The Shining, spelen een potje 4-op-een-rij, en runnen een onsmakelijk openluchtrestaurant genaamd Molino.

Nog één aflevering te gaan en dan zijn we alweer aanbeland bij de finale, maar eerst ‘iets is niets’. Een titel van een Wie-is-de-Molliaanse vaagheid. Er zijn nog maar 5 kandidaten over. Klaas van Kruistum, Annemieke Schollaardt, Rop Verheijen, Tim Hoffman en Taeke Taekema. Klaas vindt het lekker overzichtelijk zo. Zijn medekandidaten hebben geen geheimen meer voor hem. Wat ze eten en drinken, wanneer, en hoeveel keer ze kauwen voordat ze doorslikken, hij kan het intussen dromen. Het gaat natuurlijk om wie de Mol is, hè, Klaas. Al heb ik begrepen dat half Nederland inmiddels op Klaas zit – figuurlijk gesproken.

Opdracht 1: The Sand Castle

Voor de eerste opdracht, reizen de kandidaten af naar het resort The Sand Castle. Een groot hotel, tuin, zwembad, uitzicht op een prachtige baai; dat klinkt mooi, maar er had net zo goed een bordje voor kunnen staan met de tekst ‘Er was eens een kasteel’. Het resort is niet meer in gebruik. Ooit een toevluchtsoord voor toeristen, tegenwoordig een bouwval, overgenomen door varkens. Er staat alleen nog een geraamte uit vervlogen tijden. Een spookstad, die wat weg heeft van het nooit afgebouwde Disneyland in China.

widm16_7_piccolo

Koffers

In dit verloederde doolhof, moeten de kandidaten koffers zoeken. Ze krijgen drie kwartier de tijd. Met een portofoon rennen, springen, vliegen, duiken, vallen ze één voor één door de gebouwen en over het terrein. Op zoek naar hun eigen koffer én de piccolo’s ontwijkend. Deze creepy bell boys lijken zo uit The Shining weggelopen. Krijgen ze je te pakken, dan lig je uit het spel. Annemieke heeft de taak op zich genomen om iedereen vanuit de ‘control room’ te helpen. Zij ziet op televisieschermen waar de koffers ongeveer moeten staan. Begane grond, eerste verdieping, met zon, zonder zon. Het wordt één groot fiasco.

Tim ‘Sonny Crockett’ Hoffman

Rop wordt gepakt door een piccolo. Taeke vindt de koffer van Rop; daar heeft hij dus niets aan. Klaas vindt die van Tim. Ze gebruiken alledrie nogal wat tijd, waardoor Tim in de problemen komt. Geen nood: hij heeft een shirt van Miami Vice aangetrokken dat zeker 4 maten te groot is. Op het nippertje vindt hij zijn eigen koffer en is net op tijd terug in de control room. De grootste verdachten bij deze opdracht waren Klaas, die veel moeite had met links en rechts van elkaar te onderscheiden, en Annemieke.

widm16_7_controlroom

Codes

Na afloop heeft Art nog een leuke mededeling voor ze. Onder elk televisiescherm stond een code, die aangaf waar de beveiligingscamera op gericht stond. Ze hadden dus nauwelijks hoeven zoeken. Annemieke had het wel gezien, zei ze, maar te laat; op een moment dat ze er ‘toch niets meer aan hadden.’

Video-selfie

Omdat Cécile vorige week moest vertrekken en dus haar verjaardag nét niet in Wie is de Mol kon vieren, besluiten de kandidaten een video-selfie te maken. Op het strand zingen ze ‘Lang zal ze leven’. Lief? Ja. Cheesy? Ook. Een verborgen hint? Dat lijkt me toch niet.

Opdracht 2: Het Grote ‘Wie is de Mol 4 op een Rij Poker Kwartet’ Bordspel

In een, volgens Taeke ‘verlaten loods’, en volgens Annemieke ‘fabriekshalletje’, staat Art aan een tafel. Erop liggen blokjes. Omgekeerd, in de vorm van een kruis(tum). De kandidaten krijgen elk drie blokjes en moeten telkens, om de beurt, eentje wegleggen en een nieuwe pakken. Op de blokjes staat wat ze waard zijn als er vier van dezelfde soort naast elkaar liggen. Degene die het vierde blokje neerlegt, krijgt wat erop staat. Dat kan een (zwarte) vrijstelling zijn, geld, min-geld, één of meerdere jokers. Ook zitten er zogenaamde ‘blokkades’ in het spel. Dit zijn blokjes met een rood vierkant die een rij kunnen wissen. Deze moet je natuurlijk gebruiken om al het min-geld eruit te spelen, maar dat gebeurt niet.

widm16_7_kwartetten

De zwarte vrijstelling

Iedereen was heel gefocust. Rop: ‘Tim kreeg een heel klein hoofdje’. Annemieke werd de grote winnaar, met vele jokers, een vrijstelling, maar ook min-geld. Taeke sleepte het meeste min-geld binnen, wat hem het meest verdacht maakte. Klaas pakte de zwarte vrijstelling en kreeg daarmee veel macht in handen. Als hij deze bij de test inzet, verdampen alle vrijstellingen en jokers van de anderen. Art: ‘Opeens is de kinderpresentator de populairste in de groep.’

widm16_7_4opeenrij

Opdracht 3: Restaurant Molino

Het startkapitaal is er (2500 peso). De menukaart is er. De locatie is geregeld. De deuren van Restaurant Molino kunnen worden geopend. Er is alleen geen keuken. De kandidaten krijgen een mooi terras ter beschikking, maar waar ze het eten (en niet te vergeten de gasten) vandaan gaan halen en hoeveel de gerechten moeten kosten, dat is de opdracht. Verdubbelen ze aan het einde van de avond het startkapitaal, dan verdienen ze 1000 euro. Elke extra peso wordt vertienvoudigd.

Donkere wolken

Aan het roer van Molino staan Taeke en Rop. Zij sturen de rest aan. Alles gaat voorspoedig, zo lijkt het. De eettentjes in de buurt regelen de gerechten, mensen laten zich makkelijk overhalen om op het terras plaats te nemen, al dan niet vanwege Annemieke. Rop: ‘Annemieke, ja, dat is wel een verschijning.’ In een mum van tijd zitten ze ‘ramvol’, maar al snel pakken donkere wolken zich samen boven hun ‘Caribische Fawlty Towers’. De 2500 peso is bij lange na niet genoeg om alle orders voor te schieten. Gelukkig gooit Tim zijn mano a mano charme in de strijd en bestelt alles op rekening.

widm16_7_molino

Kipkroketjes

De snackbars en restaurantjes waar ze hun eten ophalen, koken echter lekker op hun elfendertigst. Met de Dominicaanse slag. Het duurt een eeuwigheid voordat de gerechten klaar zijn. Klaas blijft erbij staan, in de keuken, om de kok een beetje op te heuen. Veel helpt het niet. Als hij dan eindelijk de kipkroketjes (‘gefrituurde willekeurige kip-onderdelen’ was een betere naam geweest) mee kan nemen, wil hij ze eerst nog even afkoelen. Waarom, dat begrijpt alleen Klaas zelf. Hij spuugt er nog even op, voor de smaak, en haast zich terug naar het terras.

Voor geen cent

Uiteindelijk, als alle cash ‘binnen geharkt’ is, de eettentjes zijn afbetaald en de kandidaten moe maar voldaan (hebben ze zelf wel gegeten eigenlijk?) op hun terras uitblazen, schuift Art aan. Ze hebben 5250 peso verdiend. De opdracht is geslaagd. Er komt 1060 euro in de pot. Later die avond probeert Klaas een dealtje te maken met Annemieke. Hij stelt voor om de zwarte vrijstelling tijdens de eerstvolgende test niet in te zetten. Daar wil hij dan wel 5 jokers voor terug. Annemieke vertrouwt hem voor geen cent en wijst het aanbod af.

De test en executie

Taeke verdenkt Tim. Tim verdenkt Annemieke en Klaas. Klaas verdenkt Annemieke. Annemieke verdenkt Klaas en Tim. Rop verdenkt Tim en Klaas. Art gaat achter zijn laptop zitten, ziet iedereen naar hem kijken en zegt: ‘Er is maar één man die jullie in de gaten moeten houden: Klaas.’ Omdat hij de Mol is? Nee. Omdat de vraag is of hij zijn zwarte vrijstelling heeft ingezet. En dat heeft hij. Alle vrijstellingen en jokers vervallen. Iedereen heeft gelijke kansen. En voor het eerst dit seizoen is er sprake van een gelijkspel. Degene die de test net iets langzamer heeft ingevuld, moet vertrekken.

widm16_7_rop

Rood

Klaas, Tim, Annemieke krijgen alledrie een groen scherm te zien. Dan is Rop aan de beurt. Rood. Annemieke: ‘Zonde.’ Tim: ‘Mega-jammer.’ Rop: ‘Fuck.’ Als we de verdenkingen naast elkaar leggen, dan zat er nog iemand op Tim en Klaas. Was het een gelijkspel tussen Rop en Annemieke? Na Airen Mylène, Remy van Kesteren, Etherdisciplinair Lust, Marjolein ‘Mooiste korte broek van Nederland’ Keuning en Cécile ‘dit is geen witte legging’ Narinx, moet Rop ‘Bolletjestrui’ Verheijen het spel voortijdig verlaten.

Verdenking Top 1widm16_7_taeke

Met nog maar 4 kandidaten over, kun je niet meer spreiden. Tunnelvisie of de gladiolen. Het is Taeke.

 

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
4 Comments
 • februari 15, 2016 at 1:06 pm

  Maaarrrrr waarom Taeke dan??

  • R.M. van Dobben
   februari 15, 2016 at 2:13 pm

   Geen koffer gevonden, het meeste min-geld gepakt en de leiding over het restaurant. Ik zit al vanaf aflevering 4 op hem, zoals je weet 😉
   Ook denk ik dat het programma er baat bij heeft, als ze de Mol in de montage zo onschuldig mogelijk laten lijken; dan is de verrassing straks des te groter. Óf Taeke doet gewoon gezellig mee en maakt weinig fouten, óf doet allerlei geniepige dingetjes achter de schermen die niet getoond worden. Ik denk toch het laatste.

 • februari 20, 2016 at 2:19 pm

  We weten binnenkort of je gelijk hebt! 🙂

Leave a Response