Now Reading
WIE IS DE MOL 2016, AFLEVERING 2: ‘het laatste woord, letterlijk’
3

WIE IS DE MOL 2016, AFLEVERING 2: ‘het laatste woord, letterlijk’

by Natalie Hensenjanuari 11, 2016

Na aflevering 1 was het nog erg moeilijk om iets te zeggen over de Mol. Aflevering 2 belooft meer duidelijk te maken. Drie opdrachten, vijf oude mollen en de eerste kandidaat die naar huis moet: Airen.

Alhoewel de kijkcijfers van deze aflevering lager waren dan vorige week, bezweek de Wie is de Mol-app wederom onder het geweld van downloaders en puntenverdelers. Kandidaat Ellie was deze aflevering de meest spraakmakende met haar bijzondere acties en het woord van de dag: etherdiscipline.

Zoutmijnen, zware kruiwagens en een puzzelspoor

De kandidaten starten deze derde dag in Las Salinas, de zoutmijnen van de Dominicaanse Republiek. Ze krijgen 45 minuten de tijd om vier karren te vullen met vier verschillende soorten zout. Met behulp van kruiwagens moeten ze dat zout in die karren krijgen. De karren staan uiteraard niet in de goede volgorde op de rails, dus dit vormt al een puzzel op zich. De opdracht verloopt heel chaotisch, zoals we van Wie is de Mol gewend zijn. Tijdens deze opdracht en later ook tijdens het avondeten doet Ellie een poging om dan in elk geval etherdiscipline aan te brengen bij de groep.

widm_afl2-Ellie(bron)

Cécile baalt dat haar jurk niet kreukvrij blijft en haar haar niet in de plooi blijft, maar ze gaat er wel voor. Tim rent het hele zoutveld door wat een verdachte actie is; de vier zoutsoorten zijn al gevonden dus wat denkt hij dan nog verderop te vinden? Remy valt op door zijn gestuntel met een kruiwagen. Uiteindelijk lukt het de groep twee van de vier karren binnen de tijd in te leveren. Niet genoeg om 1.000 euro te verdienen. Er gaat geen geld in de pot.

Goed geheugen

Op dag 4 zijn de kandidaten op een groot plein in Santo Domingo waar zij moeten plaatsnemen op een tribune, tussen de locals die kijken naar een dansshow. Art geeft de kandidaten vervolgens een paar minuten de tijd om te onthouden wie waar zit. Hij zal daarna een foto maken die de groep moet reconstrueren. Remy probeert de leiding te nemen en een plan te maken (eerder was afgesproken dat hij dat zou doen) maar Marjolein bemoeit zich er steeds mee. Uiteindelijk wordt de tribune in blokken verdeeld en pakt iedere kandidaat een blok. Behalve Marjolein, die op afstand het overzicht moet houden. Na die paar minuten komen alle locals van de trappen af en moeten de kandidaten ze binnen een kwartier weer terugzetten op de trappen. De sfeer zit er goed in en er wordt geklapt en gejoeld. De kandidaten zijn ruim binnen de tijd klaar en Art controleert het resultaat per rij. De eerste paar rijen zijn foutloos, maar daarna volgen een paar foute rijen. Uiteindelijk zijn er zeven rijen goed en zeven fout. Dit betekent € 700 in de pot. Het blijft onduidelijk wie nu de foute rijen veroorzaakt heeft, helemaal omdat de kandidaten per blok werkten en dus op meerdere rijen invloed hadden.

widm_afl2-tribune

Koppels in het klooster

Het lijkt erop dat elk kamerkoppel een verbond heeft gesloten. We krijgen te zien dat Annemiek en Rop ook een verbond sluiten. Over koppels gesproken, de volgende opdracht moeten de kandidaten koppels vormen. De opdracht luidt dat je kunt kiezen voor een kandidaat die je verdenkt, of juist iemand die je blind vertrouwt.

De kandidaten komen aan bij het St. Francis-klooster waar ze van Art een dilemma voorgelegd krijgen: ga je allebei naar binnen, dan krijg je vijf minuten en geen jokers. Gaat één iemand naar binnen, dan krijg je tien minuten de tijd en krijgt de ander twee jokers. De meeste koppels kiezen voor de tweede optie. Alleen Cécile en Klaas vertrouwen elkaar niet en gaan beiden naar binnen. In het klooster blijken vijf leden van het genootschap van oude mollen (Margriet, Kees, Dennis, Susan en Anne-Marie) tips te geven aan de kandidaten.

  • Taeke en Tim: Tim gaat naar binnen en Taeke deelt zijn jokers met Tim. Tim geeft een paar van de tips door aan Taeke.
  • Cécile en Klaas: gaan beiden naar binnen.
  • Annemieke en Rop: Rop gaat naar binnen. Als hij naar buiten komt, kan hij niet direct de tips reproduceren maar zegt dat hij het even moet verwerken. Ze delen de jokers.
  • Ellie en Marjolein: Ellie gaat naar binnen en gaat daar driftig op zoek naar vrijstellingen. Het lijkt alsof ze totaal niet op de stemgeluiden van de oude mollen let. Eenmaal weer buiten heeft ze Marjolein dan ook alleen te vertellen dat ze niets gevonden heeft. Marjolein houdt de twee jokers.
  • Remy en Airen: Remy gaat naar binnen. Als hij buitenkomt, deelt hij informatie met Airen en ze delen de jokers.

Art vraagt zich af (of eigenlijk vraagt hij het aan ons, de kijker) of de kandidaten wel doorhebben wat de in het klooster gedane uitspraak betekent: “dit spel verandert niet voor je ogen, maar achter je rug”. Deze zin komt meerdere malen langs in deze opdracht en is dus belangrijk! Maar hoe dit precies zit, daar ben ik nog niet achter. Jij wel? De uitspraken van alle oude mollen op een rijtje (gemaakt door Sanne van den Bosch):

CYTv9pKWcAAD0wS

De executie

Tijdens het ontbijt op dag 5 praten de kandidaten na over het klooster. Dit blijkt heel handig voor de kandidaten die nog weinig informatie van hun partner hadden gekregen.

In het museum voor moderne kunst maken ze vervolgens de test. Marjolein krijgt als eerste haar scherm te zien, die groen is. Ze lijkt er onbewogen onder te blijven; geen stress, geen opluchting… De tweede is Airen, die al wat bedrukt kijkt en inderdaad een rood scherm krijgt. Ze zegt dat ze het al zag aankomen, dat ze de test niet goed heeft gemaakt.

widm_afl2-airen

Verdenking Top 3

Vorige week was de Top 3 mollen van R.M. Dobben: Tim, Marjolein en Remy. Deze week een iets andere top 3. Altijd lastig, maar je moet toch iets kiezen! Marjolein is veel te opzichtig aan het mollen en verdient daarom geen plek in de top 3. Remy is wel zeker een verdachte, maar niet in de top 3.

  1. Ellie: alhoewel ze goede bedoelingen lijkt te hebben om de chaos te verminderen (etherdiscipline!) doet ze ook echt hele rare dingen, zoals in het klooster. En alles met een stalen gezicht. Verdacht! Zie onderstaande plaatje voor hét bewijs (bron).
  2. Tim: lijkt heel fanatiek met het spel bezig, maar maakt gerust ook veel onnodige fouten in de opdrachten.
  3. Rop: grappenmaker, maar wat denkt hij echt? Hij valt in de opdrachten niet in positieve of negatieve zin op. En dat valt op.

widm_afl2-Ellie2

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
Natalie Hensen
Bloggen is mijn favoriete werkwoord. Ik blog dan ook op meerdere magazines van Content Collective. Daarnaast help ik achter de schermen mee om Content Collective draaiende te houden. Online communicatie is mijn specialisme en daarin heb ik mijn bedrijf Webgrrl opgericht. Daarmee help ik ondernemers met het versterken van hun online identiteit. Ik doe dat met content, community’s en trainingen.
3 Comments

Leave a Response