Now Reading
Wie is de Mol 2016, aflevering 4: ‘minder dan je denkt’
1

Wie is de Mol 2016, aflevering 4: ‘minder dan je denkt’

by R.M. van Dobbenjanuari 25, 2016

Mandjes, kokers, een kist en een schokkende executie. Wie is de Mol gaat in aflevering 4 te land, ter zee en in de lucht en killt na afloop één van haar darlings.

Na de titels van de voorgaande afleveringen (‘Wijsmaken’, ‘Het laatste woord, letterlijk’ en ‘Wie schrijft die blijft’) hoopte ik op iets, dat ook op één of andere manier met schrijven te maken had. Helaas. Met ‘Minder dan je denkt’ loopt dat spoor dood. Er is me wel iets nieuws opgevallen, nog voor de uitzending begon, namelijk de korte uitleg over de Wie is de Mol App. Daarin zien we een telefoon waarop Marjolein als Mol wordt gekozen. Enfin. Zo’n informatief spotje zegt natuurlijk niets. Het hoort ook niet bij het programma en de zoektocht naar de Mol. Maar toch. Iets om in je achterhoofd te houden.

Samaná

In de vierde aflevering verhuist Art Rooijakkers met de groep (Taeke Taekema, Tim Hofman, Ellie Lust, Marjolein Keuning, Cécile Narinx, Annemieke Schollaardt, Klaas van Kruistum en Rop Verheijen) van Santo Domingo naar het schiereiland Samaná. Annemieke vergeet bijna dat ze in een spel zit, zo mooi als het daar is. Cécile: ‘Het is gewoon écht!’

widm16x4_samana

Nog voor de eerste opdracht, wil Klaas maar wat graag van zijn penningmeesterschap af. Hij was al niet blij toen de groep hem aanwees, en nu vindt hij het tijd voor iemand anders. Tim is de eerste die het wil overnemen. Marjolein en Ellie hebben eveneens interesse. Cécile meldt zich ook aan, al was het maar ‘om te stangen’. Zoals dat gaat, met Ellie in de buurt, wordt er eerlijk en democratisch over gestemd. Waar drie Mollen vechten om de portemonnee, gaat de vierde ermee heen; Cécile krijgt de pot toegespeeld. De groep verdenkt haar dus het minst. Marjolein kreeg geen enkele stem, waar ze zelf erg blij mee was, want als kandidaat is het belangrijk zo verdacht mogelijk te zijn om de anderen op een dwaalspoor te brengen.

Opdracht 1: kajakken, geldkokers en duikers

Voor opdracht 1 zijn er in het water voor de kust 23 kokers verspreid. Om te blijven drijven, zijn deze bevestigd aan ballonnen. Ze hebben allemaal een (lang, en dus moeilijk te onthouden) uniek nummer. Er kan geld in zitten, ze kunnen leeg zijn, of zelfs ‘min-geld’ bevatten. De kandidaten vormen duo’s en krijgen per tweetal 10 minuten de tijd om per kajak de ballonnen af te gaan en de juiste kokers mee terug te nemen. Art heeft de groep een lijst gegeven met daarop nummers die ze juist wel en juist niet moeten pakken. Daarnaast moeten ze extra goed opletten voor duikers, die ze zullen proberen om te duwen. Gebeurt dat, dan lig je uit het spel en gaan ook de kokers die je bij je had verloren.

Afschuwelijke piskleur

Cécile vindt de opdracht maar niks. Niet om de opdracht zelf, maar om de schoenen die ze ervoor aan moet: speciale waterschoenen in een ‘afschuwelijke piskleur’. Die passen ongetwijfeld perfect onder een witte legging, maar die heeft ze vandaag – heel verstandig – thuisgelaten. Totaal gedemotiveerd door het type schoeisel, slaat Cécile als eerste om. Ook Tim, Klaas en Taeke halen een nat pak. Rop, Ellie, Annemieke en Marjolein brengen wel kokers naar het vaste land. Uiteindelijk zit er in 5 van de 6 kokers geld, in totaal 1300 euro. In de laatste zit echter een min-bedrag van 300 euro. Per ongeluk? Moedwillig? Heeft de Mol deze koker binnengebracht, of heeft hij zich expres door een duiker laten omduwen?

widm16x4_lijstjes

Opdracht 2: Blur, woordenboeken en wentelteefjes

Terwijl Cécile de volgende ochtend bij het ontbijt keurig noteert wat iedereen op zijn bord heeft liggen (Klaas heeft als enige wentelteefjes besteld), belt Art. Voor aanvang van opdracht 2 moeten er duo’s gevormd worden. Klaas gaat met Ellie, Marjolein met Cécile, Tim met Rop en Annemieke met Taeke. In een steenmijn staan mandjes op palen opgesteld met daarin jokers, gewone en zwarte vrijstellingen, geheimzinnige enveloppen, codes en een ‘waardevol woordenboek’; het ligt allemaal voor het grijpen. Elk duo krijgt op voorhand de menukaart, zodat ze kunnen kiezen voor welk mandje ze gaan. Ze mogen er allebei namelijk maar één leeghalen. Ook kunnen ze afspreken of ze achteraf misschien iets met elkaar zullen delen. Om de beurt worden 2 mensen, uit verschillende teams, losgelaten in het parcours. Ze krijgen 2 minuten de tijd die ze zelf moeten bijhouden. Kom je te laat binnen, dan heb je pech gehad. Annemieke heeft daar iets slims op bedacht: zij denkt gewoon aan ‘Song 2‘ van Blur, een nummer dat ze van buiten kent en dat slechts 2 minuten en 2 seconden duurt.

Een duur mandje

Het is duidelijk dat zowel Rop als Cécile nog nooit van ‘Song 2’ hebben gehoord, want zij blijven te lang in het parcours en staan met lege handen. Tim pakt een envelop met daarin tips voor de aankomende test, Taeke en Klaas pakken allebei een joker, Ellie gaat voor de cryptische ‘pak af’-kaart, Marjolein laat 1000 euro liggen en pakt om onverklaarbare redenen slechts 500 euro, en Annemarie neemt 3 jokers en min-500 euro mee; een duur mandje. Ze vertelt de groep echter dat ze slechts één joker gepakt heeft. Wel zo slim, want na afloop krijgt Ellie te horen waar ze recht op heeft: het afpakken van iemands ‘buit’. Iedereen gaat onmiddellijk in de houding staan voor de politiewoordvoerster, die aan het fouilleren slaat. Ze ziet weinig nut in één jokertje en gaat daarom voor Tims envelop met de testtips. Art strooit nog wat zout in de wond, want in het ‘waardevolle woordenboek’ – waar iedereen zijn neus voor ophaalde – zat 2000 euro. Dat betekent dat er 500 euro in én uit de pot gaat, dus er is per saldo niets verdiend.

widm16x4_mandjes

Opdracht 3: de hoogtevrees proef

Wie is de Mol zou Wie is de Mol niet zijn zonder een opdracht waarin ieders hoogtevrees op de proef wordt gesteld. Bovenaan een steile lavarotswand staat een kist met geheime inhoud. Om die mee te kunnen nemen naar beneden, moeten de kandidaten ernaartoe klimmen en 2 sloten ontgrendelen. Art heeft de sleutels, uiteraard, en 8 enveloppen met daarin voor ieder een vraag. Als deze goed beantwoord wordt, krijg je een setje van 4 sleutels mee waarvan er eentje in één van de sloten past. Is het antwoord fout, dan past geen enkele sleutel en heb je voor niets doodsangsten uitgestaan. Maar eerst wil Art weten wie de berg sowieso niet opgaat. Cécile laat als enige de opdracht aan zich voorbij gaan, alsof je haar hoort denken: ‘Bergschoenen aan? Mij niet gezien.’

De vragen

Vraag 1: ‘Taeke en Tim gooien tegelijkertijd een joker in de lucht. Hoeveel procent kans is er dat beide jokers op de mol vallen?’
Tim geeft ’25 procent’ als antwoord en gaat de berg op. Tevergeefs, want geen van zijn sleutels past. Het antwoord had dan ook ‘100 procent’ moeten zijn, want op de jokers staat op beide kanten de tekst ‘de mol’. Het is wel enigszins vreemd dat specifiek Taeke en Tim in de vraag genoemd worden. Is één van hen de Mol en ging het er niet om wat er op de jokers staat, maar op wie ze terecht zouden komen?

Vraag 2: ‘In een zekere straat staan 100 huizen. De huizen zijn genummerd van 1 tot 100. Hoeveel negens staan er in totaal in al deze nummers?’
Marjolein houdt vol dat het er 20 zijn, maar Taeke overrulet haar en geeft als antwoord 19. Klaas klimt omhoog, maar ook zijn sleutels zijn dummy’s. Had Taeke nummer 99 nou maar dubbel geteld: 9, 19, 29, 39, 49, 59, 69, 79, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99. Of maakte hij expres een rekenfout?

Vraag 3: ‘Zeven kandidaten stappen één voor één in een lift. Boven stappen ze één na één weer uit de lift. Hoe lang zaten de kandidaten in de lift?’
Een beetje een flauw raadsel, want iedereen weet dat het ‘één over één’ is, in plaats van ‘één na één’, maar Tim laat zich niet van de wijs brengen. ‘Twee minuten’, zegt hij. Marjolein gaat naar boven, maar ondanks het goede antwoord, passen geen van haar sleutels. Tot ze allang weer beneden is en de groep aan haar vraagt of ze beide sloten heeft geprobeerd. Oeps.

widm16x4_kubus

Vraag 4 is een typische IQ-test-vraag over ruimtelijk inzicht: ‘Welke kubus krijg je als je de opengevouwen kubus opvouwt?’
Ze gaan voor antwoord C en dat is goed, want Taeke krijgt – hèhè – één van de sloten open.

widm16x4_domino

Vraag 5: ‘Hoeveel stenen zitten er in een dominospel?’
Rop geeft als antwoord 96. Het maakt niet veel uit want Annemieke begint voortvarend aan de beklimming, maar durft halverwege toch niet verder (‘Mijn hoofd zei nee’).

Vraag 6: ‘Welke van de gegeven conclusies kun je met echte zekerheid trekken op basis van de volgende twee stellingen?’

Geen van de kandidaten is een Mol
Alle oud Mollen zijn Mollen

a.  Alle oud Mollen zijn kandidaten
b.  Sommige kandidaten zijn oud Mollen
c.  Sommige oud Mollen zijn kandidaten
d.  Geen oud Mol is een kandidaat

Ze gaan voor antwoord D en dat is juist. Ellie trotseert de berg, twijfelt even, maar onze Ellie kan alles en zet puur op wilskracht door, of zoals Rop opmerkt: ‘Wat moet een mens zonder Ellie Lust?’ Ze komt beneden met de kist, opent ‘m en er zit ‘slechts’ 1500 euro in. Voor alle moeite die iedereen heeft moeten doen, vindt Ellie het eigenlijk maar een schijntje. Het zou natuurlijk kunnen dat de Mol – die ongetwijfeld twee goede sleutels in z’n achterzak had zitten – er al het één en ander had uit gehaald.

De test en executie

De Mol doet zijn werk goed want iedereen verdenkt iemand anders. Taeke zit op Tim, Klaas en Rop. Rop op Annemieke. Annemieke op Tim. Tim op Klaas en Cécile. Cécile op Ellie. Klaas op Tim. Marjolein op Ellie, en Ellie op zo’n beetje iedereen behalve Annemieke want die is ‘niet sensitief genoeg’. De executie vindt plaats in een druppelende, mooi uitgelichte grot vol stalactieten, waar Art met zijn laptop al zit te wachten. De kandidaten schuiven aan en Art wijst ze er nog maar eens fijntjes op dat de pot op ongeveer hetzelfde bedrag staat als bij de vorige executie. Als eerste wordt Rop ingevuld. Groen. Als tweede is Ellie aan de beurt. Het programma neemt haar vol in beeld en zet er muziek onder van The Terminator (ook niet aardig, zeg). Helaas wordt ze zélf getermineerd; er verschijnt een rood scherm en heel twitterend Nederland blijft verslagen achter. Hoe kán dit?

widm16x4_executie

Goeie vraag. Cécile en Marjolein zaten allebei op Ellie en zelf had ze gespreid. Daarbij had ze tijdens opdracht 2 nog wel tips over de test binnengehaald. Dit moet een complete blackout zijn geweest. En hoe moet dat nu met de etherdiscipline? Is er nog hoop dat ze terugkomt? Misschien. Ze heeft per slot van rekening een tweelingzus. Zou het kunnen dat ze allebei meededen en de ander er nog steeds inzit? We zien het volgende week.

Verdenking Top 3

Na de eerste aflevering bestond mijn Top 3 uit Tim (1), Marjolein (2) en Remy (3). De laatste is inmiddels aan de Mol ten prooi gevallen, maar de eerste twee doen nog steeds eigenaardige dingen dus die hou ik erin. Al was het maar om mijn tunnelvisie tevreden te stellen. Mijn hoofdverdachte is wel veranderd en dat heeft alles te maken met de pet die Taeke in de steenmijn droeg.

3. Tim Hofman. Gezakt van 1 naar 3. Het zou kunnen dat ik zijn enthousiasme voor sabotage heb aangezien.

2. Marjolein Keuning. Blijft op 2 staan. Toen ze was neergedaald van de bergwand en zich realiseerde dat ze een slot was vergeten, sprak haar blik boekdelen. Als ze de Mol is, verdient ze een Oscar.

1. Met stip op nummer 1: Taeke Taekema. Hij liet zich omduwen door een duiker en zat er naast bij de rekensom maar drukte zijn antwoord door. Je kan nog zeggen dat hij overtuigd was van zijn gelijk (ook ik dacht in eerste instantie dat het maar 19 negens waren), maar ik kan niet voorbij gaan aan zijn pet in opdracht 2. Daar stond ‘Doe Maar Lekker’ op. DML, dus. Daar kan ik alleen maar DE MOL in lezen. Het kan natuurlijk toeval zijn. Of een manier om hiermee de verdenking van de andere kandidaten op hem te krijgen, wat overigens niet is gelukt; hij wordt door niemand verdacht. Het is ook net iets té opzichtig, eigenlijk, maar ook de Mol laat wel eens een steekje vallen.

widm16x4_DML

Wie is de Mol gaat verder op zaterdag 30 januari, maar voor wie niet wil wachten, kan altijd bij LuckyTV terecht.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response