Now Reading
WIE IS DE MOL 2016, AFLEVERING 1: WIJSMAKEN
1

WIE IS DE MOL 2016, AFLEVERING 1: WIJSMAKEN

by R.M. van Dobbenjanuari 8, 2016

In alweer het 16e seizoen van Wie is de Mol, reizen de kandidaten naar de Dominicaanse Republiek. Opnieuw een geweldig fotogenieke locatie, waar de Mol zijn (of haar) sabotagekunsten tentoonspreidt. In het geniep, uiteraard.

In verschillende media al gebombardeerd tot ‘semi-bekende Nederlanders’, staan – in willekeurige volgorde – de volgende potentiële Mollen aan de startstreep: Airen ‘de beste Shownieuwslezer van Nederland’ Mylène, Taeke ‘strafcorner’ Taekema, Rop ‘Klokhuis’ Verheijen, Cécile ‘modemeisje’ Narinx, Annemieke ‘radiomeisje’ Schollaardt, Ellie ‘politieterriër’ Lust, Klaas ‘bekend van Lucky TV’ van Kruistum, Marjolein ‘überbabe’ Keuning, Tim ‘BNN’er’ Hofman en Remy ‘harp boy’ van Kesteren. Qua bekendheid is het in sommige jaren van Wie is de Mol inderdaad behelpen, maar deze lichting ken ik toch minstens van gezicht – en dat is al heel wat.

widm2016_1art

Wolf in schaapskleren

Voor we echt gaan beginnen, heeft presentator Art Rooijakkers een klein onderonsje met de Mol, ‘ergens in Nederland’. Hij legt het spel uit, stelt de kandidaten voor, onthult de bestemming, maar de Mol zelf krijgen we natuurlijk niet te zien. Althans, we moeten het doen met lang donker, licht krullend haar in het ene shot, stijl lichtblond haar in het andere. Daar komen we niet verder mee. De kleding lijkt op een blauw colbertje, maar dat zegt natuurlijk ook maar bar weinig. De Mol zit daar in vermomming; ze hadden hem of haar net zo goed in clownspak neer kunnen zetten.

Tijdens Art’s introductie vallen een drietal dingen op. De zin ‘de gebouwen stammen uit de tijd van Columbus’, de term ‘follow the moneys’ (‘moneys’?) en de beschrijving van kandidaat Remy: een ‘wolf in schaapskleren’. Echter, geen van deze clues komen verderop in de uitzending – in wat voor manier dan ook – terug.

De leader

Nadat de Mol (maar vooral de kijker) is geïnformeerd over de spelregels, start de leader. Een bruisend allegaartje aan fragmenten en stoer-in-de-camera-kijken, waar nu nog geen touw aan vast te knopen is. Op het laatst, als Annemieke in beeld verschijnt, horen we een stem, met veel echo erachter: ‘Achter jou-ou-ou’. Het volgende shot bestaat uit de groepsfoto van de kandidaten, en wie staat er achter Annemieke? Onze verklede wolf Remy. Dit moet toch iets betekenen; dat er überhaupt iemand achter haar staat is net iets te toevallig.

widm2016_1klaas

Klaas: niet meer verdacht

Na slechts twee halve aanwijzingen is mijn tunnelvisie geboren. Die Remy, die is net even te opvallend onopvallend. De titel van de aflevering komt in beeld: ‘Wijsmaken’. Zoals vanouds kun je daarmee alle kanten op. Toch maar even onthouden. Vaak staan de titels niet op zichzelf, maar betekenen ze iets als je er meerdere naast elkaar zet. De eerste opdracht begint in een metrostation op de Dominicaanse Republiek. Klaas staat nietsvermoedend op het perron te wachten, als Art opeens tevoorschijn komt. Klaas is even van zijn stuk gebracht, dit had hij niet verwacht – Art? Jij hier? – en kan dat moeilijk verbergen, wat hem al meteen niet meer verdacht maakt. De Mol weet namelijk alles van tevoren. Dat de presentator plotseling opduikt zou geen verrassing meer moeten zijn. Art vraagt Klaas om in te schatten of de andere kandidaten hun metro-opdracht goed zullen uitvoeren.

Nagels, baarden en Maria’s in de metro

Ondertussen stappen de overige 9 kandidaten, vanaf verschillende perrons, de (stampvolle) metro in. Ieder van hen heeft een soortgelijke opdracht. Ze moeten in elk geval allemaal helemaal doorreizen naar het eindpunt Mamá Tingó, maar met hoeveel andere mensen en waar deze aan moeten voldoen, verschilt per kandidaat. Zo zoekt Airen mannen met baarden, Tim vrouwen die Maria heten, Rop roodgelakte nagels, Taeke mooie meisjes, Marjolein mensen in uniform, Annemarie 36-jarigen, Cécile rugzakken, Ellie hoofddeksels en Remy mannen die Juan heten.

Lieve jongen

Op Mamá Tingó wacht Art, samen met Klaas, de kandidaten op. Niet iedereen heeft genoeg mensen mee kunnen krijgen, waardoor de opdracht dus is mislukt. Dat wil zeggen: behalve als Klaas goed heeft gegokt. En dat heeft hij! Dat gaat ze nooit lukken dacht hij, en dat brengt het eerste geld in het laatje: € 1000,-. Opnieuw een bewijs dat Klaas de Mol niet is. Het was voor de Mol zaak om alle opdrachten te laten slagen; dan was de pot nog steeds leeg geweest. Degenen die hun opdracht dus wél tot een goed einde hebben gebracht, zijn verdacht, maar er steekt één kandidaat bovenuit. Tim begon in de metro zelfs anderen met hun opdrachten te helpen. Omdat het zo’n lieve jongen is, of zat daar meer achter?

widm2016_1topito

Topito from hell

Voor opdracht 2 bevinden we ons op een zandvlakte met een parcours en een grote, loodzware, groene driehoek; de moeder aller topito’s. Deze moet versleept worden, de heuvel op, over verschillende vakken die zijn aangegeven door paaltjes in het zand. De kandidaten krijgen 10 minuten de tijd om de topito zo ver mogelijk te verschuiven. Als ze eindigen in een geldvak, krijgen ze geld. De andere vakken corresponderen met de namen van de kandidaten. Als ze de driehoek hier overheen trekken, worden deze vrijgesteld bij de executie. De test maken ze wel, maar ze krijgen hun scherm niet te zien. Althans, dit hangt ervan af waar Art uiteindelijk de start van het parcours legt, maar daarover later meer.

Veter Strikken

Tijdens het trekken aan de drie touwen die aan de topito zijn bevestigd, waardoor de massieve driehoek zich telkens ingraaft, gebeuren er twee verdachte dingen. Remy zorgt onderweg voor onnodig oponthoud door zijn veter te strikken. En Marjolein lijkt meer bezig te zijn met het zoeken naar de geldvakken, met als uitkomst dat ze na 10 minuten juist niet in een geldvak zijn geëindigd. Dat betekent geen geld, maar wel dat slechts drie kandidaten bij de executie hun scherm te zien krijgen.

Het penningmeesterschap

Voordat de test wordt gemaakt, verliest Ellie haar penningmeesterschap. Tim ziet het ook wel zitten om het geld te beheren, maar een krappe meerderheid vertrouwt EO- en KRO-NCRV-boegbeeld Klaas het meest. Hijzelf haalt er zijn schouders over op. Zijn commentaar: ‘Eh… Ja… Oké.’

widm2016_1exexcutie

De executie

Tijdens de executie, draait Art de start en finish van het zandvlakteparcours om. De drie kandidaten waar de topito niet overheen is gesleept (Taeke, Remy en Ellie) zijn nu veilig, maar degenen die in de vakken aan het begin zaten niet. Annemieke, Klaas en Rop zitten met samengeknepen billen. Omdat al bekend was dat de kandidaten die in het midden van het parcours zaten geen gevaar liepen, zou het kunnen dat zij de test expres slecht hebben gemaakt (voor zover dat mogelijk is, aangezien iedereen, zeker nu nog, eigenlijk maar wat gokt) om hun medekandidaten te sparen. Of dat is afgesproken weten we niet, maar niettemin krijgen ze alle drie een groen scherm. Iedereen gaat door naar aflevering 2.

Verdenking Top 3

1. Tim Hofman, gezien zijn fanatisme in de metro en de coup die hij wilde plegen m.b.t het penningmeesterschap.

2. Marjolein Keuning, gezien haar dubieuze rol op de zandvlakte. (En laten we hopen dat zij inderdaad de Mol is, want dan kunnen we nog 10 weken genieten van haar verschijning.)

3. Remy van Kesteren, gezien zijn onzichtbaarheid, het veter strikken en met name de montage van het programma waar ik allerlei aanwijzingen in zie die misschien helemaal niet zo zijn bedoeld.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response