Now Reading
Boy 7: de slechtste verfilming van 2015?
2
Review

Boy 7: de slechtste verfilming van 2015?

by januari 5, 2016
Overview
Regisseur

Lourens Blok

Jaar

2015

In 2009 kwam het jeugdboek Boy 7 uit, geschreven door de Nederlandse Mirjam Mous. Het was een grote hit onder jongeren. Dit jaar kwam de verfilming uit van Boy 7, is dit net zo’n succes?

“In de nabije toekomst is Nederland een politiestaat. De leider van het land stelt orde en veiligheid boven alles. Slechts enkelen komen in opstand.”

Verloren identiteit

In het begin van de film wordt Sam wakker in een drukke metro. Hij heeft geen idee wie hij is en wat hij in deze metro doet. Plotseling valt zijn oog op een knap Vlaams meisje met knalrode haren. Sam weet niet of hij haar kent, maar zij intrigeert hem enorm.

Het meisje neemt hem vervolgens mee naar een hotel zodat hij kan herstellen. Als ze daarna samen uit eten gaan, lijkt de serveerster Sam wél te kennen en geeft zij hem een notitieboekje. In dit notitieboekje staat dat als Sam dit leest, hij zijn geheugen kwijt is. Wat is hier aan de hand? Sam snapt er helemaal niets meer van.

Hacker

In het boekje leest Sam dat hij een goede hacker is. Hij blijkt wegens fraude op zijn school opgepakt te zijn. En daarna komt hij in een soort gevangenis terecht. Tenminste: dat denkt Sam. In de praktijk blijkt het een geheim opleidingsinstituut te zijn voor jonge criminelen. Zij worden opgeleid tot terroristen om te strijden tegen de overheid.

Beetje bij beetje komt het geheugen van Sam weer terug. Maar ook het geheugen van het roodharige meisje, Lara, komt terug.

Boy 7

Halina Reijn speelt ook een rol in Boy 7

Vervelende flashbacks

De film wordt vanaf het moment dat Sam zijn notitieboekje gevonden heeft steeds meer verwarrend. Er wordt constant geschakeld tussen heden en verleden. Af en toe raak je het overzicht een beetje kwijt en zou je willen dat Sam gewoon in één keer dat notitieboekje uitleest.

Bekende gezichten

Sam wordt gespeeld door Matthijs van de Sande Bakhuyzen, misschien ken je hem nog wel uit de geflopte serie Feuten of uit de jeugdserie De Daltons. Hij speelt deze rol goed, zonder hem was de film misschien helemaal een grote flop geworden.

Maar ook Hans Dagelet, Renee Soutendijk, Halina Reijn en Tygo Gernandt spelen een rol in Boy 7. Vooral de rol van Tygo Gernandt is teleurstellend. Hij speelt houterig en ongeloofwaardig, zo ken ik hem helemaal niet!

Boy 7

Flopper

Toen ik hoorde dat Boy 7 verfilmd zou worden, was ik in eerste instantie blij verrast. Het boek was erg spannend om te lezen, ondanks dat het een Young Adult roman is en ik daar misschien een beetje te oud voor ben. Vaak valt een film tegen als je het boek al van te voren gelezen hebt, maar dit gaat niet altijd op. Helaas in het geval van Boy 7 wel. Wát een teleurstelling!

De dialogen zijn houterig en komen onnatuurlijk over. Sommige dialogen zijn zelfs lachwekkend slecht. Er wordt bijvoorbeeld aan Sam gevraagd: “Heb je weleens een DNS gespoofed?”

Deprimerend decor

De film speelt zich af in de nabije toekomst. Maar het is te hopen dat Nederland er niet zo uit gaat zien als het beeld dat in Boy 7 geschetst wordt. Het geheel ziet er goedkoop en deprimerend uit. Dat is niet zo verwonderlijk, de film is namelijk opgenomen in één of andere uithoek in Hongarije.

Onnodige ranzigheid

Er zitten een aantal onsmakelijke en bloederige scènes in deze film. Het nut daarvan begrijp ik niet goed. Het lijkt mij dat jongeren de doelgroep voor deze film zijn. Maar waarom dan deze ranzige scenes? Ik heb een vrij stevige maag, maar ik moest geregeld toch even wegkijken. Of zouden deze scènes bewust zijn toegevoegd, omdat het jongeren zou kunnen aanspreken? Dit is voor mij niet duidelijk. Maar het is wel duidelijk dat ze weinig toevoegen aan de film.

Geen aanrader

De film van Boy 7 is beslist geen aanrader. Als je het boek niet gelezen hebt, is het misschien nog de moeite van het kijken waard. Maar anders absoluut niet. Je kunt je tijd beter besteden met het kijken van nieuwe afleveringen van Suits op Netflix bijvoorbeeld.

Pluspunten

Matthijs van de Sande Bakhuyzen speelt geweldig

Minpunten

Slap aftreksel van het boek van Mirjam Mous
Deprimerend decor
Slechte dialogen

Jouw mening
Our Rating
User Rating
Rate Here
Verhaallijn
40%
0%
Acteerwerk
65%
51%
Special Effects
40%
20%
Regie
50%
60%
Kortom

Laat deze film liggen en lees lekker het boek.

49%
Our Rating
33%
User Rating
1 rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Maaike Zijm
Film kijken is één van mijn hobby's, vooral 's avonds laat met mijn laptop op schoot. Ik ben iemand die altijd aan het multitasken is. Ik hou vooral van filmhuis films. Films kunnen mij niet dramatisch genoeg zijn. Mijn vriend heeft dezelfde hobby. Thuis hebben we dan ook inmiddels een enorme verzameling dvd's en blu-ray's staan. Zo veel, dat alleen de beste films een plekje op de plank krijgen. Deze staan 'uiteraard' per genre en alfabetisch gesorteerd..
2 Comments

Leave a Response

Verhaallijn
Acteerwerk
Special Effects
Regie