Now Reading
Alan Rickman, een stem om nooit meer te vergeten
3

Muziekliefhebbers over de hele wereld werden 10 januari opgeschrikt door de dood van David Bowie. Geheel onverwachts, gebeurde het 4 dagen later weer. Dezelfde leeftijd, diezelfde ziekte. De filmwereld heeft een grote naam verloren. Alan Rickman is niet meer.

Er zijn enkele mensen die voor altijd op mijn “favoriete acteurs” lijst staan. Dit komt veelal door een combinatie van goede kop en goed acteerwerk. Eenmaal op die lijst, kom je er niet meer vanaf. Ik ben altijd sneller geneigd om films met deze acteurs te kijken, zelfs als het verhaal me niet trekt. Enkele mensen die zich onder deze exclusieve groep mogen scharen zijn Mads Mikkelsen, Leonardo DiCaprio, Bill Hader en Tommy Flanagan. Nog nooit is het gebeurd dat één van mijn favorieten is komen te overlijden. Helaas kwam hier vorige week een eind aan. En ja, daar schrok ik van en daar baal ik van.

“I don’t play villains, I play very interesting people”

Het internet stroomde vol met steunbetuigingen van zowel fans als gewaardeerde collega’s. Er werden prachtige woorden geschreven door onder andere Sir Ian McKellen, Emma Thompson en Daniel Radcliffe. De consensus: een geweldige toneel- en filmacteur, charmant, altijd vriendelijk en natuurlijk die stem – oh jongens, die stem.

I’m going to count to three…Mr. Potter

Hoewel Alan Rickman veel rollen op zijn naam heeft staan, heeft hij twee iconische rollen gespeeld. Welke je beter is bijgebleven hangt maar net af van je leeftijd. Op het grote scherm was 1988 het jaar van zijn doorbraak als Hans Gruber, de ultieme badguy uit Die Hard. Deze Duitse terrorrist met zijn gevatte uitspraken was een goede match voor John McClane. Maar voor de jongere generatie zal hij altijd professor Severus Snape zijn. Mysterieus, duister en met zijn gezicht standaard op onweer. Hij maakte het Harry moeilijk vanaf dag 1, maar toch zat er meer achter zijn handelingen en had hij een beter hart dan hij liet blijken. Rickman speelde de rol met verve en zijn uitvoering bleek een hit bij Potterfans wereldwijd.

Alan Rickman als Snape

“I think there should be laughs in everything. Sometimes, it’s a slammed door, a pie in the face or just a recognition of our frailties”

Maar er is meer, veel meer

Zelf heb ik ongeveer 30 films gezien, Die Hard en de hele Harry Potter reeks inbegrepen. Maar het is zonde om het niet over zijn andere rollen te hebben. Om zijn werk te eren, presenteer ik mijn favoriete Alan Rickman rollen. Zet er zeker een paar op je watchlist!

Alan Rickman in The Search for John GissingThe Search for John Gissing (2001)
Heb je Alan Rickman altijd al willen zien dansen? Zet dan deze ontzettend leuke comedy eens op. Hierin speelt hij John Gissing, een Brit die de eerste paar dagen in Londen van zakenman Matthew Barnes (Mike Binder) en zijn vrouw nogal weet te verpesten. De reden? Matthew is naar Londen gehaald om Gissing’s baan over te nemen en hij is niet van plan dit zomaar te laten gebeuren.

Robin Hood: Prince of Thieves (1991)
Er is een reden dat ik begon over mijn favoriete rollen. De hekel aan Kevin Costner is mij door moederlief met de paplepel ingegoten. De film zelf vind ik niet interessant, maar Rickman’s BAFTA winnende optreden als Sheriff of Nottingham verdient een vermelding. Een over-the-top badguy met prachtige quotes als “I’m gonna cut your heart out with a spoon!”

Alan Rickman in DogmaDogma (1999)
Metatron. Boodschapper van God (wie beter dan Alan Rickman als de ‘stem’ van God), sarcastisch, houdt van een borrel. Het verhaal? Gevallen engelen Bartleby (Matt Damon) en Loki (Ben Affleck) vinden een manier om terug te keren naar de hemel, maar dit betekent ook het einde van de mensheid. Bethany (Linda Fiorentino), 13de apostel Rufus (Chris Rock) en profeten Jay en Silent Bob proberen hen te stoppen.

Rasputin (1996)
Ian McKellen én Rickman? Yes please! Rasputin is een tv film uit de stallen van HBO. Ik zal me verder niet uitlaten over in hoeverre deze film overeenkomt met de historische feiten, want zo bekend ben ik niet met die geschiedenis. Wat ik wel weet is dat ik genoot van Rickman’s optreden als de – laat ik vriendelijk zijn – redelijk gestoord overkomende monnik Gregori Rasputin.

Alan Rickman in Snow CakeSnow Cake (2006)
Nog een HBO tv film. Ex-gevangene Alex (Rickman) geeft de jonge Vivienne een lift als de auto wordt aangereden. Vivienne overlijdt en Alex gaat op zoek naar haar moeder. Eenmaal gevonden komt hij erachter dat haar moeder Linda (Sigourney Weaver) een autistische maar ook hoogbegaafde vrouw is en er ontstaat een vriendschap. Een rustig voortkabbelende film die geen moment verveelt.

Something the Lord Made (2004)
In dit drama (gebaseerd op een waargebeurd verhaal) ontdek je hoe de samenwerking tussen gerenommeerd cardioloog Alfred Blalock (Rickman) en zijn lab assistent Vivien Thomas (Mos Def) leidt tot een medische doorbraak op het gebied van hartoperaties. Echter gaat dit niet zonder slag of stoot, mede dankzij de rassenkwestie in de jaren ’40.

Alan Rickman in Galaxy QuestGalaxy Quest (1999)
“By Grabthar’s hammer”. Ik ben geen Trekkie of scifi liefhebber, maar deze comedy is desondanks prima te pruimen. De cast van de gecancelde serie Galaxy Quest verschijnt zelfs na 18 jaar nog steeds op conventies. Als een groep aliens de serie ziet, denken ze dat er sprake is van echte ruimtehelden. Het gevolg, de aliens kidnappen de gehele cast. Ze zitten namelijk midden in een oorlog en kunnen wel wat helden gebruiken.

Ik kan een nog langere lijst maken (wat dacht je van Love Actually, Truly Madly Deeply, Sense and Sensibility en Closet Land), maar ik moet ergens een grens trekken. Stiekem heb ik je nu alsnog 4 suggesties gegeven, graag gedaan!

“Talent is an accident of genes – and a responsibility”

Alan Rickman’s laatste films

Eerst is het de beurt aan Eye in the Sky met hierin ook Helen Mirren en Breaking Bad’s Aaron Paul. In mei komt het vervolg op Alice in Wonderland, Alice Through The Looking Glass, in de bioscoop waarin Alan wederom de stem verzorgt van de Blue Caterpillar. Helaas is dit het laatste filmproject waaraan hij heeft gewerkt.

Hierna rest ons niets anders dan te genieten van al die films die gelukkig voor altijd zijn vastgelegd. Bedankt Alan, het was me een genoegen.

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Miriam
Filmliefhebber en daarmee regelmatig bioscoopbezoeker. Maar bovenal bekend als een seriefanaat a.k.a. "Oh Miriam kent die serie wel!"
3 Comments
 • januari 23, 2016 at 1:47 pm

  Ik ken Alan Rickman eigenlijk alleen van Harry Potter, maar wouw…wat speelt hij de rol van Sneep goed!

  • Miriam
   januari 24, 2016 at 4:47 pm

   Een heel groot publiek heeft hem pas “ontdekt” in Harry Potter. Beter laat dan nooit 🙂 En je hebt helemaal gelijk, zijn Sneep was geweldig.

Leave a Response