Now Reading
Mississippi Grind: veel gokverslaafden koesteren dezelfde hoop als Gerry
400 60 1
Review

Mississippi Grind: veel gokverslaafden koesteren dezelfde hoop als Gerry

by december 11, 2015
Overview
Titel

Mississippi Grind

Regisseur

Anna Boden en Ryan Fleck

Jaar

2015

Een sprankelende en tegelijkertijd dramatische, psychologische observatie over verslaving en eigenwaarde. Een boeiend portret over personen op de rand van zelfdestructie die hopen op een kentering in hun uitzichtloze situatie.

Waar gaat het over?

Mississippi Grind

“Don’t worry, it was just sixty bucks.”

Gerry, een man die zwaar in de schulden zit, werkt samen met de jongere charismatische pokerspeler Curtis in een poging om zijn geluk te veranderen. De twee vertrekken op een road trip door het zuiden van de Verenigde Staten met als doel hun schulden terug te winnen.

Geen hardcore goktaferelen

Verwacht je een briljant bedacht plan dat gebruikt wordt bij een weddenschap zoals in Focus? Een adembenemende scène, waarbij Will Smith de inzet telkens schrikbarend verhoogt totdat hij met de volledige winst wegloopt? Of een ‘all or nothing’ pokerspel zoals Matt Damon laat zien in het magnifieke Rounders? Dan moet ik spijtig genoeg meedelen dat je op het verkeerde paard hebt gewed.

Mississippi Grind lijkt eerder op een mengeling van The Gambler en Wild Card, maar dan zonder knokwerk. Juist zoals Mark Wahlberg in The Gambler is Gerry (Ben Mendelsohn) iemand die eigenlijk het gokken beter kan laten, omdat hij het geluk duidelijk niet aan zijn kant heeft staan. En net zoals Jason Statham in Wild Card lijkt het geluk terug te keren op het juiste moment. Maar toch voelt deze trage en bij momenten eentonige film anders aan.

Mississippi Grind

Bron : movies.ch

Neen, je hebt zeker niet na het bekijken van deze film de onweerstaanbare drang om een smoking aan te trekken en je dan gezwind naar het dichtstbijzijnde casino te begeven. Want ondanks dat het centrale thema duidelijk gok-georiënteerd is, besef je na een tijdje dat het eigenlijk over iets anders gaat. Het zou evengoed over twee floristen kunnen gaan, die zich al bloemschikkend door Amerika verplaatsen om uiteindelijk te arriveren op het wereldkampioenschap Bonsai-knippen. Het is die trip en de interactie tussen de twee individuen die een belangrijke plaats innemen. Je reist als het ware mee met deze twee gecompliceerde karakters.

De gokverslaafde Gerry

Eerst is er Gerry. Een typisch voorbeeld van een verstokte gokker die de onmogelijke droom najaagt om ooit eens een grote slag te slaan tijdens het gokken. Hij is zich bewust van zijn uitzichtloze situatie en stevent dus af op een onomkeerbaar bankroet. De ‘grote winst’ is tot nu toe uitgebleven. Naast de onmetelijke schuldenberg die hij met de jaren heeft opgebouwd, is zijn persoonlijk leven ook een puinhoop. Zijn vrouw heeft hem verlaten. Zijn dochter heeft hij al jaren niet meer gezien. En hoewel hij zichzelf eigenlijk telkens iets wijsmaakt, is hij toch zo eerlijk om zijn zwakke karaktertrek toe te geven aan een wildvreemde vrouw: “I have a problem with money.”

Mississippi Grind

Bron : Trailer “Mississippi Grind”

De smooth talker Curtis

En dan verschijnt Curtis (Ryan “R.I.P.D.” Reynolds) op het toneel. Een onbezorgde charmeur die maar wat rondzwerft. In elke staat heeft hij schijnbaar een vriendin. En met zijn gladde praatjes krijgt hij iedereen aan zijn kant. Zo ook Gerry die geïntrigeerd raakt door deze eenzaat waar hij geen vat op kan krijgen. Zelfs de monotone stem op het cassettebandje die tips over pokerspelers opsomt en waarnaar hij steeds luistert in de auto, kan hem niet helpen. De eindeloze opsomming van karaktertrekken en tics die andere spelers vertonen tijdens het pokeren, blijken niet van toepassing te zijn op Curtis. Gerry is ervan overtuigt dat Curtis een soort geluksbrenger is. Een konijnenpoot als het ware. En samen trekken ze naar New Orleans om deel te nemen aan een legendarisch pokertoernooi.

Mississippi Grind

Bron : Trailer “Mississippi Grind”

Conclusie: schitterende vertolking

Wat volgt is een groezelige road movie waarbij er een intieme band ontstaat tussen twee wildvreemden. De trip leidt langs donkere speelhallen en met neonlicht voorziene bars waarbij de bourbon Woodford rijkelijk geschonken wordt. Een sprankelende en tegelijkertijd dramatische, psychologische observatie over verslaving en eigenwaarde. Schitterend vertolkt door zowel Reynolds als Mendelsohn. Beiden hebben hun eigen demonen om tegen te vechten en ondanks hun tegengestelde karakters passen ze wonderwel bij elkaar. Mississippi Grind laat zien hoe sommigen trachten het geluk te keren om op die manier een nieuw en beter leven te verkrijgen.

Jouw mening
User Rating
Rate Here
Verhaallijn
Acteerwerk
Regie
User Rating
1 rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Peter Pluymers
Ik ben Peter, 49 jaar, getrouwd en pappa van 2 schattige ukkies (Karolien 6 en Filip 4). Ik ben een echte film-freak. Ik heb geen idee meer hoeveel ik er heb gezien in mijn leven. Ik kijk werkelijk alles (alleen musicals en echte romantische chick flicks kunnen me niet echt bekoren), maar mijn voorkeur gaat toch uit naar horror en SF. Liefst van alles kijk ik naar onbekende (en meestal onbeminde) low-budget films, want daar kom je af en toe wel eens een pareltje tegen die gespaard bleef van elk denkbaar commercieel managementplan ! Mijn filmblog vind je hier : http://meningvanfilmfreak.blogspot.be/
1 Comments

Leave a Response

Verhaallijn
Acteerwerk
Regie