Now Reading
Ga niet gelijk aan de Wine in je house na de film…
3
Review

Ga niet gelijk aan de Wine in je house na de film…

by december 15, 2015

Kun je je nog die extravagante verschijning herinneren, die we stoned op het podium leerden kennen met haar knauwende donkere stem? They try to make me go to rehab – I said no. Meid, was gegaan…

Amy. De zangeres van drugs, sex, rock and roll. Oh ja, ook van eyeliner en parapluutjes in haar haar. En ook dat ze dood is.

Wat wist ik nu echt van haar? Ik zag haar in 2008 een optreden geven op festival Glastonbury en ze was op hoge hakken nog steeds klein. En zo dronken. Wankelend liep ze al zingend naar het publiek. Toen iemand aan haar haar trok gaf ze een mep. Ja, dat was Amy.

Zonder hooggespannen verwachtingen over de film, maar hoopvol over de muziek van Amy ben ik er dan heen gegaan: Back to Black.

De film is een documentaire van Asif Kapadia. Ik ben verbaasd over hoeveel origineel privé materiaal beschikbaar is. Je leert Amy kennen vanaf haar 14e. Donkere stem, peuk in haar hand, naveltruitje, zingend voor haar vriendin “happy birthday”. En dan ineens besef je: dit moeten we nu missen.

Vriendin en troubledour

Amy is rauw. Asociaal, met een f*ck-off-face. Maar je leert haar kleine hartje kennen. Ze kijkt in de camera naar haar vrienden en zo grijpt ze je vast en wordt ze je vriendin. Je bent dichtbij Amy en je beleeft haar talent en haar depressies. De film leert je te kijken naar de andere kant die je niet door de media gepresenteerd krijgt. En wie krijgt er niet mee te maken? Jeugdvrienden die misschien zoveel talent hadden, veelbelovend waren en hun weg maar niet kunnen vinden.

Je hoort van Amy zelf wat haar dromen in de jazz-wereld zijn. En dat ze fluistert tegen Blake (haar vriend) met haar haar in de krulspelden in het afkickcentrum: “It ain’t so bad here…”

De documentaire is een ode aan Amy en een betere had ze niet kunnen krijgen. Onderhoudend en met een boodschap om soms mensen die dichtbij je staan te moeten trotseren. Een aanrader. Grijp alleen na de film niet gelijk naar de Wine in je house.

Jouw mening
Our Rating
User Rating
Rate Here
Verhaallijn
Regie
Our Rating
User Rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Ellen
3 Comments

Leave a Response

Verhaallijn
Regie