Now Reading
Devious Maids: latina poetsvrouwen ontdekken waarheid over gruwelijke moord in Beverly Hills
1

Devious Maids: latina poetsvrouwen ontdekken waarheid over gruwelijke moord in Beverly Hills

by Kirsten Athmernovember 17, 2015

Beverly Hills, de bekende chique wijk in Los Angeles waar zich altijd drama lijkt af te spelen. Hier proberen vier latina maids erachter te komen wie de dader is van de moord op hun collega.

Wetend dat deze serie bedacht en ontwikkeld is door Marc Cherry, die ook het brein is achter Desperate Housewives, zal de serie met veel vooroordelen moeten dealen.  “Oh, is het zo’n domme serie…” Ik heb Desperate Housewives niet gevolgd, dus ik kan niks zeggen over de kwaliteit, maar ik weet dat veel mensen het een slechte serie vonden. Ik vind niet, alleen omdat Cherry toevallig de bedenker is, dat dit ook een voorbode is voor Devious Maids. Laten we eerst maar een grondige analyse doen.

Plot

Vier zelfverzekerde latina’s zijn werkzaam als poetsvrouwen voor rijke acteurs en zakenlui in hartje Beverly Hills. De dames krijgen slecht betaald en moeten dealen met moeilijke en ongemakkelijke situaties met hun werkgevers. Dan slaat het noodlot toe: één van hun collega’s, Flora, wordt op gruwelijke wijze vermoord in het huis van Adrian (Town Irwin) en Evelyn Powell (Rebecca Wisocky).

New in town is Marisol Suarez (Ana Ortiz), een werkzoekende dienstmeid die aan de slag gaat bij huize Powells. Marisol raakt al snel bevriend met de andere maids uit de buurt.  Voor de kijker wordt het duidelijk dat Marisol niet alleen naar Beverly Hills is gekomen om schoonmaakstertje te spelen. Haar zoon is namelijk onterecht beschuldigd van de moord op Flora. Marisol is vastberaden om de dader te vinden zodat haar zoon vrijgepleit kan worden. Terwijl Marisol via haar latina collega’s achter de waarheid van de moord probeert te komen, heeft ze haar eigen geheim nog niet met haar nieuwe vriendinnen gedeeld. Hoe loopt dit af?

Bergafwaarts

Als de makers van een serie de kans krijgen om een tweede seizoen uit te brengen is het altijd even spannend. Ik ken veel series waarbij het vanaf seizoen twee sterk bergafwaarts gaat en dat is bij Devious Maids ook het geval, helaas. Zo goed ik het eerste seizoen vond, zo erg valt het tweede tegen en het derde nog meer. Wat ik slap vind, is als de makers characters op een onlogische manier uit de serie werken. Ik kan dan niet helpen te denken dat ze gewoon niet creatief genoeg waren om nog goede verhaallijnen voor die characters te bedenken.

In het eerste seizoen wordt het eerste mysterie al afgerond en zowel seizoen twee als seizoen drie is er een nieuw mysterie dat opgelost dient te worden. Ik vind de verhaallijn in het tweede seizoen verslappen, het lijkt alsof de maker niet meer zijn best doet, om van het derde seizoen niet eens te spreken. Van de zoon van Marisol, waar seizoen 1 om draaide, zien we in de overige seizoenen bijna niks meer. Daarnaast zijn er wat andere characters uit de serie weggewerkt. Een daarvan is de ex-man van één van de hoofdpersonages, die doodgeschoten werd. Dit is best een acceptabele gebeurtenis, lekker dramatisch. Maar als je vervolgens in het nieuwe seizoen geen enkel hoofdpersonage en vooral degene die zijn ex-vrouw speelde, laat rouwen om zijn dood, vind ik dat behoorlijk apart. Ik heb het niet over een lang en traumatisch rouwproces, maar gewoon íets van emotie mag wel. De juiste emotie op het juiste moment kan een serie krachtig maken, maar Deviouds Maids voldoet niet aan deze criteria.

Acteerwerk

In Amerikaanse series heb ik bijna nooit wat te klagen over het acteerwerk. Het acteerwerk in Devious Maids geef ik echter niet hoger dan een zeven. Toch vind ik het niet storend om naar te kijken. De hoofdrolspeelsters krijgen van mij allemaal een zeven. Alleen hebben ze soms wat mindere momenten.

De hoofdpersonages zijn Marisol: zakelijk en slim, Zoila (Judy Reyes): het moederlijke, ietwat chagrijnige type, Rosie (Dania Ramirez): lief en verlegen en Carmen (Roselyn Sanchez): ambitieus en egocentrisch. De mindere momenten vind ik vooral als Carmen emotionele scènes moet spelen; het enige dat ze echt goed kan is boosheid uiten. Als ze verdrietig of bang moet spelen, vind ik haar minder. Dit kan expres gedaan zijn, omdat haar personage lichtelijk emotieloos moet overkomen.

Er is een grote verscheidenheid aan typetjes, wat het interessant houdt. Niet alleen de vier hoofdrolspeelsters zijn totaal verschillend, ook tussen de bijpersonages is het contrast groot. Zo zijn de werkgevers van de dienstmeiden te verdelen in:

Adrian en Evelyn Powel, een rijk koppel dat elkaar zowel haat als liefheeft. Hun conversaties zijn gevat en humoristisch. In huize Powell begon het drama met de moord op dienstmeid Flora. In het eerste seizoen had ik als kijker weinig tot geen sympathie voor de Powells, maar in het tweede en derde seizoen weten zij mij binnen te halen:

Adrian en Evelyn

Evelyn en Adrian Powell

Genevieve Delatour, een rijke ‘oude’ tante (zeg dat niet tegen haar) die een hechte vriendschap heeft met haar maid, tot irritatie van haar love interests. Tegenpolen trekken elkaar aan: Zoila is een sceptische, soms chagrijnige maar hardwerkende tante, daarentegen is Genevieve goedgelovig en altijd vrolijk. Deze combinatie zorgt voor een leuke verhaallijn:

GEnevieve

Zoila Diaz met Genevieve Delatour

Taylor en Michel Stappord, een ogenschijnlijk aardig koppel, waar hoofdpersonage Marisol Suarez haar carrière als undercover dienstmeid begon. Later in de serie blijkt het Stappords huwelijk toch wat geheimen te kennen:

Michael en Taylor Stappord

Michael en Taylor Stappord

En last but not least: Spence en Peri Westmore. Spence is een goedzak en Peri is een bitch, om het maar even in het Beverly Hills-jargon te zeggen. Peri gaat vreemd en misbruikt haar machtspositie als werkgever. Spence valt als een blok voor dienstmeid Rosie. Deze verhaallijn bevat lekker veel spanning en drama:

Spence

Spence en Peri Westmore

Lekker cliché allemaal, toch lijkt de manier waarop deze verhaallijnen tot uitdrukking komen in Devious Maids origineel. Misschien omdat de personages op een aparte manier neergezet zijn door de acteurs en actrices. In elk geval genoeg om de serie te blijven kijken.

Wat nu?

Inmiddels is het derde seizoen afgelopen en is er al een vierde seizoen aangekondigd. Er is dus ongetwijfeld een grote groep mensen die de serie graag kijkt. Ik blijf de serie ook zeker volgen, ondanks dat ik het niet een hele goede serie vind. Soms is de afwisseling tussen goede series en minder goede series wel prettig. Voor mij valt Devious Maids in de categorie ‘wel leuk’.

Volg jij de serie Devious Maids? Laat ons weten wat je ervan vindt!

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Kirsten Athmer
1 Comments

Leave a Response