Now Reading
Top 5 Bill Murray films, heb jij ze allemaal gezien?
5

Top 5 Bill Murray films, heb jij ze allemaal gezien?

by Maaike Zijmseptember 29, 2015

Bill Murray blijft maar doorgaan. Inmiddels heeft hij dan ook al een heleboel films gemaakt. Tijd om alles op een rijtje te zetten: welke films moet je absoluut hebben gezien?

 

5. Ghostbusters (1984)

Tedededededududu Ghostbusters! Als je de filmnaam van deze klassieker uit de eighties ziet staan hoor je bijna gelijk het deuntje in je hoofd. In deze komedie speelt Bill Murray de wetenschapper Dr. Peter Venkman. Samen met twee vrienden richt hij een bedrijfje op om de stad van demonen en andere paranormale verschijnselen te ontdoen. De special effects zijn natuurlijk flink achterhaald als je het vergelijkt met wat er nu mogelijk is. Maar daar moet je natuurlijk doorheen kijken. De dialoog is het sterkste punt van deze film. Hoe vaker je de film bekijkt, des te meer woordgrapjes zul je ontdekken.

Ghostbusters II is ook een aanrader, tevens één van de duurste films gemaakt in die tijd. Jammer genoeg is er nooit een deel drie uitgekomen. Wel schijnt er in 2016 een remake van deze film uit te komen waarin Bill Murray ook een rol zal spelen. Ik wacht in spanning af!

ghostbusters

4. Scrooged (1988)

Een klassieker, wie kent het bekende kerstverhaal van Charles Dickens niet? Bill Murray steelt ook in Scrooged de show. Hij speelt de tv-producer Frank Cross. Frank is egoïstisch, meedogenloos en vindt veel geld verdienen belangrijk. Tijdens de kerstperiode wil hij gewelddadige en seksistische films uitzenden. Maar dan krijgt hij echter op kerstnacht bezoek van drie geesten: de geest van zijn verleden, zijn heden en de toekomst. Deze nacht zal ongetwijfeld zijn leven veranderen. Deze film moet je bijna verplicht iedere kerstperiode kijken, dat is bepaald geen straf.

Bill Murray speelt de rol van Frank op een manier die voor hem kenmerkend is: semi-serieus met een glimlach.

bill murray scrooged

3. Broken Flowers (2005)

Broken Flowers zal bij het grote publiek een onbekende film van Bill Murray zijn. Toch is Bill Murray geweldig hierin, het schijnt dat hij er zelfs aan dacht om met pensioen te gaan na het maken van deze film.

Hij speelt Don Johnston, een wat oudere norse vrouwenverslinder die bijna woont in zijn trainingspak. Vroeger zat hij nog vol energie, maar tegenwoordig hoeft het van hem allemaal niet meer zo. In de loop der jaren heeft hij heel wat verschillende vrouwen versleten. Op het moment dat zijn laatste vrouw hem verlaat, vindt hij een roze envelop op de deurmat. Hierin staat dat hij een zoon heeft van 20 jaar en dat hij op zoek is naar zijn vader. Waar of niet waar, Don gaat op onderzoek uit om dit te ontdekken. Hij reist het hele land door en zoekt zijn voormalige scharrels op. Zal hij zijn zoon vinden?

Op het einde van de film, als Don letterlijk op een kruispunt staat, is de echte zoon van Bill Murray te zien.

Broken Flowers

2. Lost in Translation (2003)

Lost in Translation is altijd één van mijn lievelingsfilms geweest. Bill Murray speelt in deze film de uitgerangeerde acteur Bob Harris. Samen met Scarlett Johansson als de jonge Charlotte, spelen ze beiden de sterren van de hemel. De chemie tussen deze twee spat – ondanks het leeftijdsverschil –  bijna van het scherm.

Bob is in Tokio voor het opnemen van een reclame voor whiskey. Hij voelt zich hier eenzaam en niet helemaal op zijn plek. Af en toe heeft hij wel contact met het thuisfront, maar het lijkt wel of hij daar niet gemist wordt. Ook Charlotte voelt zich eenzaam. Zij is samen met haar kersverse echtgenoot naar Tokio gekomen. Maar hij heeft helemaal geen tijd voor haar, waardoor zij vaak alleen is. Ze doodt de tijd met taalcursussen en ook zij voelt zich onbegrepen in het soms vreemde Tokio.

De twee ontmoeten elkaar op een moment dat zij allebei niet kunnen slapen, alsof het zo had moeten zijn. Vervolgens raken de twee bevriend. Zo vinden zij steun bij elkaar. Er ontstaat een mooie vriendschap waarin Bob de jongere Charlotte belangrijke levenslessen leert.

Het grote mysterie van deze film blijft het einde: wat fluistert Bob in het oor van Charlotte?

Bill Murray en Scarlett Johansson in Lost in Translation

1. Groundhog Day (1993)

De allerbeste film van Bill Murray is zonder enige twijfel de klassieker Groundhog Day. In deze film speelt Bill Murray de chagrijnige weerman Phil Connors. Hij presenteert iedere dag het weerbericht op het journaal. Speciaal voor de jaarlijkse Groundhog Day reist hij af naar Punxsutawney samen met presentatrice Rita, gespeeld door Andy McDowell.  Zij is dan ook het enige positieve voor Phil tijdens dit uitje. Hij is een mopperkont en laat aan alle kanten blijken dat hij helemaal geen zin heeft in Groundhog Day. Gelukkig mag hij de volgende dag weer naar huis. Of toch niet?

Phil komt terecht in een ware nachtmerrie. Als hij de volgende ochtend wakker wordt, is het namelijk alweer Groundhog Day. Iedere dag beleeft hij deze Groundhog Day opnieuw en wordt hij wakker met hetzelfde deuntje. Al vrij snel raakt hij zo gefrustreerd dat hij zelfs voor zelfdoding kiest. Maar zelfs dan wordt hij gewoon de volgende ochtend weer wakker en is het wéér Groundhog Day.

Groundhog Day is zo goed dat je ‘m steeds opnieuw kunt kijken. Het bevat de nodige dosis humor, maar ook heeft het een gevoelige kant en er zit zelfs romantiek in.

Bill Murray in Groundhog Day

In 2016 komt er een nieuwe versie van Jungle Book uit. Hierin zal Bill Murray de stem van beer Balou op zich nemen.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Maaike Zijm
Film kijken is één van mijn hobby's, vooral 's avonds laat met mijn laptop op schoot. Ik ben iemand die altijd aan het multitasken is. Ik hou vooral van filmhuis films. Films kunnen mij niet dramatisch genoeg zijn. Mijn vriend heeft dezelfde hobby. Thuis hebben we dan ook inmiddels een enorme verzameling dvd's en blu-ray's staan. Zo veel, dat alleen de beste films een plekje op de plank krijgen. Deze staan 'uiteraard' per genre en alfabetisch gesorteerd..
5 Comments

Leave a Response