Now Reading
De 10 Opvallendste Serie Re-Castings
0

De 10 Opvallendste Serie Re-Castings

by R.M. van Dobbenmei 29, 2015

Veel succesvolle series krijgen ermee te maken: een acteur die wegloopt, overlijdt of gewoon niet in zijn rol past en ontslagen wordt. Zie dat maar eens goed op te vangen.

Een serie is ook vaak een merk, en een goedlopend merk haal je niet zomaar uit de schappen als er één (belangrijk) ingrediënt mist. Dus zoek je naar iets soortgelijks ter opvulling, zodat het product succesvol blijft. Zo zijn er acteurs die gevraagd werden in het gat te springen dat door hun voorgangers was achtergelaten, met wisselend succes. We hebben de 10 opvallendste vervangers op een rijtje gezet.

topgear

10. Top Gear

De meest recente re-casting is in volle gang. Jeremy Clarkson stompte een producer een bloedneus en dat was voor de BBC letterlijk de druppel die de emmer deed overlopen; hij kon vertrekken. Solidair met hun politiek incorrecte boegbeeld met losse handjes, verlieten ook Richard Hammond en James May het autoprogramma Top Gear. Het meest succesvolle BBC-exportproduct aller tijden liet drie open wonden achter die de omroep moet zien te vullen. Clarkson, Hammond en May zijn intussen met andere zenders (ITV) en internetreuzen (Amazon, Netflix) in gesprek, dus of hun vervangers – onder de naam Top Gear, want die mogen Clarkson en co. niet meenemen – een lang leven zijn beschoren, zal de toekomst uitwijzen.

happyish

9. Happyish

Soms heb je de pech dat je hoofdrolspeler, één van de beste acteurs van zijn generatie, zich van het leven berooft. De opnames van de zwarte komedie Happyish waren in volle gang toen Philip Seymour Hoffman (bekend van onder meer Happiness) in zijn badkamer, met de injectienaald nog in zijn arm, dood werd aangetroffen. De zender Showtime vond op tijd een vervanger. Steve Coogan, wereldberoemd in Groot-Brittannië door zijn rol als Alan Partridge, nam het over, met weinig positieve recensies als resultaat.

helenhelmink

8. Goede Tijden, Slechte Tijden

In het prille begin van de allereerste Nederlandse soapserie ging de meeste aandacht uit naar Arnie Alberts, Peter Kelder en dokter Simon. Maar er was ook een moederfiguur, waar ze allemaal bij konden uithuilen: Helen Helmink. In eerste instantie gespeeld door Marlous Fluitsma, maar zij trok zich na een jaar terug uit het circus dat GTST vanaf dag 1 was. De schrijvers vonden haar rol echter te belangrijk om het personage neer te schieten, te verdrinken, naar Canada te laten emigreren, of met een vliegtuig in de jungle te laten neerstorten, dus moest er een nieuwe moeder des vaderlands komen. Dat werd Bruni Heinke, die Helmink zes jaar lang voor haar rekening heeft genomen. Tot ze door de scenarioschrijvers op het vliegtuig naar Canada werd gezet.

menbehavingbadly

7. Men Behaving Badly

De Britse comedyserie over twee couch potatoes werd in het eerste seizoen maar matig ontvangen. Dat lag aan een aantal factoren. Het tijdstip van uitzenden, de brave scripts, maar ook aan één van de hoofdrolspelers. Harry Enfield zat niet lekker in zijn vel, kreeg geen vat op zijn personage en stapte op. Een blessing in disguise, want met zijn vervanger Neil Morrissey groeide Men Behaving Badly – na ook nog eens verhuisd te zijn van ITV naar de BBC – uit tot één van de populairste Britse sitcoms aller tijden (tot een abominabele Amerikaanse remake aan toe).

heartbreakhigh

6. Heartbreak High

De Australische tegenhanger van Beverly Hills 90210 van begin jaren negentig. Hartley High was vele malen ruiger dan het rijkeluisschooltje van Brandon en Brenda Walsh. De leerlingen (Nick, Jodie, Peter Rivers, Con Bordino) konden echter niet voor eeuwig in het examenjaar blijven zitten, dus werd zowat de gehele cast na het tweede seizoen vervangen door een nieuwe lichting – inclusief docenten. Het succes bleef, tot ver buiten de Australische landsgrenzen. Na het zesde seizoen, met geen enkel origineel castlid meer over, was de koek op.

thea-team

5. The A-Team

De pilot van The A-Team bevatte één acteur waar de productiemaatschappij grote vraagtekens bij zette. Ze kregen tijdens een test screening ongelijk; het publiek bleek razend enthousiast over Dwight Schultz’ interpretatie van H.M. Murdock. Hij mocht blijven, maar Tim Dunigan, die gestalte gaf aan Templeton ‘Face’ Peck, kon zijn koffers pakken. Dirk Benedict, die door de zender (NBC) in de wachtkamer was gezet, kroop vanaf de tweede aflevering in de huid van de regelneef-charmeur en de rest is geschiedenis. Dunigan zakte terug in de vergetelheid, waar hij zich nooit meer aan heeft kunnen ontworstelen.

twoandahalfmen

4. Two and a Half Men

Dat het niet altijd lachen gieren brullen is op de set van een comedy, bewees Charlie Sheen na 8 seizoenen Two and a Half Men. In een niet aflatende stroom interviews en zelf opgenomen filmpjes (die allemaal meteen viral gingen), maakte hij Chuck Lorre – de bedenker van de serie – uit voor alles wat mooi en lelijk was. Het kwam erop neer dat hij ‘tiger blood’ had en Lorre niet. Ashton Kutcher werd aangetrokken om Sheen te vervangen en werd daarmee meteen de bestbetaalde acteur op televisie. Met hem liep de serie nog vier seizoenen; op het laatst was de nieuwigheid er wel een beetje vanaf.

CSI

3. CSI: Crime Scene Investigation

Als een serie 15 seizoenen lang loopt – een aantal dat er maar weinig halen – is het begrijpelijk dat er onderweg een aantal mensen uitstappen. Van die 15 hield Marg Helgenberger het toch nog 12 seizoenen vol, om uiteindelijk het stokje over te geven aan Elisabeth Shue. Forensisch entomoloog Gil Grissom (William Petersen) is zelfs al aan zijn tweede vervanger toe. Eerst was het de beurt aan Laurence Fishburne, en tegenwoordig zwaait Ted Danson de scepter in het laboratorium. Ondanks dat de moeder aller CSI’s dit jaar definitief stopt, zijn we nog niet van Danson af; hij stapt over naar de meest recente spin-off, ‘CSI: Cyber’.

truedetective

2. True Detective

Het was vanaf het begin bekend dat Matthew McConaughey en Woody Harrelson na één seizoen klaar zouden zijn. Niettemin was de donkere, misschien wel donkerste HBO-serie ooit, True Detective, een grote hit en werd een tweede seizoen al snel aangekondigd. Die start volgende maand, met een nieuwe zaak en twee nieuwe, niet al te frisse detectives. Het is de bedoeling dat het duo Vince Vaughn en Colin Farrell hun voorgangers zullen doen verbleken. Wat nog moeilijk genoeg zal zijn, want anders dan McConaughey/Harrelson zijn de heren van een B-, dan wel C-garnituur. Hoe leuk je Vaughn in zijn zouteloze komedies ook mag vinden.

fargo

1. Fargo

Evenals de nummer 2 op de lijst, is de serie Fargo – gebaseerd op de gelijknamige film – met prijzen overladen. Toch is besloten om de gehele cast af te serveren. Althans, even in de ijskast te zetten. Een moedige keuze. Wellicht dat de acteurs die seizoen 1 tot een succes maakten, in het derde weer mee mogen doen, maar Noah Hawley (bedenker/film-naar-serie-bewerker) heeft al aangegeven dat seizoen 2 zich volledig zal afspelen in 1979.

Zijn er andere series die zeker thuishoren in deze lijst? Geef je suggestie in de comments.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.

Leave a Response