Now Reading
The Sixth Sense, de serie
1

The Sixth Sense, de serie

by R.M. van Dobbenapril 2, 2015

In Hollywood zitten de spooky suburbs als concept weer in de lift. Een kolfje naar de hand van regisseur  M. Night ‘The Sixth Sense’ Shyamalan, zou je zeggen.

Twin Peaks

Het is een dankbaar onderwerp; een dorpje dat bestaat uit een ogenschijnlijk vredelievende commune. Iedereen is blij, er valt geen onvertogen woord, maar je voelt als kijker dat er iets niet klopt. Als de hoofdrolspeler(s) proberen te vertrekken, wordt hun weg steevast versperd. Gaandeweg vindt de hoofdpersoon in het dorp – dat met de minuut enger wordt – medestanders en ontrafelt uiteindelijk het mysterie.

Films als The Truman Show, Dark City, The Village en in zekere zin ook The Matrix, maken dankbaar gebruik van dit concept. Maar er zijn ook talloze televisieseries die zich rond een vergelijkbaar plot afspelen. The Prisoner, Eureka, Persons Unknown, Under The Dome, LOST, de aflevering ‘Arcadia’ van The X-Files en natuurlijk Twin Peaks. Die laatste twee worden zelfs officieel ge-reboot. Kleine, afgelegen plaatsjes waar niets is wat het lijkt, zijn hotter dan ooit.


Wayward Pines

Maar ‘when it rains, it pours’, zeker in recyclefabriek Hollywood. De nieuwste knop aan de boom heet Wayward Pines. Om verschillende redenen iets om naar uit te kijken.

Ten eerste: de cast. Matt Dillon (Crash, Wild Things), Carlo Gugino (Sin City, Californication), Juliette Lewis (From Dusk Till Dawn) en Terrence Howard (Iron Man) hebben hun sporen inmiddels dubbel en dwars verdiend en alles wat de laatste, Howard, aanraakt lijkt sinds de zeer succesvolle serie Empire in goud te veranderen.

Ten tweede: de bron. De serie is gebaseerd op het boek ‘Pines’ van Blake Crouch, dat in 2013 werd genomineerd voor de International Thriller Award.

Ten derde: de regisseur. M. Night Shyamalan heeft iets goed te maken. Na zeperds als The Last Airbender, The Happening en After Earth, kan hij zich met deze ‘event series’ eindelijk revancheren.

Anticlimax

Voor Shyamalan is het do or die. Dat hij een meesterlijke regisseur kan zijn, bewees The Sixth Sense. Er ging destijds zoveel aandacht uit naar Haley Joel ‘I see dead people’ Osment en de beroemde twist aan het eind dat de regie enigszins werd ondergesneeuwd, maar de film is een plaatje.

Met Unbreakable gaf hij een originele draai aan het superheldengenre, dus een ietwat belegen onderwerp als ‘mysterieus stadje, met nog mysterieuzere bewoners en omstandigheden’ is aan hem wel toevertrouwd. Daarbij heeft hij er al mee geëxperimenteerd, met de eerdergenoemde film The Village, die er wederom geweldig uitzag, maar verhaaltechnisch tekort schoot. Een grotere anticlimax was nauwelijks denkbaar.

Gelukkig staat Shyamalan bij Wayward Pines alleen achter de camera en niet in de writer’s room. Laten we dus hopen dat hij zich van zijn beste kant laat zien en eindelijk weer eens een hit scoort, anders ben ik bang dat zijn carrière voortijdig tot stilstand komt. En dat zou pas echt een anticlimax zijn.

Wayward Pines wordt vanaf 14 mei 2015 in Amerika uitgezonden. Een Nederlandse uitzenddatum is nog niet bekend.

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.
1 Comments

Leave a Response