Now Reading
Selma: geen ‘Beste film’
1
Overview
Titel

Selma

Regisseur

Ava DuVernay

Jaar

2014

Het goede acteerwerk en het indrukwekkende historische verhaal redden deze verder middelmatige film over de Amerikaanse strijd om het gelijke stemrecht.

Martin Luther King Junior

In Selma staat het verhaal rondom Martin Luther King jr. centraal. In de jaren 50 en 60 streed deze dominee voor de rechten van de zwarte mensen in Amerika. In de film zien we de strijd tussen Martin Luther King jr. (gespeeld door David Oyelowo) en president Lyndon Johnson (gespeeld door Tom Wilkinson). De ene wil gelijke rechten voor iedereen in Amerika en de ander wil geen gezichtsverlies lijden tegenover zijn blanke kiezers. Dominee King ontvangt in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn geweldloze demonstratie tegen de rassenscheiding. De zwarte bevolking heeft al stemrecht, maar vrijwel nergens wordt dit ook daadwerkelijk toegestaan. In zijn werk als dominee en met zijn passionele toespraken weet hij veel mensen te overtuigen te gaan protesteren voor gelijke rechten. Dit doen ze geweldloos om te laten zien dat ze niet van kwade wil zijn en alleen maar gelijk behandeld willen worden. Ze houden verschillende keren een mars van Selma naar Montgomory. Tijdens de eerste mars worden ze echter voor de grens van Selma tegengehouden door de blanke machtshebbers en gewelddadig neergeslagen.

Dominee Martin Luther King Jr.

Dominee Martin Luther King Jr.

Geschiedenis als grootste spoiler

De geschiedenis, die iedereen naar mijn menig zou moeten kennen, is de grootste spoiler van deze film. We weten allemaal dat Martin Luther King jr. erin is geslaagd om de gelijke rechten te behalen voor iedereen, blank of zwart, in Amerika. Wat we ook weten is dat Martin Luther King jr. in 1968 werd doodgeschoten. Hoe de verhaallijn precies is in deze film zal ik verder niet verklappen, dan is er nog iets wat onbekend en nieuw aan zal voelen als je de film bekijkt.

David Oyelowo als Martin Luther King jr.

David Oyelowo als Martin Luther King jr.

Oude rot en jonge honden

Eén van de drijvende krachten achter deze film is Oprah Winfrey. De vrouw, die in 1985 al de rol van Sofia speelde in The Color Purple, is met haar 61 jaar een echte oude rot in het vak. The Color Purple heeft een gelijkwaardig thema en dit past wel bij Oprah. Ze strijdt al heel haar leven voor de gelijke rechten van (Afro-Amerikaanse) vrouwen. Oprah heeft niet alleen een klein rolletje in Selma maar was ook één van de producenten. David Oyelowo kennen we eigenlijk alleen maar van wat kleinere rolletjes. In Selma heeft hij zijn eerste echt grote hoofdrol te pakken en hij speelt het erg goed. Hij werd voor deze rol genomineerd voor een Golden Globe (de tegenhanger van de Oscars) maar won deze niet. Wat mij betreft hadden ze David op zijn minst ook mogen nomineren voor een Oscar voor zijn prestatie. Ook voor regisseur Ava DuVernay is dit haar grootste succes tot nu toe. Zij was echter niet de eerste keus om de film te gaan regisseren. In eerste instantie zou Lee Daniels de regisseur zijn, maar hij zag uiteindelijk van Selma af. Eén van de grootste struikelblokken van Daniels was de hoofdrolspeler. Hij vond David Oyelowo niet goed genoeg voor deze rol. Ava DuVernay had juist een hele andere mening en wilde Oyelowo wel voor deze rol. Geen slechte keuze van DuVernay als je het mij vraagt.

Toch een Oscar

Tot groot ongenoegen van veel (Afro-Amerikaanse) mensen waren de Oscars ‘te blank’. Er was geen enkele nominatie voor een Afro-Amerikaanse acteur of regisseur. Selma was als film wel genomineerd in de categorie ‘Beste film’ en won zelfs een Oscar en Golden Globe voor beste originele lied. “Glory”, gezongen door John Legend en Common, werd speciaal geschreven voor deze film. Als je het mij vraagt is Selma alleen genomineerd voor ‘Beste film’ vanwege de politieke lading die het verhaal op dit moment heeft. Met alle zwarte slachtoffers van politiegeweld in Amerika en de rellen die daarop volgden leek het even dat de geschiedenis zich zou gaan herhalen. Naar mijn idee hoorde deze film niet in die prestigieuze categorie thuis en mogen de makers al blij zijn met de nominatie.

“Glory” door Common en John Legend:

Voldoende voor de moeite

Het verhaal is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Ook het acteerwerk van David en de rest van de cast is goed. Maar de film over zijn geheel gezien vind ik niet super. Het einde van de film gaat gepaard met een aantal teksten die laten weten wat er met iedereen gebeurd is nadat de verhaallijn stopt en dat vind ik altijd een enorme dooddoener bij films. De film krijgt op meerdere punten een voldoende voor de moeite, maar niet veel meer dan dat. Al met al leuk om een keer gezien te hebben en zeker goed voor je besef van de geschiedenis!

Trailer van Selma:


Selma is nu te zien in de bioscoop.

Jouw mening
Our Rating
User Rating
Rate Here
Verhaallijn
70%
Acteerwerk
80%
Regie
70%
70%
Our Rating
User Rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Raymond
1 Comments

Leave a Response

Verhaallijn
Acteerwerk
Regie