Now Reading
Inherent Vice: net zo trippy als beloofd
0

Inherent Vice: net zo trippy als beloofd

by Eva Salomonmaart 17, 2015
Overview
Titel

Inherent Vice

Regisseur

Paul Thomas Anderson

Jaar

2015

Vijf februari was hij eindelijk in Nederland te zien: Inherent Vice. Deze psychedelische surf noir neemt je mee naar het einde van de paranoïde jaren zestig en is misschien wel het best te aanschouwen onder invloed van wat geestverruimende middelen.

Groovy

Op de première avond van Inherent Vice in Nederland zat ik in de bioscoopzaal, klaar om me te laten verrassen. De omschrijving van de film klonk veelbelovend: ‘groovy’, ‘trippen’ en ‘love’ zijn de sleutelwoorden en de sfeer in de film belooft zowel psychedelisch als paranoïde te zijn. En ja, ik werd inderdaad verrast.

Doc Sportello

Inherent Vice gaat over een privé detective: Larry ‘Doc’ Sportello. Op een avond loopt zijn ex-vriendin zijn strandhuisje binnen en vraagt hem om hulp. Haar steenrijke nieuwe geliefde is in gevaar. Zijn vrouw en haar vriendje willen hem kidnappen en in een gekkenhuis dumpen. Dit verzoek van de mooie Sashta (Katherine Waterston) is het startschot voor een opeenstapeling van de meest bizarre gebeurtenissen. Wanneer zowel Sashta als haar geliefde verdwijnen gaat Sportello – met eeuwige joint in zijn mondhoek – op onderzoek uit. Joaquin Phoenix vertolkt zijn rol als paranoïde hippie-detective meer dan meesterlijk en maakt je op de meest onverwachte momenten aan het lachen.

Doc Sportello

Joaquin Phoenix als Doc Sportello

Onverfilmbaar?

Wie het verhaal van Inherent Vice wil volgen moet zijn aandacht er goed bijhouden. Het verhaal is gebaseerd op de psychedelische roman van Thomas Pynchon uit 2009. Zijn werk werd door de langdradigheid en complexiteit tot voor kort als onverfilmbaar beschouwd. Hoewel je je daar bij het zien van de film wel iets bij voor kunt stellen, heeft regisseur Paul Thomas Anderson toch knap werk geleverd. In deze 148 minuten aan film zit een verhaallijn met vele mysteries die langzaam maar zeker allemaal ontrafeld worden. Ondanks deze lengte zou ik de film zeker niet langdradig noemen. De vele plotwendingen, de absurditeit van de film en de hilarische grappen houden je twee en een half uur lang scherp.

Rokerig sfeertje

Wie het verhaal af en toe kwijt raakt, wil ik aanraden alles over zich heen te laten komen en te genieten van de beelden. Alleen al in de eerste scènes brengt de sfeer van de film je mee naar de jaren zestig en waan je je in een rokerige wereld vol neonlichten, joints en hippies waar iedereen strandkleding en slippers draagt naar welke gelegenheid dan ook. Door de kleuren, de muziek, Shasta’s hypnotiserende, lange benen en de zwoele stem van Sortilège, de verteller, raak je zelf ook een beetje in een high.

Owen Wilson bij 'the hippies last supper'

Owen Wilson als Coy Harlingen bij ‘the hippies last supper’

Film met topcast

Voor een cast die uitsluitend bestaat uit eigenaardige karakters zoals hippies, nazi’s en snuivende tandartsen, is het acteerwerk buitengewoon goed. Menig topacteur duikt op in de film: Owen Wilson zien we als undercover saxofonist en Reese Witherspoon speelt de officier van justitie die een romantisch verleden deelt met Doc. Een ander fantastisch personage is Christian F. ‘Bigfoot’ Bjornsen (zie trailer vanaf 1:08). Deze detective, gespeeld door Josh Brolin, heeft de meest rare verstandhouding met Doc. Ze kunnen elkaar niet luchten, maar hebben elkaar nodig voor het oplossen van de vele mysteries.

Conclusie

Inherent Vice is een film in een bijzonder genre en ik weet dan ook zeker dat de meningen verdeeld zullen zijn. Niet iedereen zal onder de indruk zijn van het vele drugsgebruik en de wartaal die soms uitgeslagen wordt. Maar een ding is zeker: Inherent Vice is het helemaal waard om naar te kijken.

 

 

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Eva Salomon

Leave a Response