Spotlight
Now Reading
De 5 Beste Verkiezingsfilms
0

De 5 Beste Verkiezingsfilms

by R.M. van Dobbenmaart 13, 2015

18 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Een goed moment om de 5 beste verkiezingsfilms op een rijtje te zetten.

the campaign

5. The Campaign (2012)

Op het toppunt van zijn succes, scheerde Zach ‘The Hangover’ Galifianakis zijn halve baard af en nam het op tegen Will Ferrell in deze politieke comedy. De doorgewinterde politicus Ferrell moet het de hele film afleggen tegen de onervaren Galifianakis, die met zijn ontwapenende eerlijkheid iedereen voor zich wint. Regisseur Jay Roach staat niet bekend om zijn fijne nuances, getuige Austin Powers en Meet The Parents, dus voor liefhebbers van slapstick en onderbroekenlol valt er genoeg te genieten.

wag the dog

4. Wag The Dog (1997)

Een bijtende comedy die niets van de verkiezingscampagne laat zien, maar er wel alles mee te maken heeft. De president heeft namelijk vlak voor de verkiezingen een sexschandaal aan zijn broek hangen. De aandacht moet onmiddellijk worden afgeleid. Spindoctor Robert De Niro en gesjeesde Hollywoodproducer Dustin Hoffman fabriceren de ene na de andere afleidingsmanoeuvre (tot een fictieve oorlog met Albanië aan toe). De film is een hilarische aanklacht tegen de rol van de media in verkiezingstijd.

the ides of march

3. The Ides Of March (2011)

Idealisme, macht, integriteit, corruptie, het zit allemaal in deze film. George Clooney voert campagne om presidentskandidaat van zijn partij te worden, geholpen door de jonge en ambitieuze Ryan Gosling. De campagne is echter maar bijzaak. Het verhaal gaat minder over het winnen van de nominatie en veel meer over of het doel de middelen heiligt. Gebaseerd op het stuk Farragut North van Beau Willimon, die nu furore maakt met de serie House Of Cards.

primary colors

2. Primary Colors (1998)

Op het moment van verschijnen reeds ingehaald door de actualiteit (het Monica Lewinsky-schandaal), maar als film zeer geslaagd. John Travolta speelt Bill Clinton, al heet hij in de film Jack Stanton, die tijdens zijn campagne klap op klap te verduren krijgt. Gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist Joe Klein, die het aanvankelijk anoniem publiceerde.

the american president

1. The American President (1995)

De nummer 1 is de romantische film The American President. Geregisseerd door Rob ‘When Harry Met Sally’ Reiner, met Michael Douglas als verliefde president en Annette Bening als sceptische milieuactiviste. Bovenaan de lijst, want een film wordt namelijk pas echt relevant als echte politici ermee aan de haal gaan. Zoals de Australische ex-minister Anthony Albanese. Hij ‘leende’ de monoloog van Michael Douglas voor zijn eigen speech:

Misschien ook niet zo vreemd, want de film is geschreven door mono- en dialoogkunstenaar Aaron Sorkin. Deze kreeg de smaak van het politieke bedrijf te pakken, want samen met Martin Sheen – die een bijrol heeft in The American President – maakte hij vier jaar later de serie The West Wing.

Wat vind jij? Een terechte nummer 1? Heb jij een klassieker die absoluut niet in de lijst mag ontbreken? Laat het weten in de comments.

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
R.M. van Dobben
Schrijft wat hij kijkt. Recenseert films, series en Boer Bakt Mol.

Leave a Response