Spotlight
Now Reading
No impact tv: 5 series voor een luie kerst
4

No impact tv: 5 series voor een luie kerst

by Xaviera Ringelingdecember 19, 2014

De kerstdagen komen er weer aan. Voor de meeste van ons betekent dat lekker veel eten, lekker veel cadeaus en lekker veel vrije tijd. Nu kun je in die vrije tijd natuurlijk Oorlog en Vrede van Tolstoj lezen en daar wens ik je dan veel succes (en een beetje sterkte mee), maar je kunt de tijd ook gebruiken om je te buiten te gaan aan tv-kijken. 

Bingewatching is helemaal hip: lekker op de bank, in pyjama of onesie, een bak chips of popcorn erbij en álle seizoenen van deze of gene serie in één lange sessie uitkijken. Maar welke series zijn geschikt voor zo’n lange kijksessie? Er is namelijk wel een aantal eigenschappen waaraan een bingeserie moet voldoen:

 • Het moet een low of no impact serie zijn
  Game of Thrones is een fantastische serie. Het probleem van series zoals GOT is echter dat werkelijk iedereen doodgaat. Zo zit je natuurlijk nooit lekker op die bank, als je je steeds moet afvragen of je favoriete karakter het einde wel haalt. Daarbij is GOT veel te spannend en hebben ze de gewoonte om tussen seizoenen soms bijna een jaar pauze te nemen. Dus zelfs als je nu nog alle afleveringen moet kijken, is het daarna steeds lang wachten voor er iets nieuws komt.
 • Er moeten meerdere seizoenen beschikbaar zijn
  Bingewatching werkt alleen maar als je er ook lang mee bezig kunt zijn. Een serie met nog maar één seizoen beschikbaar komt niet in aanmerking voor een bingesessie. Tenzij dat ene seizoen natuurlijk uit een heleboel afleveringen bestaat, dan kunnen we wel een uitzondering maken.
 • Simpel, maar niet infantiel
  Een lastige dit: de serie mag niet te complex zijn en moet niet overlopen van de verhaallijnen (zoals de tijdlijnen in Fringe destijds, die op een gegeven moment niet meer te volgen waren), maar het  mag ook niet te infantiel zijn (zoals Monk bijvoorbeeld). Er is een heel exact punt waarop een serie je aandacht vast weet te houden en je verleidt om er meteen 10 afleveringen van te kijken, zonder dat je ervan wakker ligt omdat je niet weet of Daenerys Targaryen wel blijft leven. Maar series op dit exacte punt, zijn wel de series die je uren zoet houden.

Oké, dat zijn dus de eigenschappen. Met dat in het achterhoofd heb ik een paar tips voor je verzameld voor de komende kerstdagen. Daar gaan we:

Scorpion

Scorpion voldoet eigenlijk niet aan de tweede eis, er is namelijk nog maar 1 seizoen. Toch zet ik deze graag op de lijst omdat het bij uitstek no impact tv is. De serie gaat over een groep genieën die samen een speciale eenheid van Homeland Security vormen. De groep bestaat uit Walter O’Brien, die een IQ heeft van 197, Sylvester Dodd, de menselijke rekenmachine, Happy Quinn, een superslimme werktuigbouwkundige, Toby Curtis, een hypergoede psychiater en Paige Dineen, een voormalige serveerster die zelf dan geen genie is, maar wel een geniaal zoontje heeft.

Elke aflevering fixt het team een probleem met hun overontwikkelde brein. Dat doen ze vaak vreselijk omslachtig en ook nog eens niet altijd met enige wetenschappelijke basis, maar wel op een manier die voldoende spannend is met karakters die voldoende interessant zijn om een plekje op deze lijst te verdienen.

Op dit moment zijn er van Scorpion 12 afleveringen beschikbaar

Totale kijktijd: +/- 8 uur

Supernatural

De titel zegt het al een beetje, maar om deze serie leuk te vinden moet je wel houden van het bovennatuurlijke. Supernatural gaat over Dean en Sam Winchester, twee hunters die jagen op bovennatuurlijk wezens zoals demonen, weerwolven, vampieren en nog meer naars. In latere seizoenen spelen ook Crowley (koning van de hel) en Castiel (een engel…jawel, uit de hemel) een steeds grotere rol in de serie. Maar daar zeg ik maar niks over, als je Supernatural nog niet kijkt.

Supernatural is heerlijke no impact televisie. Er is altijd een grotere verhaallijn, die niet al te complex is en er zijn de afgeronde afleveringen waarin problemen binnen korte tijd worden opgelost. Daarnaast kun je rekenen op een gezonde dosis humor en zelfs zelfspot. Heb je wel eens een aflevering gezien, maar leek het niet jouw ding? Probeer het dan nu met een paar seizoenen. Ik garandeer je dat je je gaat vermaken.

Op dit moment zijn er 10 seizoenen van Supernatural waarvan 181 afleveringen zijn uitgezonden.

Totale kijktijd: +/- 123,5 uur

Drop Dead Diva

En dan nu tijd voor wat oestrogeen-tv: Drop Dead Diva gaat over Deb een nogal oppervlakkig model die komt te overlijden bij een auto-ongeluk en door een foutje wakker wordt in het lijf van Jane. Jane is een ambitieuze advocate, die wel van een donut houdt. Deb moet wennen aan haar nieuwe lijf, haar nieuwe leven en haar nieuw kennis van alles juridisch.

Natuurlijk is er in deze serie onmogelijke liefde (de vriend van Deb komt werken bij het advocatenkantoor van Jane), supervriendschappen (Alleen Debs beste vriendin weet van de lichaamsswitch) en tussendoor ook nog wat rechtszaken, die nieuwe Jane moet zien te winnen.

Elke aflevering is lekker gemakkelijk, maar voldoende entertaining om de volgende aflevering toch te willen zien. En naast hoofdrolspeler Brooke Elliott (Jane) zorgen haar beste vriendin April Bowlby (Stacy) en Margeret Cho (Assistent Teri) voor de nodige entertainment. Bij uitstek geschikt om met een kater te kijken: het loopt altijd goed af en is absoluut een feel good serie. Is dat erg? Niet als je een kater hebt dus.

Drop Dead Diva heeft 6 seizoenen gedraaid, met in totaal 78 afleveringen

Totale kijktijd: +/- 53 uur en 20 minuten

Bob’s Burgers

Een animatieserie mag niet ontbreken in dit overzicht. Bob’s burgers gaat over Bob Belcher, zijn vrouw Linda Belcher en zijn drie opvallend rare kinderen: Tina, Gene en Louise Belcher. Samen runnen zij een restaurant waar ze – je raadt het al – hamburgers verkopen. Elke aflevering biedt een maf avontuur waarbij Bob meestal hard moet vechten om z’n restaurant open te houden en zijn kinderen hem het moeilijk maken.

Dit is typisch zo’n serie waar je even wat geduld mee moet hebben. Maar na een aflevering of wat zit je er helemaal in en ontdek je steeds meer subtiele humor in Bob’s Burgers.

Bob’s Burgers zit in z’n 5e seizoen en er zijn inmiddels 74 afleveringen uitgezonden.

Totale kijktijd: +/- 37 uur

Haven

Vind je Supernatural leuk? Dan is Haven nog zo’n serie die bovennatuurlijke onderwerpen behandelt. Dit keer gebaseerd op The Colorado Kid, een boek van Stephen King. En hoewel de serie maar erg weinig met dat verhaal van doen heeft uiteindelijk, is dat wel een goede reden om Haven eens uit te proberen.

Haven gaat over FBI agent Audrey Parker. Wanneer zij naar Haven wordt gestuurd voor een hele normale FBI-zaak, komt ze terecht in een stadje dat vol zit met bovennatuurlijke gebeurtenissen. Gebeurtenissen waar zij een grote rol in blijkt te spelen. Net als Supernatural biedt Haven een grotere verhaallijn, maar ook weer die afgeronde afleveringen die het prettig maken om naar te kijken.

Haven zit in z’n 5e en laatste seizoen en er zijn tot nu toe 65 afleveringen uitgezonden.

Totale kijktijd: +/- 43,5 uur

Geen toppers, wel lekkere kabbelaars

Game of Thrones, Black List, The Strain, dat zijn de series die je direct wilt zien nadat ze zijn uitgezonden of op het moment dát ze worden uitgezonden. Maar er zijn van die dagen dat je gewoon wilt tv-hangen en dan zijn de vijf hierboven genoemde series goed voor urenlang kijkplezier. Dikke kans dat jij zelf ook zo’n serie hebt. Deel die in de reacties, want ik heb weer nieuw no impact kijkvoer nodig!

What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Xaviera Ringeling
Films zijn voor mij herinneringen, aan een tijd, een moment, een persoon. Daar schrijf ik hier over. Ik zal nooit beweren een echte film buff te zijn. Maar ik heb genoeg slechte films gezien om nog 4 blogs te vullen. Vandaar dus...RedSeats: for the best seat in the house!
4 Comments
 • Danny
  december 19, 2014 at 1:45 pm

  Voor als je er nog niet bovenop gedoken bent: Lilyhammer. De perikelen van een Mafiosa die in het kader van getuigenbescherming zijn nieuwe leven voortzet in het Noorse Lillehammer. Met alle problemen die cultuurverschillen met zich meebrengen. 24 Afleveringen.

  En als je het nog steeds niet gedaan hebt, de miniserie The Bletchley Circle. Retespannend verhaal over 4 dames die voor de bletchley afluisterafdeling werktten tijdens de 2e wereldoorlog, en in de jaren daarna met hun jarenlange ervaring in cryptologie en planning achter een seriemoordenaar aan gaan.

 • Miriam
  december 20, 2014 at 11:11 pm

  Bob’s Burgers is zoveel liefde 😀 In de categorie Supernatural is Teen Wolf ook zo’n bingewatch serie. Mijn guilty pleasure gericht op teen show die ik toch blijf volgen omdat ik een zwak heb voor het genre 😉

 • december 22, 2014 at 12:16 pm

  Ja, mijn zusje probeert me ook aan Teen Wolf te krijgen. Ik ga het dan maar proberen! 🙂

  • Miriam
   december 25, 2014 at 12:17 pm

   Ik vind het stiekem gewoon erg leuk. Fijne mannen om naar te kijken, geinige verhalen, soms een tikkie verwarrend … dat wel!

Leave a Response