Now Reading
“I am Shiva, the God of Death!”
3
Overview
Titel

Micheal Clayton

Regisseur

Tony Gilroy

Jaar

2007

In de loop der jaren zijn er al veel advocatenfilms en -series gemaakt. Zeker in een land als de Verenigde Staten speelt die beroepsgroep een belangrijke rol. Nergens ben je zekerder van je inkomsten dan als advocaat in het rechtszaakgeile Amerika. Het spreekt voor zich dat niet al deze films hoogstandjes zijn, maar soms zit er wel eens een interessante uitzondering tussen. Michael Clayton is er zo eentje.

 

Het plot

George Clooney speelt Michael Clayton, een advocaat die geen voet in de rechtszaal zet. Hij is het manusje van alles – de probleemoplosser – voor een enorme advocatenfirma. Deze firma vertegenwoordigt U/North, een producent van landbouwproducten in een grote zaak waarin ze ervan beschuldigd worden een grote groep boeren ziek te hebben gemaakt.

Wanneer hun belangrijkste advocaat, Arthur Edens (gespeeld door een fenomenale Tom Wilkinson) in een diepe depressie raakt, breekt er paniek uit. Is hij iets te weten gekomen en overweegt hij het op te nemen voor de eisers? Ook Karen Crowder, hoofd Juridische Zaken bij U/North (gespeeld door een eveneens geweldige Tilda Swinton) besluit dat hier maatregelen moeten worden genomen. Michael Clayton wordt dit wespennest met waanzinnige financiële belangen ingeslingerd om Arthur weer in het gareel te krijgen.

Geraffineerd script

Eigenlijk is niet alleen het script geraffineerd aan deze film, maar is de complete film dat. Het tempo is gestaag, waarbij je eigenlijk rustig meehobbelt met het verhaal, maar er toch best veel gebeurt. Er wordt veel gesproken (wat voor een “advocatenfilm” natuurlijk niet vreemd is), maar dat heeft geen negatief effect op het tempo.

Daarnaast gaat het niet louter om Arthurs teloorgang, maar ook om de prive-problemen van Michael; de geldproblemen en de band met zijn zoontje en broer. Dat maakt de film tot een complex geheel, waarvan ik me kan voorstellen dat een minder begenadigd regisseur het tot een onoverzichtelijke wirwar van verhaallijntjes had kunnen laten verworden. Misschien dat het een rol speelt dat Tony Gilroy deze film zowel geschreven als geregisseerd heeft. Dat deze man als schrijver best wat kan bewees hij al met The Devil’s Advocate, de Bourne-trilogie en het ondergewaardeerde State of Play.

Acteursfilm

In deze film is er ruimte voor een aantal zeer getalenteerde en gerenommeerde acteurs om te laten zien wat ze waard zijn. George Clooney draagt de film zoals dat hoort; zijn kwaliteiten om met een minimum aan beweging een maximum aan emotie over te brengen, wordt volop benut. Ook Tom Wilkinson is weer meesterlijk en zijn aanwezigheid in de film noopt tot een compliment aan de casting. Dat geldt overigens ook voor Tilda Swinton, die wel gemaakt lijkt voor deze rol. Zij laat schitterend zien hoe haar karakter, haar menselijkheid ondergeschikt maakt aan haar ambitie, maar daar wel duidelijk strijd om moet leveren. Ook Sidney Pollack levert als baas van Michael een fijne bijdrage aan deze film.

Mag niet worden gemist

Eigenlijk zou elke serieuze filmkijker deze film een keer gezien moeten hebben. Het is geen absolute hoogvlieger, maar dat hoeft ook niet. Het is een degelijke film, waarin je van het begin tot het einde (in onzekerheid) wordt meegesleurd in het leven van ene MichaelClayton. In mijn beleving is dit nu simpelweg hoe een “goede film” gemaakt moet worden. Geen uitzinnige actie, geen surplus aan emo, geen karakter teveel, geen wirwar van plotjes of juist een gebrek eraan. Deze film is in balans. En daar mag je best een avondje voor uittrekken.

Kijken & Kopen

Bestel de DVD

 

Jouw mening
User Rating
Rate Here
Acteerwerk
Regie
User Rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Grim
Ik heb ze gekeken, ik kijk ze nog steeds en het ziet ernaar uit dat ik dat altijd wel zal blijven doen. Je mag het een vlucht uit de realiteit noemen, want dat is het ook. Ik vind alles best, zolang ik mij maar kan verliezen in werelden die de mijne niet zijn. Waag het echter niet om mij broddelwerk voor te zetten, want ik doop mijn pen in giftige inkt en straf u met strenge beoordelingen. Hier, op Redseats.nl
3 Comments

Leave a Response

Acteerwerk
Regie