Now Reading
Das Leben der Anderen: een schrijver bekeken
0
Overview
Titel

Das Leben der Anderen

Regisseur

Florian Henckel von Donnersmarck

Jaar

2006

Soms vergeet je als schrijver in welk een bevoorrechte positie je je bevindt als je schrijft in een land als Nederland. De film Das Leben der Anderen drukt je neus op het feit dat niet lang geleden en niet ver weg, die vrijheid alles behalve vanzelfsprekend was.

Dat een filmkritiek op een onbeduidend website – in zo’n systeem al voldoende zou zijn om de staat een vrijbrief te geven jouw leven te ruïneren.

Toneel

Georg Dreyman is een gevierd toneelschijver in de DDR. Hij is een van de weinige intellectuelen die vrij is van verdenking. Hij bewandelt netjes het partijpad en zelfs de minister voor cultuur komt naar zijn voorstellingen kijken. Christa-Maria Sieland, de actrice waarmee Georg zijn leven deelt, ‘fascineert’ de minister en hij beveelt de Stasi het koppel te observeren met als doel Georg Dreyman te kunnen laten verdwijnen zodat hij zijn handen vrij krijgt om Christa-Maria Sieland voor zichzelf op te eisen.

De dienstdoende officier van de Stasi, Gerd Wiesler, raakt echter in de ban van het stel, met name Christa, iets wat hem behoorlijk parten speelt in het uitvoeren van zijn werk.

Sfeer

Wat deze film zo bijzonder maakt is de sfeer die hij uitademt. De regisseur heeft een tijdsbeeld neergezet zoals je dat van jaren tachtig Berlijn verwacht zonder teveel op clichés te leunen. Wat je verwacht is een grauwe wereld en deels is dat ook zo, maar toch veel minder dan je zou verwachten. De grauwheid komt meer voort uit de angst van de karakters om te zeggen wat ze denken, dan het beeld. Van eenvoudige burger tot hoge officier, geen van allen kunnen ze zeggen of doen wat ze willen. De staat luistert en kijkt altijd mee. Die sfeer van onderdrukking is zonder opsmuk en behoorlijk subtiel op het scherm getoverd.

Connectie

Wat de film vooral aangrijpend maakt is dat het allemaal zo kort geleden is en zo dichtbij gebeurde. De DDR en de muur liggen mij en mijn generatiegenoten nog vers in het geheugen. Ingedut door relatieve politieke stabiliteit en vrijheid vergeet je dat slechts enkele decennia geleden iets meer dan 500km oostelijk, een totalitair regime de macht had in een land waar vreselijke dingen gebeurde. We keken toen naar Derrick: spannend maar fictief. In deze film zie je dezelfde types in hun dunne, bruine leren jasjes, zelfde snorren, zelfde haardracht, hun psychologische en fysieke onderdrukking uitvoeren.

Waarschuwing

De film is een harde waarschuwing: geen enkele staat is immuun voor de werkelijkheid van deze film. In die zin kan het gelden als een 1984 of Brave New World van de 21ste eeuw, maar dan gebaseerd op de werkelijkheid waar Orwell en Huxley hun wereld ‘slechts’ bedachten.

Goede film dus

De film maakte indruk. Zoveel moge duidelijk zijn. Daarbij zou ik bijna vergeten dat het een erg goede film is in technische zin. Het script, de enscenering, het acteren, etc. het is allemaal klasse. De film kreeg in 2007 de Oscar voor beste buitenlandse film, een terecht eerbetoon aan een film die met zorg is gemaakt en die, eenmaal gezien je lang bij zal blijven.

Kijken & Kopen

Bestel de DVD

Jouw mening
User Rating
Rate Here
Acteerwerk
Regie
User Rating
You have rated this
What's your reaction?
Eens
100%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Henk de Kruyff
Schrijver, vertaler en filmkijker. Kijkt al jaren geen TV meer dus weet niets van de laatste reality soap. Mede oprichter van redseats.nl.

Leave a Response

Acteerwerk
Regie