Spotlight
Now Reading
Top 5 coole bad guys in horror
7

Actreutelen is niet bepaald mijn ding. Het lijkt me grenzeloos saai en enigszins gênant om op zo’n set – tussen allerlei cameramensen en andere lui – heel serieus een dramatische scène te spelen. Mocht ik ooit toch gedwongen acteur moeten worden (en je weet nooooit wanneer dát gebeurt), dan zou ik het alleen op kunnen brengen als ik de bad guy kan zijn. Want bad guys, die zijn cool!

Maar ook binnen de grote groep evil doers, heb ik zo mijn favorieten. Speciaal voor jou zet ik ze hier op een rijtje.

Freddy Krueger

De ultieme bad guy wat mij betreft. Tijdens zijn leven vermoordt hij eerst kleine dieren, maar promoveert algauw naar kinderen. Wanneer hij tegen de lamp loopt (na de moord op zijn eigen vrouw, gezien door zijn dochter, die hem verraadt), maar door een formaliteit vrijkomt, besluiten de ouders van die kinderen wraak te nemen. Ze steken Freddy in brand en begraven zijn lichaam op een autokerkhof. De bad guy is dood, het recht heeft gezegevierd. Há, niet dus.

De kinderen van het dorpje waar dit allemaal plaats heeft gevonden, krijgen tijdens hun nachtmerries bezoek van Freddy en dat overleven ze meestal niet.

Waarom awesome?

Freddy gebruikt je ergste angsten tegen je. Ben je doodsbang voor water, dan is de kans groot dat Freddy je in je droom verdrinkt en dat je in het echt ook sterft. Evil of wel? Maar dat is niet alles,  Freddy is ook ’s werelds meest sadistische stand-up comedian. Alleen doodmaken is saai – aldus Freddy – de extra dimensie zit hem in de bijdehante one-liners die je gratis bij je gruwelijke dood cadeau krijgt.

Chucky

Hi, I’m Chucky and I’m your friend till the end, wanna play?” Een pop die zo mooi kan praten, wie wil die niet hebben. Maar pas op Chucky de pop heeft de ziel van Chucky de seriemoordenaar. Charles Lee “Chucky” Ray wordt door de politie doodgeschoten, maar Charles is Voodoo master of the universe en verhuist zijn ziel precies op tijd naar een Good Guy doll: een pop die leuk kan praten en de droompop is van elk kind.  Zo ook van Andy, die diep gelukkig is wanneer hij Chucky cadeau krijgt. Weet hij veel, dat Chucky een bloeddorstige moordenaar is, zelfs ook als pop.

Waarom awesome?

Dat poppen doodeng zijn wist ik al jaren, maar het is fijn dat chucky het wereldkundig heeft gemaakt. Maar vooral die snelle kleine beentjes van hem, gecombineerd met die bloeddorstige blik in zijn ogen en de bereidwilligheid om te moorden alsof zijn leven er vanaf hangt, maakt van Chuckie een freaky flippo.

PennyWise

De film It is best creepy, maar het boek waarop deze film gebaseerd is – slaat echt alles. Een aanrader dus. Maar goed, dit is een filmsite en geen boekensite, dus we blijven even bij de film. Zei ik net dat poppen eng waren? Clowns winnen het zonder moeite!

Zeven vrienden uit Derry, Maine in Amerika vormen samen The losers club. Elk van hen komt als kind in aanraking met het monster “It”, een wezen dat kinderen dood met hun ergste angsten om ze dan als voedsel te kunnen gebruiken. De vrienden zweren “It” te doden. Als volwassenen komen ze allemaal terug naar Derry om zich aan die belofte te houden. Maar “It”, die vaak ook ten tonele verschijnt als PennyWise de clown, laat zich niet zomaar doden.

Waarom awesome?

PennyWise is de ultieme enge clown. Voor een clown heeft hij een nogal rare woonplaats: het riool. Maar ja, zoals hij zelf zegt: “we all float down here” en blijkbaar is dat iets goeds voor enge clowns. Net als Freddy gebruikt deze kindervijand, de ergste angsten van zijn slachtoffers tegen hen. Heerlijk sadistisch dus. En kijk eens goed naar zijn tanden, als je dáár niet zenuwachtig van wordt, dan weet ik het ook niet meer.

Pinhead

Hellraiser zag ik op een zonnige middag in de bios. Dat verklaart dan ook meteen waarom ik de enige in de zaal was. Normaal zou de film met één bezoeker worden afgelast. Maar omdat mijn moeder bij de bioscoop werkte, mocht ik toch kijken. Nou, dat heeft toch zeker 10 minuten geduurd, toen ben ik zenuwachtig die veel te grote, veel te donkere zaal uitgerend.

Frank, avonturier en op een zoektocht naar het ultieme seksuele genot – lost een oude puzzel op. Hij opent hiermee de deur naar een andere – hel – dimensie. Erger nog, hij wordt in één ruk uit elkaar getrokken, waarna de stukken worden verzameld door enge S&M monsters die cenobites heten (een daarvan is pinhead). Frank is dood dus. Maar dat duurt niet lang. Algauw blijkt dat Frank weer tot leven kan komen door zich te voeden met bloed. Met behulp van zijn voormalige lover (de vrouw van zijn broer) vindt hij hier slachtoffers voor. Bloederig!

Waarom awesome?

Denk Matrix-fashion vóór de Matrix. Denk een hoofd met allemaal spijkers erin gestoken. Denk ultieme pijnverschaffer. Je denkt nu aan Pinhead.  Daarbij vind ik hem een beetje een filosofische en melancholische bad guy. Niet alleen looks dus, maar ook inhoud!

Candyman

Nee, zijn naam zeg ik nog steeds niet 5 keer wanneer ik voor de spiegel sta. Want dan verschijnt hij dus met zijn haak en voordat je het weet, zit die haak ergens in je lijf en is het verdomd lastig om hem eruit te peuteren!

Studente Helen Lyle schrijft een paper over lokale legendes en en mythen. Tijdens haar onderzoek komt ze het verhaal tegen van de Candyman, die verschijnt wanneer je zijn naam 5 keer in de spiegel zegt en korte metten met je maakt. Helen gelooft er geen bal van, maar wanneer ze goed in dit verhaal duikt, starten de moorden en blijkt de legende toch wel waarheid te bevatten.

Waarom awesome?

Alleen al omdat hij zo’n mooie stem heeft. Maar ook omdat spiegels natuurlijk gewoon doodeng zijn. En elke bad guy die spiegels en moord weet te combineren, is creepy wat mij betreft!

Wie is jouw favoriete bad guy?

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Xaviera Ringeling
Films zijn voor mij herinneringen, aan een tijd, een moment, een persoon. Daar schrijf ik hier over. Ik zal nooit beweren een echte film buff te zijn. Maar ik heb genoeg slechte films gezien om nog 4 blogs te vullen. Vandaar dus...RedSeats: for the best seat in the house!
7 Comments
 • Bas
  februari 13, 2014 at 8:52 pm

  De beste bad guy ooit is Hannibal! Met afstand. Maar hoe horror zijn daden, hij valt niet binnen het genre. Dus geen feestelijk diner voor de professor…

  Hij is misschien een beetje een outsider (phun intended), maar “heeeeeeere’s johnny”: Jack Torrance uit The Shining. Ultieme horrorauteur, ultieme creepy film en een van de beste (creepy) acteurs ooit. Win, win, win!

 • februari 13, 2014 at 8:56 pm

  Oeh ja, Jack is ook wel goed. Maar toch minder eng dan Pennywise. Maar goed > The shining > stephen king > doublewin!

 • Bas
  februari 13, 2014 at 9:09 pm

  Jack is anders eng. Hij is aan het begin gewoon een normale, rustige vent met normale tanden enzo. En aan het eind is ie nog steeds een normale vent van vlees en bloed.

  Dat kun je van Pennywise niet zeggen 😉

 • februari 13, 2014 at 9:59 pm

  Hellraiser als grote nummer 1… Ieder woord die hij zegt is gewoon raak. -begint een heel quote relaas- Kan die films zien en herzien en echt genieten van wat er wordt gezegde en hoe het wordt gezegd (intonatie) en met welke compositie….. Ja wat dat betreft stijgt Pinhead echt met punten boven de rest uit…

Leave a Response