Now Reading
Uit Zweden maar zeker geen flat pack
0

Uit Zweden maar zeker geen flat pack

by Henk de Kruyffnovember 28, 2013

Deze film heeft mijn hart in al z’n volledigheid gestolen. Zelden heb ik een film gezien die mij zo bezig heeft gehouden als Let the right one in. De koele toon en de summiere dialogen zorgen voor een film die om essenties draait. Je zou de film met onze whippets kunnen vergelijken: geen greintje vet maar toch heel compleet.

Genre

Het is moeilijk om de film in een genre te plaatsen. Er zitten horror-elementen in maar een echte horrorfilm is het niet. Een liefdesverhaal dan? De hoofdrolspelers zijn 12, dat gaat misschien wat ver. Een relatiedrama? Ook niet echt.

Volwassen idee

Toch zit de kracht van de film in die jonge hoofdrolspelers. Nergens krijg je het idee dat een volwassene een film heeft gemaakt waarbij de kinderen geforceerd worden om een volwassen idee uit te dragen. In tegendeel, de kinderen in deze film geven de volwassenen het nakijken. In plaats van hun wereld te zien vanuit een gerijpt perspectief zien we twee kinderen die hun eigen plan trekken en daar voor beloond worden. En toch is het geen kinderfilm. Zeer zeker niet!

Geen meisje

Eli is geen meisje

Oskar woont in een flat met zijn moeder. Zijn ouders zijn gescheiden en op school wordt hij gepest. Oskar droomt van wraak. Dan komt er in het appartement naast hem een meisje met een oudere man wonen. Het meisje – Eli – sluit vriendschap met hem. Algauw blijkt dat zij geen gewoon meisje is. Sterker nog, zij is naar eigen zeggen niet eens een meisje. Wat is zij dan wel? Daar komt Oskar vrij snel achter. Maar hij laat zich er niet door ontmoedigen.

Wat volgt is een verhaal met de nodige wendingen waarbij de relatie tussen Oskar en Eli centraal staat in een wereld die hen nooit zal begrijpen.

Understatement

Alles in deze film is gekenmerkt door understatement. De dialogen, de beelden en de geluiden, alles is subtiel. Zo is daar het knorren van de maag van Eli. Dit klinkt als een grommend beest en suggereert een dreiging die niet effectiever had kunnen zijn als men een hele troep leeuwen had gesampled.

Oskar wordt getreiterdLak aan

De film ontroert door de totale ‘lak aan’ mentaliteit van Oskar en Eli. Zonder daarbij hun stem te verheffen zetten ze de hele establishment een hak. En dat kan ik waarderen. Je kunt ‘butt kicken’ als Rambo of je kunt stilletjes de ware rebel zijn. Uiteindelijk heb ik het meeste respect voor dit stil verzet.

Kopen & Kijken

Koop de DVD: Let the right one in

 

 

 

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Henk de Kruyff
Schrijver, vertaler en filmkijker. Kijkt al jaren geen TV meer dus weet niets van de laatste reality soap. Mede oprichter van redseats.nl.

Leave a Response