Now Reading
Een ring van plastic of van goud?
0

Een ring van plastic of van goud?

by Henk de Kruyffnovember 2, 2013

De laatste jaren komen er steeds meer films uit in Hollywood waar de westerse wereld warm voor loopt die echter niet door Hollywood bedacht zijn.

The Departed is zo’n film, het verhaal regelrecht gejat van Mou Gaan Dou oftewel ‘Infernal Affairs’. Een ander voorbeeld van zo’n film is Hachikô monogatari en Hachiko: a dog’s story. De eerste een block buster in Japan, gemaakt door Seijirô Kôyama. De laatste een westerse hervertelling door Lasse Hallström met Richard Gere. Vaak weet het grote publiek niet eens dat er ‘een origineel’ is van de film die ze zien. Een beetje als je tienernichtje of -neefje een liedje horen zingen waarvan jij het jaren tachtig origineel kent. Of was die Paul Young versie ook al een rip-off? Overigens is dit niet alleen een Oost-West aangelegenheid. Ook de Zweedse film Låt den rätte komma in zag een Engelstalige remake als Let Me In.

Angst

Ringu uit 1998 zag in 2002 een remake in het westen als The Ring. Het origineel is Japanse horror van de bovenste plank. Niet omdat je ieder moment je nagels in de stoelleuning drukt van angst maar vanwege de langzame opbouw van spanning en mysterie. Horror-fans die van veel ‘blood and gore’ houden zullen een andere film moeten kijken. Het gaat hier om de psychologische spanning en de angst voor datgene wat je niet ziet. Dat wil niet zeggen dat de lust voor vreemde gebeurtenissen en special effects niet wordt bevredigd maar het is allemaal behoorlijk subtiel gedaan en de film leunt er niet op.

Vloek

Wat doet zij vreemd?In de film sterft een aantal tieners op mysterieuze wijze. Zij lijken te zijn bezweken van angst. Een journaliste, wiens nichtje ook van angst is gestorven, gaat op onderzoek uit. Ze praat met medescholieren van de omgekomen tieners en die vertellen haar over een vervloekte videoband. Via een foto ontdekt ze de hut waar de groep tieners de video heeft bekeken. Ze gaat erheen en vindt de band. Op de band staan willekeurige scènes van afschuwelijke gebeurtenissen. Vlak nadat ze de video heeft bekeken gaat de telefoon. Dit is het teken dat ook zij is vervloekt en nog maar zeven dagen heeft te leven. Als blijkt dat ook haar zoontje de video heeft gezien op aanraden van het dode nichtje, besluit ze samen met haar ex-man alles op alles te zetten achter het geheim van de vloek te komen.

Documentaire

Koel, rauw en bijna als documentaire – zonder op de ‘Blair Witch Project’ te lijken overigens, zo zou je de film kunnen omschrijven. Deze elementen komen een horror-film ten goede. Het is een van de redenen dat ik veel van de Aziatische originelen wél heb gezien en de Westerse remakes niet. Soms is de Hollywood-gloss een pluspunt maar vaak vind ik het afbreuk doen aan het effect. Het is zo makkelijk iemand te laten schrikken met een special effect en hard geluid. Veel lastiger is het iemand 6 maanden later nog aan een film te laten denken.

Eng

Was ‘Ringu’ eng? Hmm, moeilijke vraag. Zoals sommige mensen een funny bone missen en de humor in comedy’s niet zien, zo mis ik een horror-bone. Veel horror films falen voor mij als het gaat om het ‘eng gehalte’. Daarom juist vind ‘Ringu’ zo goed: ik vind de film niet eng oftewel ik krijg er geen nachtmerries van. Maar het bovennatuurlijke, het absurde en de spanning houden me wel bezig. Nog lang nadat ik de film heb gezien. En dat is precies wat een goede film moet doen: bij je blijven! Ringu zal dat zeker doen.

 

What's your reaction?
Eens
0%
Oneens
0%
Neutraal
0%
About The Author
Henk de Kruyff
Schrijver, vertaler en filmkijker. Kijkt al jaren geen TV meer dus weet niets van de laatste reality soap. Mede oprichter van redseats.nl.

Leave a Response